Home Nyheter Oasmia skruvar upp takten inför lansering

Oasmia skruvar upp takten inför lansering

Oasmia skruvar upp takten inför lansering

7 juni, 2016

Läkemedelsbolaget Oasmia Pharmaceutical ökar nu tempot inför den planerade lanseringen av det egna cancerläkemedlet Paclical. Bolaget förhandlar nu med möjliga samarbetspartners, och ledningen tror att ett internationellt samarbete rörande distribution kan vara klart innan årets slut. Dessutom talar mycket för att Oasmia redan i nuläget är på väg att skapa intäkter genom försäljningar av licenser.
– Vi räknar med att vi har ett avtal klart med minst en internationell partner innan årsskiftet, säger Mikael Asp, vd för Oasmia Pharmaceutical.
– Vi har fått uppfattningen att det är många större läkemedelsaktörer som ser stor potential i Paclical, tillägger han.
Ett eller flera globala samarbeten rörande distribution och marknadsföring i Europa och USA skulle i nuläget betyda oerhört mycket för Oasmia. Detta eftersom bolaget inväntar både ett godkännande från EU samt planerar en ansökan i USA gällande försäljning av det egenutvecklade cancerläkemedlet Paclical. Mikael Asp berättar att han räknar med ett besked från EU i början av nästa år och ett besked från amerikanska Food and Drug Administration (FDA) i början av 2018.
Med internationella samarbeten i ryggen skulle lanseringen naturligtvis underlättas betydligt. Sedan tidigare marknadsförs Paclical i Ryssland, och bolaget har dessutom säkrat distributionspartners i OSS, Israel och Turkiet.
– Marknaden i USA är världen största, och det finns få bolag som kan räknas till våra konkurrenter, säger Mikael Asp, som tillägger att marknaden inom bolagets segment uppskattas vara värd 2 miljarder dollar.
Framgångsrik Fas III studie
Främst är det de senaste månadernas goda studieresultat som gjort att bolaget nu ökar takten i kommersialiseringsarbetet. Det var i slutet av april som resultaten från den kliniska Fas-III-studien visade på mycket goda resultat för Paclical. Läkemedlet uppnådde studiemålen för behandling av äggstockscancer, och tack vare substansen XR17 (se nedan) slipper patienterna överkänslighetsreaktioner som kan förekomma med befintliga behandlingar samt att läkemedlet kan ges i betydligt högre dos jämfört med den i dag godkända produkten.
Mikael Asp vill emellertid poängtera att det på längre sikt är andra marknader än Europa och USA som är de mest intressanta, och som därför kommer att tilldra sig allt större fokus från bolagets sida.
– Marknaderna i Asien, inte minst Kina, är de som växer snabbast, förklarar han.
Enligt Mikael Asp utvecklas sjukvårdssektorn i dessa länder allt mer, inte minst vad gäller förekomsten av sjukvårdsförsäkringar, vilket, menar han, kommer leda till en allt snabbare efterfrågeökning.
– Vi har redan kontakter där, vilket vi ser som väldigt viktigt, säger han.
Nya intäkter inom räckhåll
Även om en större lansering av Paclical ligger ett par år framåt i tiden så har Oasmia goda utsikter att skapa nya intäkter reda under innevarande år.  Bolaget för nämligen diskussioner med andra intressenter rörande licensiering av den patenterade nanoteknologiska plattformen XR17.
Det var i början av april som en studie på friska patienter bekräftade resultaten från tidigare kliniska studier som visat att inga biverkningar kunde konstateras vid användningen av XR17.  Medlet används till att göra läkemedel mer lättlösliga, vilket underlättar själva medicineringen, det vill säga infusionen. Det kan bland annat leda till att förkorta infusionstiden genom att fler cytostatika kan kombineras och ges i enda infusion. XR17 ingår i Paclical, men kan också användas i kombination med andra läkemedel. Svårlösliga läkemedel är ett generellt problem, och bedömningen är att XR17 möter ett stort behov på marknaden.
– Vi har förstått att många andra bolag är intresserade att använda XR17 tillsammans med sina preparat. Det gör det möjligt för oss att sälja licenser, säger Mikael Asp, som tror att den första affären kan komma före utgången av 2016.
Om Oasmia Pharmaceutical
Oasmia Pharmaceutical utvecklar, tillverkar och marknadsför en ny generation läkemedel inom human- och veterinär onkologi. Produktutvecklingen bygger på egen forskning inom naoteknik och egna patent. Bolaget är noterat Nasdaq OMX Stockholm samt på Frankfurtbörsen och Nasdaq i New York.
Läs mer om Oasmia här.
Fakta Paclical/XR17
Läkemedlet Paclical/Apealea bygger på cytostatikan paklitaxel i kombination med Oasmias teknologi XR17. Paklitaxel ingår som standardbehandling för såväl lungcancer som bröstcancer och äggstockscancer. Paclical består av ett frystorkat pulver som löses i konventionella infusionslösningsmedel. XR17 är ett patenterat excipient, eller “hjälpämne”, som kan göra svårlösliga molekyler lättlösliga i vatten genom att bilda nanopartiklar.
Denna artikel publiceras i samarbete med Investerarbrevet. Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.


biostockappenFå analyser och nyheter direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!

appstoreknapp
googleplayknapp


 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev