Home Nyheter OssDsign inkluderar första patienten i USA

OssDsign inkluderar första patienten i USA

OssDsign inkluderar första patienten i PROPEL

OssDsign inkluderar första patienten i USA

5 april, 2022

KD-bolaget OssDsign utökar sin närvaro i USA. Bolaget meddelar nu att den första patienten har inkluderats i PROPEL, bolagets prospektiva multicenterregister för ryggradsfusioner. Målet med registret är att utvärdera användningen och effekten av bolagets bengraft OssDsign Catalyst i klinisk praxis.

Medicinteknikbolaget OssDsign, som är ett av investmentbolaget Karolinska Developments (KD) portföljbolag, utvecklar och tillverkar regenerativa implantat och patientspecifika lösningar för behandling av bendefekter, avsedda att främja bentillväxt i ryggraden och förbättra läkning av t.ex. allvarliga kranie- och ansiktsdefekter.

OssDsign Catalyst stöder kroppens läkningsförmåga

OssDsign offenligjorde tidigare i år att bolaget blivit godkända att upprätta ett patientregister i USA för att samla in Real-World Data om bolagets nanosyntetiska bengraft OssDsign Catalyst – som används för att främja bentillväxten vid ryggradsfusioner.

Den patenterade nanokristallina strukturen hos OssDsign Catalyst stöder kroppens egen läkningsförmåga som leder till snabb och tillförlitlig benbildning och därmed förbättrar patienternas liv.

USA-lansering påbörjad

OssDsign Catalyst blev FDA-godkänd 2020 och lanserades på den amerikanska marknaden i augusti 2021. Läs mer. Bolaget har efter det blivit godkända att ingå i PROPEL – ett patientregister för ryggradsfusion som kommer att utvärdera andelen lyckade kirurgiska ingrepp tolv månader efter behandling med OssDsign Catalyst. Nu meddelar OssDsign i ett pressmeddelande att den första patienten inkluderats i registret.

»Vi är mycket nöjda över att processen med att få in behandlande kliniker och inkludera patienter i PROPEL har påbörjats enligt plan. Registret är en viktig del av vår långsiktiga strategi eftersom det med tiden kommer att generera omfattande och relevanta data om både prestanda och säkerhet för OssDsign Catalyst. Tack vare registret kommer vi även att ha en kontinuerlig dialog med kirurger, vilket är ovärderligt under den pågående lanseringen av OssDsign Catalyst i USA « – Morten Henneveld, vd OssDsign

Morten Henneveld, vd OssDsign

Första patienten i klinisk utvärdering

Patienten som ingår i utvärderingen i USA har behandlats av Joseph O’Brien, MD, huvudansvarig för PROPEL-registret. Dr O’Brien är läkare för OrthoBethesda vid Virginia Hospital Center och har tidigare varit biträdande professor vid George Washington University. Han är också författare till ett flertal publikationer inom ryggradsområdet.

– Det är en ära att få bidra till initieringen av PROPEL-registret i USA. Jag är övertygad om att OssDsign Catalyst kommer att ge mina patienter en fusionslösning i världsklass, och jag ser fram emot den kommande insamlingen av data, kommenterar Joseph O’Brien, huvudansvarig för PROPEL-registret.

I utvärderingen ingår även att bolagets kliniska säkerhetsprofil utvärderas, liksom patientens neurologiska funktioner och livskvalitet.

OssDsign räknar med att inkludera ytterligare kliniker till registret under de kommande månaderna.

Bolaget meddelade även nyligen att Frankrikes största sjukhusnätverk, Assistance Publique – Hôpitaux de Paris (AP-HP) kommer att använda kranialimplantatprodukten OssDsign Cranial PSI. Läs mer.

OssDsign och KD rosar marknaden

De flesta aktierna i life science-sektorn har gått ner under första kvartalet 2022. Endast 30 av de 214 bolag som är noterade på de olika Stockholmslistorna uppvisade en positiv utveckling under perioden. Läs mer.

Under den senaste månaden har OssDsign-aktien stigit med nära 24 procent, något som även stärker substansvärdet i KD, vars samlade ägande i OssDsign, inklusive indirekt innehav via KCIF Co-Investment Fund, uppgår till 10,4 procent.

Sedan nyheten om avtalet med franska AP-HP har även KD-aktien stigit med mer än 8 procent.

 

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev