Home Nyheter Pfizer förvärvar Seagen för 43 miljarder USD

Pfizer förvärvar Seagen för 43 miljarder USD

Pfizer buys Seagen for 43 billion USD

Pfizer förvärvar Seagen för 43 miljarder USD

16 mars, 2023

Samtidigt som det råder bankfrossa på världens börser passar läkemedelsjätten Pfizer på att genomföra det största bioteknik-förvärvet på flera år. Seagen, som tidigare uppvaktats av Merck, blir nu uppköpta av Pfizer för 43 miljarder USD. I och med detta får Pfizer tillgång till en modern onkologiportfölj som spås en ljus framtid.

Affären mellan Pfizer och Seagen kommer som ett tidigt tecken på att M&A-aktiviteten inom life science-området kan vara på väg tillbaka efter 2022, som var något av ett mellanår. Den totala aktiviteten väntas vara högre under 2023 än den var i fjol enligt en rapport från konsult- och redovisningsbyrån PwC. Läs mer.

Förhandlingar med Merck strandade

Pfizer har inte varit ensamt om att visa intresse för Seagen. Förra året rapporterade flera medier om att Seagen låg i förhandlingar med Merck. Enligt spekulationerna låg prislappen på runt 40 miljarder USD, men den gången kom parterna inte överens.

Efter ett drygt halvår kom uppgifter om en ny friare, nämligen Pfizer. Den här gången ledde förhandlingarna till ett avtal som innebar ett bud på Seagen om 43 miljarder USD. Affären är den största inom biotechindustrin sedan Abbvie köpte Allergan för 63 miljarder USD 2019.

Motverkar kommande försäljningstapp

För Pfizer är förvärvet av Seagen ett steg för att motverka effekterna av kommande patentutgångar. Viktiga toppsäljare som blir av med sitt patentskydd under de kommande åren är blodförtunningsmedlet Eliquis och bröstcancerbehandlingen Ibrance.

Pfizer behöver även ta höjd för sjunkande covid 19-relaterad försäljning framöver. Covid 19-produkter stod för över hälften av bolagets försäljning förra året, som totalt uppgick till över 100 miljarder USD. Läs mer.

Stärker upp inom onkologi

En annan viktig del i portföljen är onkologi, som förra året stod för en försäljning på cirka 12 miljarder USD. När Pfizer nu spenderar 43 miljarder USD på att addera Seagens produkter visar man att man ämnar fortsätta satsa inom området.

Seattle-baserade Seagen har utvecklat en serie konjugerade antikroppar, så kallade ADC, för behandling av cancer. Läkemedlen är utvecklade för att söka upp tumörer för att där sedan lösgöra till exempel ett cellgift.

Stark tillväxt i prognoserna

Seagens försäljning uppgick under 2022 till totalt 2 miljarder USD, vilket kan te sig lite i förhållande till prislappen på 43 miljarder USD. Pfizers ledning räknar dock med att det förvärvade bolaget på sju års sikt kommer att kunna nå en årlig försäljning på mer än 10 miljarder USD.

Enligt Wall Street Journal är bolagets uppskattning klart högre än vad analytiker förväntar sig, men Pfizers vd Albert Bourla anser att prognosen är rimlig. Han ser stora synergieffekter i förvärvet och menar att Pfizer kan hjälpa Seagen accelerera både inom utveckling och den kommersiella verksamheten.

“Seagens världsledande ADC-teknologi kommer att positionera oss i framkant inom innovativ cancervård och är ett starkt komplement till vår befintliga portfölj inom både solida tumörer och hematologiska maligniteter”, skriver Pfizers vd i ett pressmeddelande och fortsätter:

“Vi tror att kombinationen av våra team och respektive styrkeområden och globala fotavtryck kommer att göra det möjligt för oss att förverkliga Seagens potential och främja ännu fler potentiella genombrott för patienter med cancer.”

Sedan nyheten kom ut i måndags har Pfizers aktiekurs stigit med 1 procent och Seagens aktie stigit med 16 procent. Seagen-aktien handlas i cirka 200 USD, cirka 10 procent under det angivna budet på 229 USD per aktie.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev