Home Intervjuer PolarCool utökar sin marknadspotential med ny investering

PolarCool utökar sin marknadspotential med ny investering

PolarCool Investment

PolarCool utökar sin marknadspotential med ny investering

2 februari, 2022

PolarCool kommer tillsammans med BrainCools dotterbolag CoolPrevent att investera i nya, mer kostnadseffektiva och patenterbara produkter för engångsbruk, som möjliggör behandling av whiplashskador men också behandling inom rehabområdet. Denna investering ger PolarCool, som fortsätter att öka sin marknadsandel genom nya affärer kring användningen av bolagets kylenhet PolarCap, potential att expandera sin marknad ytterligare.

Lundabaserade medicinteknikbolaget PolarCools mål är att ge idrottare omedelbar behandling efter att de har drabbats av en hjärnskakning, något som inget annat bolag idag kan erbjuda. PolarCool är en spinoff från BrainCool, de ursprungliga utvecklarna av PolarCools PolarCap System, en enhet för behandling av hjärnskakning.

Solid klinisk evidens

Sedan PolarCool noterades på Spotlight 2018 har PolarCap System uppnått solid klinisk validering, som du kan läsa mer om här. Denna validering har lett till flera utvärderingsavtal och kommersiella avtal för PolarCool inom ett brett spektrum av professionella sportligor i flera länder i Europa, däribland Schweiz, Frankrike och Storbritannien.

Avtal med svenska handbollslandslaget

Även i Sverige har den professionella idrotten fått upp ögonen för enheten och dess potential. Förra året förlängde PolarCool sitt kontrakt med Svenska Hockeyligan, SHL, för att tillhandahålla PolarCap System på 14 SHL-arenor, och ett nytt avtal tecknades med tre klubbar som spelar i HockeyAllsvenskan, den näst högsta svenska ishockeyligan. Båda avtalen är giltiga i 24 månader. Läs mer här.

PolarCool meddelade dessutom nyligen att man ingått ett förlängt avtal med det svenska handbollslandslaget. Avtalet avsåg att hålla PolarCap System tillgängligt om en hjärnskakning inträffade under herr-EM, som avslutades förra veckan då det svenska laget vann guld.

Herrlandslagets läkare Daniel Jerrhag var mycket positiv till möjligheten att ha PolarCap System till hands vid huvudskador:

»Jag är tacksam att vi genom detta samarbete ges möjlighet att fortsatt inkludera PolarCap System i våra rutiner kring hanteringen av hjärnskakningar. PolarCap System, vars positiva effekter ytterligare bekräftats i och med resultaten från uppföljningsstudien inom svensk ishockey, kommer därmed även fortsättningsvis vara en del av våra rutiner kring hanteringen av hjärnskakningar. «

Potentiell marknadsexpansion

PolarCool_HeadCap
PolarCools HeadCap; Källa: PolarCool

I takt med att PolarCool expanderar sin marknad med PolarCap vidtar bolaget åtgärder för att öka sin marknadspotential ytterligare genom att investera i nya kostnadseffektiva och patenterbara produkter som kommer att fokusera på behandling av whiplashskador och inom rehabområdet.

Bolaget meddelade nyligen att man tillsammans med BrainCools nuvarande dotterbolag CoolPrevent lämnat in en patentansökan om att påbörja produktionen av en ny och förbättrad HeadCap, som är en del av PolarCap Systems. Den nya designen förväntas förbättra PolarCaps funktionalitet och produktionskostnaden per enhet förväntas bli betydligt lägre jämfört med den nuvarande lösningen.

PolarCools vd Erik Andersson kommenterade den nya ansökan i ett pressmeddelande:

»Arbete med en ny HeadCap har nu resulterat i en ny patentansökan och det känns mycket tillfredställande. Att till en avsevärt lägre produktionskostnad kunna erålla en förbättrad funktion innebär att vår nya HeadCap gör vår affärsmodell än mer attraktiv. Tillsammans med CoolPrevent söker vi nu patentskydd för denna innovation vilket innebär synergier och kostnadsbesparingar för båda bolagen. Även om PolarCool idag fokuserar på akut behandling ser vi stor potential inom rehab. Den nya designen möjliggör även behandling av whiplash vilket varit en förutsättning i detta utvecklingsarbete. Konceptet passar väl in i vår framtida USA-satsning och ökar vår konkurrenskraft inte minst pris/kostnadsmässigt.«

PolarCools vd kommenterar

BioStock kontaktade Erik Andersson för att få veta mer om bolagets senaste nyhet.

Erik, vad är CoolPrevent och ser dess roll ut i samarbetet med PolarCool?

– CoolPrevent är ett dotterbolag till BrainCool där de bland annat utvecklar produkter för hand- och fotkylning för att motverka neuropati. PolarCool, å andra sidan, fokuserar på huvud- och nackkylning. Då båda bolagen tänker sig att använda samma material och tillverkningstekniker var det naturligt att samarbeta kring denna innovation.

Vad exakt är HeadCap?

– HeadCap är den del av PolarCap-systemet som en person med hjärnskakning bär på huvudet för behandling. Kylvätska flödar kontinuerligt från den bärbara kylenheten till HeadCap för att reducera hjärntemperaturen och förebygga eller begränsa långvarig kognitiv svikt efter hjärntrauma.

Erik Andersson, CEO PolarCool
Erik Andersson, vd PolarCool

I pressmeddelandet om denna investering nämner BrainCools vd Martin Waleij en potentiell användning av CoolPrevents applikation inom onkologi. Är detta något PolarCool kan vara inblandat i?

– Inte i dagsläget, eftersom vårt fokus kommer att ligga på akut hjärnskakningsbehandling, men där vi också är intresserade av rehabiliteringsdelen efter en hjärnskakning. Den nya designen möjliggör också behandling av whiplash som en intressant ny marknad för PolarCool.

När kan vi börja se frukterna av denna nya investering?

– Arbetet med detta kommer att vara en viktig del av PolarCools utvecklingsplan för 2022. Som ett första steg vill vi att den nya HeadCap ersätter den nuvarande som används för hjärnskakningar. Förhoppningsvis sker detta i början av 2023.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev