Home Nyheter Saniona gjorde ytterligare framsteg under Q3

Saniona gjorde ytterligare framsteg under Q3

Saniona gjorde ytterligare framsteg under Q3

5 december, 2023

Sanionas Q3-rapport sammanfattar en period av ökad aktivitet som även fortsatte efter kvartalet. En noterbar utveckling är Alzheimer-samarbetet med AstronauTx, vilket kan ge Saniona milstolpsbetalningar på uppåt 1,9 miljarder SEK. Bolaget har också gjort framsteg i behandlingsprogrammet Kv7 för epilepsi. Sammantaget markerar det gångna kvartalet ett skifte från de utmaningar som bolaget mötte under 2022.

Vi närmar oss slutet av rapportsäsongen och förra veckan publicerade det danska bioteknikbolaget Saniona sin rapport för det tredje kvartalet. Kontrasten mellan 2023 och 2022 är tydlig, inte minst när det gäller de senaste månadernas nyhetsuppdateringar från bolaget.

Under 2022 avvecklade bolaget sin verksamhet i USA, med avsikt att minska de framtida rörelsekostnaderna på årsbasis med cirka 70–75 procent. Dessa åtgärder, tillsammans med en ström av positiva nyheter under 2023, gjorde Saniona till en av de bäst presterande life science-aktierna under första halvåret 2023. Läs mer här.

Framsteg under Q3

I juli i år tillkännagav Saniona en av sina viktigaste nyheter under de senaste åren. I juli inledde bolaget ett samarbete med AstronauTx för forskning inom Alzheimers sjukdom. Samarbetet innebär att Saniona kan erhålla upp till 1,9 MDKR (177 MUSD) i milstolpsbetalningar, samt royalties på den globala nettoförsäljningen av resulterande produkter. Sanionas vd Thomas Feltdhus kommenterade affären i en intervju.

Tre månader senare slutförde AstronauTx en serie A-finansiering om 61 MUSD. Finansieringen, som leddes av Novartis Venture Fund, attraherade kapital från flera ledande globala riskkapitalinvesterare som Brandon Capital, Bristol Myers Squibb, EQT Life Sciences, MPM Capital och Dementia Discovery Fund.

Eftersom Sanionas teknologiplattform IonBase spelar en central roll i samarbetet med AstronauTx sökte BioStock bolagets vd, Thomas Feldthus, för en kommentar. I intervjun, som kan läsas här, konstaterade Feltdhus:

“Certainly, the collaboration with Saniona has been subject to these top-tier investors’ due diligence and demonstrated its quality and value. This financing demonstrates that it is possible to raise significant financing among leading venture capital firms based on a strong technology platform, well-founded ideas, and solid plans to resolve a significant unmet medical need in a major disease area such as Alzheimer’s disease. The money is more than AstronauTx will be able to spend on the Saniona program in the near term. Therefore, it may also cover later clinical studies as well as potential other programs.”

Strategisk anpassning av lån till Formue Nord

Under det tredje kvartalet såg Saniona även över sina skulder. Bolaget ändrade villkoren för låneavtalet med Formue Nord där lånebeloppet minskades genom att Saniona betalade tillbaka 3 Mkr samt konverterade 10 miljoner Mkr till aktier till kursen 8,50 SEK per aktie. Vidare erhöll Formue Nord en åtagandeavgift om 4,8 Mkr.

Viktiga händelser efter Q3

Efter rapportperiodens utgång presenterade professor Vincenzo Crunelli vid Cardiff University övertygande prekliniska data för SAN711, Sanionas ledande läkemedelskandidat inom jonkanaler, vid Society for Neuroscience (SfN) årsmöte i november. Data visade SAN711:s potenta dämpning av abstinensanfall, vilket positionerar den som en precisionsbehandling för icke-konvulsiva generaliserade anfall.

Saniona inledde också kandidaturvalsfasen för en egenutvecklad subtypsselektiv frontrunner-molekyl från optimeringsprogrammet med Kv7 som riktar sig mot epilepsi. Detta steg understryker Sanionas engagemang för att utveckla kliniska kandidater för olika epilepsiindikationer.

Enligt Saniona illustreras den kommersiella potentialen för Kv7-epilepsiläkemedel av det faktum att sektorbolagen Xenon och Biohaven, som båda är verksamma inom Kv7-området, har ett börsvärde på cirka 2 miljarder USD, till stor del baserat på deras Kv7-utvecklingsprogram. Läs en intervju med Thomas Feldthus om detta här.

”Vi har en bred pipeline, som vi utvecklar i samarbete med partners. Vi har en lång och framgångsrik historia av att hitta och förhandla fram partnerskap, såsom det nya samarbetet med AstronauTx i Alzheimers sjukdom. Baserat på våra affärsdiskussioner är jag övertygad om att vi kommer att nå ytterligare partnerskap. Samtidigt utnyttjar vi vår forskningsexpertis inom jonkanaler för att identifiera och avancera ytterligare kliniska läkemedelskandidater inom en rad epilepsiindikationer. Saniona har mycket att erbjuda inom epilepsi och kan skapa betydande värde för aktieägarna inom detta område.” – Thomas Feldthus, ur Q3-rapporten, 2023

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev