Home Nyheter Första halvårets fem bästa life science-aktier

Första halvårets fem bästa life science-aktier

Första halvårets bästa life science-aktier

Första halvårets fem bästa life science-aktier

4 juli, 2023

Inför 2023 hoppades många investerare och bolagsledningar på ett bättre år än 2022. Nu när halva året har passerat kan vi konstatera att klimatet är fortsatt bistert på de svenska life science-listorna. Endast 60 aktier uppvisar en positiv avkastning, medan cirka 150 visar röda siffror. Se vilka fem life science-aktier som gick bäst och sämst under första halvåret nedan.

Första halvan av 2023 är avklarad. Av de cirka 240 listade bolagen inom läkemedel, bioteknik och medicinteknik visar en klar majoritet negativ utveckling hittills i år. Endast ett 60-tal aktier visar plus sedan årsskiftet.

Nedgångar i ett tufft finansieringsklimat

Det bistra finansieringsklimatet från 2022 har legat kvar som en våt filt över marknaden även under 2023. Bolagen som ligger i topp på förlorarlistan har samtliga genomfört kapitalanskaffningar under året. Finansieringsrundorna har medfört stor utspädning och påföljande lägre aktiekurser.

Investerarnas riskvilja har varit låg och det har varit svårt för de flesta bolag att få upp intresset kring sina finansieringsrundor. Kostnaden för garanter har stigit markant samtidigt som teckningsgraden från befintliga aktieägare i många fall har varit låg.

I Helsingborgsbolaget Qlife Holdings emission i april tecknades 21,3 procent med företräde och 9,8 procent utan uniträtter. Bolaget kunde emellertid fylla emissionen till 100 procent genom garantier. Därmed kunde bolaget ta in 57,7 Mkr före kostnader.

De anskaffade kapitalet ska bolaget främst använda för fortsatt lansering av sin testplattform Egoo.Health. Plattformen medför att man kan genomföra tester för exempelvis biomarkörer och virus i hemmet eller i miljöer utanför sjukhusen och laboratorierna. Vid halvårsskiftet betingade Qlife Holding ett börsvärde om cirka 24 Mkr.

De fem bästa life science-aktierna

Från botten av listan vänder vi blicken mot toppen. Samtliga toppbolaguppvisar en mer än fördubblad aktiekurs jämfört med nivån vid årsskiftet.

Ziccum har utvecklat LaminarPace – en teknik som möjliggör nya beredningar av vaccin och biologiska läkemedel. Se vd Ann Gidner presentera bolaget under vårens BioStock Life Science Summit här. Ziccum-aktien steg med 130 procent under första halvåret.

Under hösten 2022 kunde Lipidor inte visa i fas III-studien att AKP02 gav en minst likvärdig effekt som den marknadsledande behandlingen i psoriasis. Sedan dess har bolaget tagit fram en ny formulering av kandidaten som man avser genomföra en ny fas III-studie med under 2024. Detta har fått intresset att blomma upp för bolaget som såg aktien stiga med 136 procent fram till sista juni.

Medicinteknikbolaget Phase Holographic Imaging (PHI) har lyft rejält under första halvåret. Bakom uppgången om 146 procent ligger bl.a. fokus på ett nytt område, regenerativ medicin. Deras icke-invasiva instrument HoloMonitor för analys av cellkulturer i realtid, verkar vara särskilt lämpat för just detta.

Ett bevis för intresset för PHI var att Schweiziska Altium gick in som storägare i bolaget, något som marknaden gav tummen upp för. Vd Patrick Esricht berättade för BioStock om vårens aktiviteter. Läs intervjun här.

Saniona är enda bolaget i topp fem som är noterat på Nasdaqs huvudlista i Stockholm. Bolaget har kommit tillbaka efter ledningsbyte och strategiomläggning under 2022. Nu ligger fokus på Sanionas breda pipeline baserad på bolagets jonkanalplattform. Läs BioStocks intervju med vd Thomas Feldthus från i våras här.

Saniona väntar även på slutgiltigt godkännande för fetmaläkemedlet tesofensine i Mexiko. När beskedet kan komma från de mexikanska myndigheterna är oklart, men marknaden väntar sig ett besked under året.

I topp på life science-listan för första halvåret placerade sig Prolight Diagnostics, noterat på NGM Nordic SME. Bolaget utvecklar point-of-care-tester, d.v.s. patientnära tester med mobila instrument. Se vd Ulf Bladin presentera bolaget under vårens digitala BioStock Life Science Summit här.

I juni nådde Prolights dotterbolag Psyros Diagnostics proof-of-performance för sitt hjärtinfartkttest för högkänsligt troponin. Beskedet satte fart på aktien som fram till halvårsskiftet steg med 167 procent och betingade ett börsvärdet per den sista juni om 146 Mkr.

Andra halvåret har redan börjat – i slutet av september kan vi konstatera om det skett några förändringar i halvårslistan nedan.

De fem bästa och sämsta life science-aktierna under H1 2023

Bolag Utveckling Bolag Utveckling
1 Prolight Diagnostics 167% Qlife Holding -98%
2 Saniona 150% Immunovia -94%
3 Phase Holographic Imaging 146% Amniotics -94%
4 Lipidor 136% QuiaPEG -90%
5 Ziccum 130% Raytelligence -89%

 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev