Home Nyheter Enorama Pharma siktar på flera EU-länder

Enorama Pharma siktar på flera EU-länder

Enorama Pharma siktar på flera EU-länder

19 september, 2019

Den 13 september fick Enorama Pharma beskedet att Läkemedelsverket accepterar begäran om att Sverige ska agera referensland i kommande Mutual Recognition Procedure (MRP) för bolagets nikotintuggummin. Igår stod det klart att Malmöbolaget väljer att lämna in ansökningar för ömsesidigt erkännande i sju EU-medlemsländer. Idag den 19 september stod det även klart att bolaget har lämnat in ett patent rörande ett nikotinpulver, avsett för upptag i munhålan.
Enorama Pharma erhöll alltså häromveckan besked att Läkemedelsverket godkänner bolagets ansökan om att Sverige ska agera referensland för den kommande Europalanseringen av bolagets nikotintuggummin. Mindre än en vecka senare står det nu klart att Enorama har skickat in ansökningar för sju europeiska länder.

MRP-ansökan innebär en snabbare lanseringstakt

Bolag som, i likhet med Enorma Pharma, har ett nationellt godkänt läkemedel i en av EU:s medlemsstater, kan ansöka om att få detta godkännande erkänt i andra EU-länder via en så kallad MRP (Mutual Recognition Procedure).
Bolagets begäran, som skickades in den 13 september och innebär att Sverige ska agera RMS (Reference Member State) i kommande MRP, accepterades alltså av Läkemedelsverket. Utöver den registreringsansökan som avtalspartnern MAE Holding står för i Holland, har Enorama nu skickat in ansökningar för Frankrike, Tyskland, England, Spanien, Polen, Danmark och Grekland.

»Vi är glada att vi kommit så pass långt i processen att vi nu kan blicka fram mot godkännande på fler relevanta marknader inom EU. MRP är en kostnadseffektiv och snabb process i de fall man förväntar sig att produkten ska godkännas i ett flertal europeiska länder. Referenslandet gör en grundlig utvärdering av ansökan medan övriga länder enbart behöver utvärdera referenslandets bedömning. Att nå godkännande för nikotintuggummit i dessa sju länder är ett strategiskt viktigt steg för oss och fler länder förväntas tillkomma i ett senare skede« —Mats Rönngard, vd Enorama Pharma.

Ny patentansökan för nikotinpulver

Idag den 19 september lämnade Enorama in en ansökan till Patent- och Registreringsverket i Sverige, om patent rörande ett nikotinpulver avsett för upptag i munhålan. Patentansökan är enligt bolaget en viktig del i den långsiktiga produktstrategin där nikotindistribution i munhålan står i fokus. Formuleringen är framtagen i Bolagets utvecklingslaboratorium i Malmö.
I en kommentar säger vd Mats Rönngard:

»Att vi lämnat in denna patentansökan är betydelsefullt för Enorama Pharmas affärs- och produktutveckling. Kärnan i vår produktutveckling är att enbart distribuera nikotin via munhålan och på så vis undvika de risker som associeras med inhalation i lungorna. Vår kompetens inom såväl utveckling som produktion av nikotintuggummin ger bolaget rätt förutsättningar och goda möjligheter för att utveckla nya innovativa nikotinprodukter«

Mer om bolaget

Enorama Pharmas affärsidé är att utveckla och sälja konsumentvänliga medicinska tuggummin som innehåller beprövade läkemedelssubstanser och erbjuda dessa som Private Label, det vill säga att återförsäljaren marknadsför och säljer produkten under sitt eget varumärke. Målet är att bli en ledande global leverantör av konsumentvänliga medicinska tuggummin och Europalanseringen ser nu ut att bli den första biten som Enorama lägger i detta geografiska pussel.

Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. [et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev