Home Nyheter Dansk biotechjätte får Blockbuster – utnämns till "världens bästa aktie"

Dansk biotechjätte får Blockbuster – utnämns till "världens bästa aktie"

Dansk blockbuster

Dansk biotechjätte får Blockbuster – utnämns till "världens bästa aktie"

24 februari, 2017

Danska Genmab skruvade vid flera tillfällen under förra året upp försäljningsprognoserna för sin flaggskeppsprodukt, antikroppsbaserade läkemedlet Darzalex mot benmärgscancer. Och försäljningen ser ut att ånga på bra. I bolagets helårsrapport som släpptes i onsdags klargjorde bolaget att man förväntar sig att Genmabs amerikanska partner, Johnson&Johnson-ägda Janssen, kommer att nå en försäljning av Darzalex på mer än en miljard dollar under 2017. Det danska cancerläkemedlet uppnår därmed åtråvärd s.k. blockbusterstatus. Samtidigt har bolagets aktie utnämnts till “världens bästa aktie” efter att ha stigit flera tusen procent de senaste åren.
Genmab förväntar sig enligt uppgift i årsrapporten att den totala försäljningen av Darzalex hamnar mellan 1,1–1,3 miljarder dollar under detta år, vilket motsvarar ungefär en dubblering av 2016 års försäljning. Slår prognosen in kan danskarna räkna hem royalty-intäkter för produkten på motsvarande mellan 930 miljoner och 1,1 miljarder danska kronor under 2017.
Tidigare i veckan rapporterades också att MarketWatch utsett Genmab till “världens bästa aktie” sett till prisutveckling under de senaste fem åren – oavsett industrisektor*. I utnämningen hänvisar man till att Genmabs aktie stigit med 2568 procent under perioden. Danska MedWatch som skrivit om utnämningen refererar dock även till en annan källa, Ritzau Finans, som visar att aktien i själva verket stigit med 3125 procent på fem år. Vilken källa som är mest korrekt kan möjligen debatteras – de investerare som köpt Genmab-aktier för fem år sedan torde vara nöjda med sin avkastning.
I skrivande stund handlas Genmab runt 1395 danska kronor per aktie, vilket motsvarar ett bolagsvärde om ca 85 miljarder DKK. Bolaget har haft en imponerande utveckling de senaste åren och tillhör nu det absoluta toppskiktet bland danska Life Science-bolag tillsammans med bl.a. Lundbeck (bolagsvärde ca 59 miljarder DKK) och Coloplast (ca 106 miljarder DKK). Ännu har man dock en bit kvar upp till den odiskutabla herren på täppan inom dansk Life Science, Novo Nordisk, som trots ett kursfall på nästan -30 procent det senaste året fortfarande kan ståta med ett bolagsvärde om drygt 630 miljarder danska kronor.
*MarketWatchs jämförelse gällde bolag över hela världen med ett minsta börsvärde om 500 miljoner USD.


biostockappenFå alla nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp
 


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev