Home Nyheter Dicots nya styrelseordförande tar bolaget in i nästa fas

Dicots nya styrelseordförande tar bolaget in i nästa fas

Dicots nya styrelseordförande tar bolaget in i nästa fas

11 februari, 2021

Eva Sjökvist Saers, styrelseaktiv i flera bolag inom life science, blir ny ordförande för läkemedelsföretaget Dicot. Det står klart sedan hon valdes vid en extrainsatt bolagsstämma 9 februari. Eva Sjökvist Saers ersätter Lars Jonsson som kommer att fortsätta som ordinarie styrelseledamot tills vidare.

Uppsalabaserade Dicot utvecklar läkemedelskandidaten LIB-01 för behandling av erektionssvikt och för tidig utlösning hos män. Bolaget inledde nyligen det toxikologiska programmet, en viktig byggsten i det prekliniska arbetet innan kandidaten tas in i den kliniska utvecklingsfasen.

I samband med att grundaren Jarl Wikberg i december valde att lämna sin plats i styrelsen adjungerades styrelseproffset doktor Eva Sjökvist Saers in i hans ställe. Under tisdagen beslutades vid en extrainsatt bolagsstämma att hon tar över ordförandeklubban efter tidigare ordförande Lars Jonsson. Med sin långa erfarenhet inom medicinsk produkt- och affärsutveckling hoppas hon kunna bidra till att lotsa bolaget rätt i utvecklingsresan mot ett marknadsgodkänt läkemedel.

»Hela historien kring Dicot är väldigt spännande. Hur man fått följa processen där en duktig farmakolog får en idé om hur ett naturmedel kan utvecklas till ett läkemedel och hur man sedan förverkligar den idén« – Eva Sjökvist Saers, styrelseordförande Dicot.

Lång karriär på AstraZeneca

Sjökvist Saers har sedan barnsben haft ett brinnande intresse för läran om kroppen och hur läkemedel fungerar. Hon berättar för BioStock att det startade med hur hon fick följa hur hennes reumatiska mormor fick genomgå en mängd olika – ofta experimentella – behandlingar.

Intresset fick henne att utbilda sig till farmaceut och efter disputationen inledde hon sin karriär på dåvarande Astra. Där hade hon under drygt tio års tid en rad chefspositioner, bland annat på den farmaceutiska forskningsenheten på Astra Pain Control. Tiden på AstraZeneca gav en bred erfarenhet av hela läkemedelsutvecklingskedjan, från den kemiska utvecklingen till formuleringsutveckling, kliniska prövningar och supply chain.

Mångårig vd på APL

Det breda perspektivet tog hon sedan med sig till det då statliga APL, Apotek Produktion & Laboratorier AB. Under hennes tid som vd gick bolaget från att vara en del av det statliga apoteksmonopolet till att vara självständigt och konkurrensutsatt med en nästan trefaldigad omsättning – från 500 Mkr till 1,3 miljarder kr.

Starkt brinnande engagemang för life science

I dag sitter Sjökvist Saers som ledamot i flera bolagsstyrelser, bland annat hos de börsnoterade life science-bolagen Recipharm och IDL Biotech. 2008 blev hon den första kvinnliga ordföranden för anrika Apotekarsocieteten. Hon har även varit vice ordförande för SwedenBIO och är i dag ordförande för Vinnovas innovationsprogram Swelife.

BioStock har kontaktat Dicots nya styrelseordförande för att höra mer om hur hon ser på bolaget.

Eva Sjökvist Saers, styrelseordförande Dicot

Vad var det som lockade dig med bolaget?

– Hela historien kring Dicot är väldigt spännande. Hur man fått följa processen där en duktig farmakolog får en idé om hur ett naturmedel kan utvecklas till ett läkemedel och hur man sedan förverkligar den idén.

Hur ser du på forskningsområdet?

– Jag tycker det här är ett väldigt spännande och viktigt forskningsområde. Erektionsproblem är ett större problem än vad man pratar om. Det kan vara psykiskt påfrestande, inte bara för den som är drabbad utan även för dess partner. Det Dicot utvecklar är verkligen ingen livsstilsmedicin. Det handlar om en störning i en basal drift och kan man få fram ett läkemedel som kan hjälpa till är det fantastiskt, framförallt om man som med LIB-01 har möjligheten att täcka en annan niche än de läkemedel som finns på marknaden i dag.

Vad hoppas du kunna tillföra?

– Jag har ett genuint intresse för och gedigen kompetens inom läkemedelsutveckling och har lång erfarenhet av affärs- och verksamhetsutveckling, både operativt och strategiskt. Nu gäller det för oss att utveckla de möjligheter vi ser och möta de utmaningar som alla läkemedelsutvecklande bolag står inför, och strukturera vad som behöver göras på kort och lång sikt. Jag har som mål att tillsammans med övriga i styrelsen och ledningen vidareutveckla Dicot till ett bolag i framkant, och hoppas kunna bidra med mina kunskaper kring att driva bolag och att utveckla produkter och affären.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev