Home Nyheter Enorama Pharma når framgång i Tyskland

Enorama Pharma når framgång i Tyskland

Enorama Pharma når framgång i Tyskland

22 oktober, 2019

Enorama Pharmas nikotintuggummi kommer att börja säljas i Tyskland. Det står klart idag sedan bolaget har ingått ett avtal med Betapharm Arzneimittel GmbH. Kvar att checka av är att bolaget behöver få sin registeransökan i Tyskland godkänd, vilket redan underlättats av att Läkemedelsverket har godkänt Sverige som referensland för EU.
Enorama Pharma utvecklar konsumentvänliga medicinska tuggummin som innehåller beprövade läkemedelssubstanser, erbjudna som Private Label, det vill säga att återförsäljaren marknadsför och säljer produkten under sitt eget varumärke. Den primära produkten är ett nikotintuggummi som bolaget har kunnat visa är bioekvivalent med huvudkonkurrenten och storsäljaren Nicorette.

Siktar på de stora marknaderna i EU

Förra månaden erhöll Enorama Pharma besked att svenska Läkemedelsverket godkänner bolagets ansökan om att Sverige ska agera referensland för den kommande Europalanseringen av bolagets nikotintuggummin. Kort därefter skickade Enorama in ansökningar för sju europeiska länder, varav ett var Tyskland, en hygglig uppstart för marknadsentrén på kontinenten.
Idag passerades alltså ytterligare en milstolpe, ett avtal gällande just den tyska marknaden.

»Tyskland med sina 83 miljoner invånare, mer än 17 miljoner rökare och ca 19 000 apotek ger en marknad med stor potential för rökavvänjningsprodukter. Avtalet med betapharm Arzneimittel betyder mycket för oss för att kunna få ut våra produkter på apotekshyllorna. Betapharm Arzneimittel har kraft och resurser och är rätt samarbetspartner för oss« — Mats Rönngard, vd Enorama Pharma

Avtalet har en initial löptid om fem år

Enligt avtalet med tyska Betapharm Arzneimittel GmbH bär motparten alla kostnader relaterade till marknadsgodkännande för nikotinprodukterna i Tyskland. Malmöbolaget Enorama upplåter å sin sida en royaltyfri licens till Betapharm att använda Enoramas immateriella rättigheter i den utsträckning som krävs för att kunna fullgöra sina avtalsrelaterade åtaganden.
Det nu upprättade så kallade Term Sheet-avtalet, är ömsesidigt exklusivt för Tyskland och innehåller bestämmelser om minimiåtaganden avseende ordervolym. Enorama och Betapharm ska framgent enas om ett mer omfattande leverans- och licensavtal. Det nu ingångna avtalet har en initial löptid om fem år.

»Via vår MRP-ansökan är registreringsansökan i Tyskland redan igång, och det ger goda förutsättningar för en så kort väg till marknad som möjligt. Vi ser fram emot ett stabilt och långvarigt samarbete med betapharm«

Betapharm är ett helägt dotterbolag till Dr. Reddy’s Laboratories Ltd som distribuerar generiska läkemedel. Betapharm’s produktportfölj i Tyskland innefattar både receptbelagda och receptfria formuleringar som täcker alla större indikationer. Enorama har sedan länge ett avtal med moderbolaget Dr Reddy´s för den nordamerikanska marknaden, vilket BioStock tidigare rapporterat om.

Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev