Home Nyheter Söndagsintervjun: Anders Ermén, Enorama Pharma

Söndagsintervjun: Anders Ermén, Enorama Pharma

Söndagsintervjun: Anders Ermén, Enorama Pharma

10 april, 2016

BioStock har denna söndag fått möjlighet att ställa några snabba frågor till Anders Ermén, nyvald styrelseordförande i noteringsaktuella Enorama Pharma, Head of Investment Relations i investmentbolaget Baulos Capital Belgium S/A, samt styrelseledamot i flera bolag som finns på BioStocks radar. 

Anders Ermen
Anders Ermén, styrelseordförande Enorama Pharma och Head of Investment Relations, Baulos Capital Belgium.

Du sitter i styrelserna för två bolag som BioStock bevakar, A1M Pharma och Xintela som introducerades på First North i mars. Nyligen valdes du även till styrelseordförande i Malmöbaserade Enorama Pharma. Du har ett stort intresse för bolag inom Life Science-området?
– Ja, det var runt 2010 som jag och Fredrik Olsson, grundare av Baulos Capital, först identifierade Life Science som ett intressant område att investera i, med god tillväxtpotential. Dessutom hade vi redan ett visst nätverk med kontakter inom Life Science. Det var då intresset väcktes, och sedan dess har nätverket vuxit och efter hand har också kunskapen om branschen ökat.
Vilken kategori av Life Science-bolag tillhör Enorama Pharma, utvecklar de läkemedel?
– Bolaget har utvecklat en s.k. drug delivery-produkt, ett tuggummi som kan fungera som bärare av ett läkemedel. Initialt har man valt att göra ett nikotintuggummi, eftersom det är en produkt som ligger nära marknad. Vi tittar även på andra möjligheter inom andra områden, jag kan inte gå in på detaljer men man kan tänka sig situationer där patienter har t ex svårigheter att svälja. Det finns en mängd intressanta applikationer. Att vi först valde att fokusera på ett nikotintuggummi beror dels på att det finns stor kompetens i bolaget inom området, dels vår bedömning att det är ett sätt att nå marknad på kortast möjliga tid. 
Vilka unika egenskaper har bolaget som fick dig att tacka ja till ordförandeskapet?
– Det var nog mina tidigare erfarenheter av life science-bolag i kombination med att Enorma har så nära till marknad. Att nikotintuggummi är en konsumentprodukt kändes också spännande. Vi har kommunicerat att vi ska ha en produkt på marknaden redan inom två till tre år. Det känns lockande och är i life science-sammanhang en mycket överskådlig och greppbar framtid.
Vad skulle du själv säga gör dig till en bra styrelseordförande?
– Min bakgrund. Jag har en lång erfarenhet av att bistå entreprenörsdrivna företag och att bygga upp organisationer. Det, i kombination med social kompetens, att jag funkar bra i en grupp och är bra på att få folk att dra åt samma håll mot gemensamma mål. Man måste ha tydliga mål för verksamheten för att effektivt kunna följa upp vad man sysslar med och därmed komma någon vart. Dessutom vill jag som ekonom ha ordning och reda. 
Du har också titeln Head of Investment Relations i investmentbolaget Baulos Capital, som är tunga ägare i bland annat ovan nämnda bolag, kan du berätta mer om din roll där?
– Min uppgift är att bistå de bolag som Baulos Capital investerar i med kompetens, jag har en ganska extern roll kan man säga. Det kan till exempel vara genom styrelserepresentation, eller ordförandeskap som nu i fallet med Enorama. Vi kommer ofta in tidigt i uppstartsbolag, så det kan också handla om att hjälpa till med att bygga upp en organisation, upprätta kommunikationsplaner och strategier och att formulera mål. Ofta startas och drivs bolagen av forskare, så det krävs kanske hjälp med affärstänk och affärsutveckling.
Vilka kriterier anser du personligen är viktigast när man funderar på att investera i ett bolag inom biotech eller läkemedelsutveckling?
– Viktigast när det gäller alla investeringar, inte bara inom Life Science, är att man ska förstå produkten. Man ska också lära känna bolaget man tänker investera i och följa bolagets utveckling. Då kan man förstå vad bolaget gör och vad bolaget vill uppnå, och – man ska tänka långsiktigt.
Och vad menar du när du säger långsiktigt, är det tre år, tio år eller tjugo år? 
– Nja, även det är kopplat till att ha en förståelse vad bolaget sysslar med. Om bolaget kommunicerar att man ska uppnå vissa resultat över en viss period, så kan det i sig vara en investeringshorisont att hålla sig till. Men för att vara trygg i sin placering bör man alltid förstå vad bolaget gör och vad de har sagt att de vill uppnå, och sedan följa bolagets kommunikation och jämföra den med sina egna förväntningar. Då behöver t.ex. en nyemission inte komma som en överraskning. Vet man att bolaget följer sin plan kan man sitta lugn i båten och kanske istället se det som ett tillfälle att köpa ytterligare aktier i bolaget till en fördelaktig värdering. I min mening gynnas inte Life Science-bolagen av kortsiktig spekulation. 
Hur viktigt är det med insyn och kontroll? Är t.ex. en styrelseplats ett krav eller önskemål för att Baulos Capital ska investera i ett bolag?
– Nej, det är inget krav. Det beror snarare på om vi känner att vi kan tillföra kompetens till bolaget. Generellt när det gäller insyn så anser jag att transparens gentemot aktieägarna är viktigt, men det är inte viktigt att ha en kontrollpost. För Baulos Capital handlar om att kunna bistå bolaget att nå framgång.
Du har många styrelseuppdrag, men vad gör du helst när du inte befinner dig i styrelserummet?
– Jag driver sedan 20 år ett eget bolag inom ekonomi och management där jag tar konsultuppdrag och bistår entreprenörer. Jag har även ett förflutet inom musikbranschen så jag har även en del sådana kunder, där det kan handla om allt från redovisning till management, produktion, etc.
Gör du några egna gig?
– Haha, nä det var länge sedan… men jag spelar gitarr och det slutar man ju inte med. Om någon vill starta band så är det bara att höra av sig. 
Ryktet går också om att du har ett riktigt muskelpaket i garaget?
– Jag har ett stort motorintresse. Under vintern har jag byggt en ny motor till min Camaro -73. Jag plockade isär en 5,7 liters Cheva-motor helt och hållet och byggde om den och ökade volymen till 6,3 liter. I söndags startade jag motorn i motorbänk. Från att ha varit en rätt sur 200-hästars V8 så får jag faktiskt ut närmare 500 hk ur den.
Du applicerar samma tänk på motorer som på life science-bolag: genom att bygga om och trimma dem går det att öka effektuttaget?
– Ja, så kanske man kan se det.
Så på ett års utvecklingstid fick du 150 procents avkastning. Är du nöjd med det? 
– 150 procents avkastning tycker jag man bör man vara nöjd med. Jag fyller år i maj och då hoppas jag kunna provköra Camaron med den nya motorn i, det vore en skön födelsedagspresent, avslutar Anders Ermén, nyvald ordförande i Enorama Pharma AB och Head of Investment Relations, Baulos Capital SA.
Läs mer om Enorama Pharma på bolagets hemsida som du hittar här.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev