Home Nyheter Starkt år väntas för M&A inom biotech

Starkt år väntas för M&A inom biotech

Biotech M&A 2023

Starkt år väntas för M&A inom biotech

13 januari, 2023

2022 var ett svagt år för sammanslagningar och förvärv inom life science-sektorn. Den allmänna börsfrossan bidrog till färre antal affärer och en lägre total volym än på många år. För 2023 ser det dock ljusare ut – transaktioner och volymer väntas återgå till mer normala nivåer enligt bedömare och vi har redan fått se en hel del aktivitet.

Det tog inte mer än några timmar in på årets upplaga av JP Morgan Healthcare Conference, en av världens största life science-konferenser, innan biotech-affärer värda totalt 4,5 miljarder USD tillkännagetts. Även om varje enskild affär var av någorlunda blygsam storlek så bådar den starka starten gott för M&A-året 2023. Förhoppningen i branschen är att vi under året återgår till mer normala transaktionsvolymer inom sammanslagningar och förvärv efter 2022 års totala cirka 60 miljarder USD, av vilka två affärer stod för cirka 40 miljarder USD.

Stark start på året

Den höga takten på affärerna hittills i år vittnar om att 2023 är på väg att bli annorlunda. Det började med att italienska Chiesi Farmaceutici meddelade planer på att utvidga sin satsning på sällsynta sjukdomar genom att förvärva irländska Amryt Pharma för cirka 1,5 miljarder USD. Direkt efter det tillkännagav franska Ipsen sitt förvärv av Albireo för nära 1 miljard USD. Även Albireo verkar inom sällsynta sjukdomar.

Det hittills största förvärvet står svensk-brittiska AstraZeneca för i och med köpet av amerikanska CinCor Pharma för 1,8 miljarder USD. Med förvärvet får bolaget tillgång till CinCor Pharmas huvudkandidat baxdrostat, som har visat potential som behandling av hittills behandlingsresistent högt blodtryck.

Även nederländska Qiagen hann annonsera förvärvet av amerikanska Verogen för 150 MUSD under den amerikanska partneringkonferensen.

Branschen ser positivt på 2023

I en enkätundersökning genomförd av nyhetssiten STAT fick läkemedelsbolagschefer och investerare ge sin syn på biotechåret 2023. Undersökningen visade bland annat höga förväntningar gällande M&A under året, där nästan 70 procent av de tillfrågade förväntade sig en högre aktivitet jämfört med 2022.

Även konsult- och redovisningsbyrån PwC är inne på samma linje. I en prognos över M&A-aktiviteten i läkemedels- och life science-sektorn förväntar man sig högre aktivet jämfört med 2022, både vad gäller antalet affärer och den totala volymen. PwC förväntar sig att 2023 mer ska likna tidigare år och att den totala volymen på samgående och förvärv ska uppnå intervallet 225 och 275 miljarder USD.

Läkemedelsbolagens uppbyggda kassor och behov av pipelineinvesteringar kombinerat med förra årets allmänna nedgång i biotech-värderingar väntas driva M&A under 2023. Vidare ser PwC att branschen kommer att ha ett fortsatt stort fokus på onkologi och immunologi, men väntar sig även se intresse för det centrala nervsystemet, kardiovaskulära sjukdomar och vaccin.

Merck har siktet inställt på Seagen

En möjlig affär att hålla utkik efter under 2023 är Mercks potentiella förvärv av onkologibolaget Seagen. Förra året florerade det rykten om att en affär mellan de båda bolagen var på gång och att det kunde vara aktuellt med ett bud som värderade Seagen till cirka 40 miljarder USD. Det kan jämföras med Seagens börsvärde som i skrivande stund uppgår till cirka 24 miljarder USD. Någon överenskommelse har dock inte nåtts än och enligt uppgift beror det på att man helt enkelt inte kunnat enas om priset.

Det potentiella förvärvet ses som en del i Mercks strategi att möta patentutgången för sin storsäljare Keytruda, som står för cirka en tredjedel av bolagets omsättning. Nyckelpatentet för Keytruda går ut under 2028. Läs mer om Mercks strategi att förlänga värdet för sin blockbuster här.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev