Home Nyheter Affärsfrekvensen inom life science ger hopp om återhämtning

Affärsfrekvensen inom life science ger hopp om återhämtning

Bra start för biotech M&A 2023

Affärsfrekvensen inom life science ger hopp om återhämtning

26 april, 2023

De stora läkemedelsbolagen har öppnat plånböckerna under inledningen av 2023 – åtminstone om man jämför med året innan. Affärsvolymen överstiger redan den som gjordes under hela 2022. Bedömare anser anser att detta är starten på en våg av affärer där läkemedelsjättarna vill säkra sina portföljer med nästa generations blockbusterläkemedel.

Den senaste tidens uppsving i sammanslagningar och förvärv (M&A) kommer efter ett år med fallande aktiekurser och ett bistert finansieringsklimat. Samtidigt som värderingarna har kommit ner för innovationsbolagen, är de stora läkemedelsbolagen välkapitaliserade. Jättarna har behov att stärka sina positioner inom olika områden och fylla på i sina pipelines med nya produkter.

”Just nu är vartenda större läkemedelsbolag shoppingsuget”, säger John Maraganore, tidigare vid på Alnylam Pharmaceuticals, som nu agerar rådgivare åt startups och investerare, i en intervju med Endpoints News.

”Jag är generellt sett optimistisk kring att uppgången inom M&A, vilket brukar trigga ett positivt sentiment inom biotech-sektorn, kommer att agera bränsle till ett bättre andra halvår allteftersom vi får bättre kontroll på inflationen.”

Starkt år spås för M&A

2023 började med en rivstart. Efter bara några timmar in på årets upplaga av JP Morgan Healthcare Conference i januari hade affärer till ett värde av totalt 4,5 miljarder USD annonserats.

Svensk-brittiska AstraZeneca presenterade exempelvis sitt förvärv av amerikanska CinCor Pharma för 1,8 miljarder USD. Italienska Chiesi Farmaceutici utvidgade samtidigt sin satsning inom sällsynta sjukdomar genom att köpa irländska Amryt Pharma för cirka 1,5 miljarder USD. Sällsynta sjukdomar var även temat bakom franska Ipsens förvärv av Albireo för nära 1 miljard USD.

Analytiker spådde då att affärsaktiviteten under 2023 skulle  överstiga den som rådde under fjolåret. Det tog inte mer än några månader innan man fick rätt i det. Hittills i år har läkemedelsbolagen annonserat affärer värda totalt cirka 64 miljarder USD. Det går att jämföra med 2022 års totala affärsvolym, som uppgick till totalt cirka 60 miljarder USD.

En stor del av årets totalsumma består av Pfizers förvärv av Seagen för 43 miljarder USD, som tillkännagavs i mitten av mars. Läs mer här. Nyligen gick även Merck ut med ett förvärv av Prometheus Biosciences värt cirka 10,8 miljarder USD. Läs mer.

Fortfarande torrt krut kvar

Även om de senaste affärerna är av betydande storlek, finns det fortfarande en hel del torrt krut kvar. Det finns flera bolag som varit inblandade i processerna kring de annonserade affärerna, men som förlorat och som fortfarande har aptiten kvar.

Bland annat var Sanofi och Johnson & Johnson intresserade av Horizon Therapeutics innan Amgen köpte bolaget för 28 miljarder USD i december. Ett annat exempel är att Merck förra året låg i diskussioner med Seagen, som till slut genomförde affären med Pfizer.

Den senaste tidens sentiment har hjälp till att driva på utvecklingen i Nasdaq Biotechnology Index, som klättrat nära 10 procent sedan man tillkännagav Seagen-affären. Samtidigt är det en lång väg kvar till toppnivåerna som vi såg 2021.

Immunologi hett område

Fokus ligger just nu på tillgångar som kommit relativt långt i utvecklingen. Dels bolag som redan har nått det kommersiella stadiet, såsom Horizon och Seagen. Dels bolag som är i den kliniska slutspurten med tillgångar med blockbuster-potential, som Prometheus.

De senaste förvärven pekar även på ett ökande intresse för immunologi. Prometheus är ett exempel på det, där huvudkandidaten PRA023 bland annat är riktad mot de båda autoimmuna och inflammatoriska sjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom.

Även mindre bolag aktiva

Även om det är läkemedelsjättarna som hittills visat vägen, så är även mindre bolag med starka balansräkningar aktiva. Danska Genmab hintade nyligen om att man är intresserat av att förvärva inom immunologiområdet. Ett annat exempel hittar vi i amerikanska Neurocrine, som öronmärkt mellan 3 och 4 miljarder USD för förvärv.

Även på hemmaplan hittar vi exempel på hur dagens låga värderingar lockat fram köpare av lovande utvecklingsprojekt. I skrivande stund pågår ett budkrig på Parkinsonsbolaget Sensidose mellan norska Navamedic och svenska EQL Pharma. Läs mer.

Alla kommer inte klara sig

Visserligen har aktiviteten inom M&A ökat, samtidigt som värderingarna inom bioteknik-sektorn fallit. Det betyder dock inte att alla projekt och bolag kommer att klara sig. Till syvende och sist vill köparna åt de allra bästa tillgångarna.

”Majoriteten av bioteknikbolagen där ute är odifferentierade. Tyvärr kommer många av dem inte att klara sig”, säger John Maraganore till Endpoints och fortsätter:

”I den här miljön borde vi gå igenom en process där det är de mest välmående bolagen som klarar sig. När vi väl kommit ut på andra sidan gör vi det med en mycket starkare samling bolag.”

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev