Home Nyheter Stockholmsbörsens fem bästa life science-aktier under Q1

Stockholmsbörsens fem bästa life science-aktier under Q1

Stockholmsbörsens fem bästa life scince-aktier i Q1 2022

Stockholmsbörsens fem bästa life science-aktier under Q1

1 april, 2022

Börsårets skakiga inledning präglades av omikron-utbrott och förlängda restriktioner i kombination med ökat fokus på inflationsbekämpning från centralbankerna. Omfattningen av invasionen i Ukraina var det dock få som hade i sina prognosmodeller, något som också fick utslag på aktiemarknaderna under kvartalet.

Mot slutet av mars återhämtade sig aktiemarknaderna och kom tillbaka till nivåerna som rådde före kriget. Sammantaget gick dock Stockholmsbörsens All share-index ner under första kvartalet med 14 procent och OMXS30, som består av de 30 mest omsatta bolagen på stora listan, var inte långt efter med en nedgång med 13 procent.

Även de ledande indexen i USA uppvisade en liknande utveckling, breda S&P500 backade med 5 procent under Q1 medan Nasdaq tappade 9 procent. Life science-inriktade Nasdaq Biotechnology Index sjönk med 12 procent.

Det finns flera anledningar till den negativa starten, en bidragande orsak var den högsta inflationen på 40 år – i februari uppmättes den i USA till 7,9 procent på årsbasis – något som fick centralbankerna att reagera. Signalerna om kommande räntehöjningar skickades under vintern och gav upphov till spekulationer om både takt och omfång.

När amerikanska FED slutligen höjde med 25 punkter i mars – den första höjningen sedan december 2018 – passade man även på att flagga för ytterligare höjningar vid varje återstående möte under 2022. Det hökaktiga beskedet höll effektivt tillbaka aktiemarknaderna, i kombination med andra osäkerhetsfaktorer på marknaderna.

Invasionen skapade ny nedgång

Invasionen av Ukraina var den andra stora orsaken till marknadsoron under kvartalet, som förutom att skapa massflykt, humanitära kriser och krigsoffer i tusental, även blottade omvärldens beroende av ryska naturtillgångar och latenta obalanser i andra produktionskedjor och handelsrelationer.

Kriget påverkar även life science-sektorn, flertalet av världens största läkemedelsbolag är verksamma i regionen och har ställts inför etiska dilemman om hur de ska förhålla sig till konflikten utan att patientnyttan blir lidande. Läs mer om ämnet i BioStocks artikel här.

De fem bästa och sämsta aktierna

När det kommer till enskilda aktier i life science-sektorn har de flesta gått ner under första kvartalet. Endast 30 av dessa 214 bolag som är noterade på de olika listorna i Stockholm uppvisade en positiv utveckling under perioden.

En gemensam nämnare för kvartalets förlorare inom life science är inte helt oväntat aktier vars bolag annonserat nyemissioner. Även om det är en naturlig del av utvecklingen för många av sektorns bolag, har reaktionen varit mer negativ än vanligt, vilket även det är naturligt under orostider. På aktiemarknaderna samsas investerare med olika placeringshorisonter och alla har sin uppgift att fylla, även de mest kortsiktiga.

Den största negativa rörelsen stod läkemedelsutvecklaren Saniona för. Bolaget meddelade sent i kvartalet att de tillfälligt avbryter sina fas IIb-studier med kandidaten Tesomet och ska göra sig av med trettio procent av personalen. Nyheten överraskade marknaden som efter ett kortare handelsstopp pressade ner aktien som totalt under kvartalet tappade 79 procent.

Även för Lundabaserade Aegirbio innebar första kvartalet ett stort kurstapp. En kraftig positiv kursrörelse under första halvåret 2021 följdes upp av ouppfyllda förväntningar vilket fick aktien att rasa under andra hälften av förra året. Under 2022 har bolaget arbetat med att lösa sina problem, men de ansträngningarna har ännu inte slagit igenom i aktiekursen som tappade 77 procent under kvartalet.

När det gäller aktier med de största positiva kursrörelserna hittar vi på femte plats danska Scandion Oncology som utvecklar behandlingar som ska hjälpa cancerpatienter mot läkemedelsresistens. Bolaget befinner sig i fas II med sin ledande kandidat SCO-101 och aktien har under kvartalet stigit med 22 procent.

Fjärdeplatsen innehas av medicinteknikbolaget Nanologica som marknadsför och producerar nanopartiklar för life science-applikationer. I mars bytte bolaget till börsens huvudlista och attraherade investerarintresse och aktiekursen steg med 22 procent.

På tredje plats hamnade medicinteknikbolaget ProstaLund som under året skrivit distributionsavtal i Storbritannien för sin individanpassade värmebehandling av godartad prostataförstoring. Aktien gick upp med 32 procent.

First North-listade SpectraCure noterade en uppgång med 49 procent. Bolaget utvecklar en behandling mot solida cancertumörer som är inriktad på prostatacancer.  I januari meddelade bolaget att de gjort framsteg i arbetet med att återstarta sin kliniska studie i USA som försenades av pandemin. Aktien landade därmed på en andraplats på kvartalets topplista.

Högst på vinnarlistan för första kvartalet placerade sig Göteborgsbaserade Vicore Pharma som steg med 63 procent efter att i februari ha presenterat positiva interimsresultat från sin fas II-studie med kandidaten C21 i patienter med idiopatisk lungfibros.

Här följer en lista på de life science-aktier som gått bäst respektive sämst under första kvartalet 2022.

Vinnare Utveckling Förlorare Utveckling
1 Vicore Pharma 63% 1 Saniona -79%
2 SpectraCure 49% 2 AegirBio -77%
3 ProstaLund 32% 3 PHI -66%
4 Nanologica 22% 4 QuiaPEG -64%
5 Scandion Oncology 22% 5 Brighter -64%

 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev