Home Nyheter Första kvartalets fem bästa life science-aktier

Första kvartalets fem bästa life science-aktier

BioStock listar fem bästa life science aktier under Q1

Första kvartalets fem bästa life science-aktier

12 april, 2023

Investerarna i life science-sektorn höll hårt i plånboken under inledningen av 2023. Endast ett fåtal finansieringsrundor blev fulltecknade och fler ställdes in i väntan på bättre tider. Den breda marknaden presterade bättre, åtminstone fram till den första större krisen i spåren av de snabba räntehöjningarna.

Börsåret 2023 har hittills präglats av centralbankernas försök att stävja inflationen. I mitten av mars skördade räntehöjningarna sina första offer, där bland annat Silicon Valley Bank (SVB) gick omkull. Kollapsen i SVB och krisen för den schweiziska storbanken Credit Suisse skapade en våg av oro i hela marknaden.

Trots en skakig finanssektor presterade den breda marknaden väl under första kvartalet. S&P 500 steg med 7 procent och Nasdaq Composite med 17 procent. Något svagare gick biotech-sektorn. Nasdaq Biotechnology Index och Nasdaq Junior Biotechnology Index föll med 2 respektive 7 procent.

Viss ljusning inom biotech

Sammantaget kan man säga att de större bolagen klarade sig bättre än de mindre – en klar indikation på marknadens riskvilja just nu. Bland de större bolagen noterade vi en fortsatt stark utveckling Novo Nordisk, som skördar stora framgångar med sina GLP1-hämmare. Det danska flaggskeppets aktie klättrade 16 procent under Q1.

Bland de mindre bolagen har vi sett en viss ljusning, men investerarna fortsätter att vara försiktiga. Det ser vi inte minst bland kapitalanskaffningarna, där det under kvartalet bara är ett fåtal finansieringsrundor som blivit fulltecknade. Ett exempel är Spotlight-noterade Spermosens, vars företrädesemission i januari övertecknades med 21 procent.

Det finns emellertid de som tror att marknaden är på väg att vända för biotekniksektorn. BioStock rapporterade tidigare om en analys från Sunstone Life Science Ventures. Rapporten går igenom förutsättningarna för en vändning inom sektorn. Läs mer.

Listar de fem bästa life science-aktierna

Trots den oroliga marknaden finns det många biotechbolag som har haft allt annat än en dålig kursutveckling. Starkast utveckling hade medicinteknikbolaget Phase Holographic Imaging efter att den schweiziska distributören och investmentbolaget Altium tagit en corner i bolaget. Läs mer. PHI-aktien steg med hela 250 procent.

Förväntningarna är höga på danska medicinteknikbolaget Fluoguide, vars aktie klättrade nästan 170 procent under Q1. Detta trots att bolaget meddelat att fas IIb-resultaten gällande FG001 i aggressiv hjärncancer blir försenade till hösten.

En annan vinnare är läkemedelsutvecklaren Asarina Pharma som rapporterat positiva fas IIa-data med kandidaten Sepranolon, för behandling av Tourettes syndrom. Sepranolon kombinerat med standardbehandling visade sig ge högre effekt än enbart standardbehandling. Asarina-aktien steg under Q1 med över 200 procent, för att sedan falla tillbaka något efter kvartalets utgång.

Ett annat bolag med som presenterade positiva data var Lundabaserade Cantargia. Läkemedelskandidaten CAN10, som utvecklas för behandling av hjärtmuskelinflammation och systemisk skleros, tolererades väl i bolagets tox-studie. Bolaget kommer att inleda en fas I-studie med kandidaten under första halvan av 2023. Cantargia-aktien handlades aktivt under Q1 och handlades upp med cirka 120 procent.

Vidare visade även vaccinutvecklaren Ziccum på framsteg under första kvartalet. Bolaget uppdaterade marknaden om deras projekt inom mRNA-vaccin, något som belönades med en kursuppgång om 107 procent.

Förlorarna har genomfört kapitalrundor

I tabellen nedan har vi listat utvecklingen för de fem biotechbolag som gått bäst på börsen under det första kvartalet. Flera av dem har vi bevakat i vår veckoavstämning BörsRonden, medan några har smugit under radarn. För bolagen som uppvisar de största kursnedgångarna är den gemensamma nämnaren att de har genomfört eller annonserat finansieringsrundor.

% %
1 PHI 251,71 Amniotics -87,76
2 Asarina Pharma 206,78 QuiaPEG -82,77
3 FluoGuide 169,33 Qlife -81,23
4 Cantargia 119,97 Prostatype Genomics -77,5
5 Ziccum 107,26 Immunovia -74,9

 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev