Home Nyheter Oro inom bioteknik efter bankrusning i Silicon Valley Bank

Oro inom bioteknik efter bankrusning i Silicon Valley Bank

Stora fall efter att Silicon Valley Bank stängts ned

Oro inom bioteknik efter bankrusning i Silicon Valley Bank

14 mars, 2023

Den senaste tidens turbulens kring nischbanken Silicon Valley Bank har lett till stora fall på aktiemarknaderna runt om i världen. Oron har främst drabbat banksektorn, men har även satt sina spår bland bioteknikbolagen. Frågan alla ställer sig är, hur stor exponeringen är mot den krisande banken?

Osäkerhet i banksektorn utlöstes av Silicon Valley Bank (SVB) som hamnat i likviditetskris. Aktien rasade under torsdagen i förra veckan, efter att banken meddelat stora förluster i samband med en försäljning av en värdepappersportfölj värderad till 21 miljarder USD.

SVB var en av de banker som under pandemin både tog in nya kunder och investerare i den teknikboom som då rådde. Banken placerade en stor andel av kundernas insättningar i obligationer med lång löptid. Detta blev ett problem när kunderna inom teknik- och bioteknikbranscherna behövde ta ut sina insatta medel igen.

Den senaste tidens ränteuppgång fick SVBs obligationsportfölj att minska i värde till den grad att banken inte hade tillräckligt med likvida medel för att tillgodose kundernas uttagsbehov. SVB tvingades sälja med stora förluster, men försäljningen var ändå inte tillräcklig.

Panik efter misslyckad kapitalanskaffning

Banken försökte rädda situationen genom att ta in nytt kapital, men när det misslyckades spred sig paniken snabbt. Kunderna rusade till banken för att försöka ta ut sina pengar. Enligt Wall Street Journal gjorde kunderna under torsdagen försök att ta ut hela 42 miljarder USD.

Aktien rasade och handelsstoppades och på fredagen klev den amerikanska myndigheten för insättningsskydd, Federal of Deposit Insurance Corportion (FDIC), in och stängde bankverksamheten.

SVB är den 16:e största banken i USA. Den har tillgångar på cirka 209 miljarder USD och insättningar på 175 miljarder USD. Nästan hälften av alla amerikanska venture capital-finansierade teknologi- och life sciencebolag är kunder i banken. Kollapsen är den näst största i banksektorn sedan Washington Mutual Bank föll i samband med finanskrisen 2008.

Svallvågor når life science-sektorn

Fierce Biotech rapporterar att SVB:s fall har skickat chockvågor genom den amerikanska bioteknik-industrin. Flera av de ledande venture capital-firmorna har bekräftat för nättidningen att de rått sina portföljbolag att ta ut sina pengar ur banken och sätta in medlen i andra banker istället.

SVB har även en rad internationella klienter och nyheter om bolagens exponering kom ut under början av veckan. Bland annat meddelade danska Zealand Pharma att närmare 163 miljoner DKK, eller 15 procent av bolagets likvida medel, var deponerade i SVB.

Försöker begränsa skadan

Amerikanska myndigheter meddelade snabbt att SVB:s kunders insättningar var garanterade. Under helgen uttalade president Joe Biden att han skulle göra vad som krävdes för att säkra amerikanska bankkunders insättningar.

Värre är det för de investerare som ägde SVB-aktier. En av dem är den svenska pensionsförvaltaren Alecta, som under helgen gick ut med att man investerat i SVB-aktier motsvarande cirka 9 miljarder kr – ett kapital som man nu räknar är förbrukat. Trots den betydande förlusten kan pensionsbolaget möta sina åtaganden mot sina kunder enligt uppgifter under måndagen.

Press på aktiemarknaden

Även om kundernas medel är säkrade har oron spridit sig till hela banksektorn. Signature Bank, en annan nischbank inriktad på kryptovaluta, blev krisens andra offer när den under söndagen stängdes av FDIC kort efter SVB.

Flera amerikanska regionbanker rasade när börsen öppnade i måndags. Ett exempel var First Republic som föll hela 62 procent och med den rörelsen raderade ut ett börsvärde på drygt 9 miljarder USD. De större finanshusens aktier klarade sig något bättre, med fall på mellan två och sju procent.

Turbulensen smittade även av sig i Stockholm. Svenska bankindexet OMX Stockholm Banks PI tappade cirka 3,5 procent under måndagen. Det återstår att se vilken effekt bankkrisen får på finansieringsklimatet inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev