Home Nyheter Sanionas spin-out Luc Therapeutics når viktig milstolpe

Sanionas spin-out Luc Therapeutics når viktig milstolpe

Sanionas spin-out Luc Therapeutics når viktig milstolpe

14 augusti, 2017

Tidigare i år ingick Sanionas partner och spinout Ataxion en merger med amerikanska Luc Therapeutics Inc, vars fokus på precisionsmedicin för neurologiska och psykiatriska sjukdomar hittills har genererat tre utvecklingsprogram. Idag kunde Saniona meddela att Luc Therapeutics har utsett en läkemedelskandidat och inlett preklinisk utveckling av substansen CAD-1883 för behandling av den neurologiska sjukdomen ataxi som ger ofrivilliga muskelrörelser. Detta är en milstolpe för bolaget och därmed även för Saniona, som förutom att vara aktieägare i Luc Therapeutics, även har rätt till royalties på produkter som kommersialiseras av Luc Therapeutics i ataxiprogrammet. Sedan tidigare har bolaget särläkemedelsstatus inom indikationen, och det är enligt Saniona mycket möjligt att Luc Therapeutics kan ta kandidaten till sen utvecklingsfas på egen hand.
Saniona har en smått unik sits bland sina skandinaviska branschkollegor med jämförbart börsvärde, inte enbart när det gäller sin breda, mogna och riskbalanserade pipeline, utan också avseende antalet industriella och akademiska joint ventures som t.ex med Boerhinger Ingelheim (schizofreni), Medix (fetma), Proximagen (neurologiska sjukdomar), Michael J. Fox Foundation (parkinsons sjukdom) och University of Pennsylvania (kokainberoende).
Bolaget har även spin-outs inom ett antal områden, som nu högaktuella Ataxion/Luc Therapeutics (bl.a ataxi), Initiator Pharma (erektil dysfunktion) och Scandion Oncology (hämmad cancertillväxt genom ökad effekt av standardkemoterapi med en helt ny verkningsmekanism).
Saniona äger 7,1 procent i det sammanslagna Luc Therapeutics, som också har ett prestigefullt utvecklingsprogram tillsammans med läkemedelsjätten Novartis. De tidigare avtalade royaltyersättningar som är kopplat till Ataxiprogrammet före mergern, bibehölls vid sammanslagningen med i våras.
Det som började som en spin-out 2013 med Ataxion av Atlas Ventures och Saniona, hade som syfte att utveckla Sanionas forskningsprogram inom ataxi och fokuserar alltjämt på framtagande av nya småmolekylära läkemedel för behandling av ataxi, dvs. en grupp sällsynta ärftliga genetiska sjukdomar där hjärnans rörelse- och samordningscentrum drabbats av dysfunktion eller degeneration. Patienter med dessa tillstånd utvecklar stora svårigheter att gå, tala och att utföra dagliga aktiviteter. Därför kan dessa försvagande tillstånd allvarligt påverka livskvalitet och livslängd. Ataxions forskningsprogram är världens första riktade pan-ataxibehandling för en patientgrupp som jämfört med många andra sjukdomar med rätta kan betecknas som negligerad.

»Vi är mycket nöjda med att ha uppnått denna väsentliga milstolpe i vårt forskningssamarbete med Luc Therapeutics. Luc Therapeutics har påbörjat preklinisk utveckling med målet på att inleda kliniska fas 1 studier i människa under 2018. Med den framgångsrika avslutningen av forskningsprogrammet kan vi nu fördela våra resurser från ataxiprogrammet till några av våra andra first-in-class-forskningsprogram« – Jørgen Drejer, vd på Saniona

Luc Therapeutics
Luc Therapeutics har tre forskningsprogram i pipeline varav ett är längre framskridet än ataxiprogrammet, med en primär kandidat som befinner sig i IND-grundande (Investigative New Drug) studier, vilket innebär att man skulle kunna inleda fas I-studier i en inte alltför avlägsen framtid. Detta projekt utvecklas tillsammans med Novartis inom depression, en indikation med många drabbade och stora icke tillgodosedda medicinska behov. I en tidigare intervju med BioStock framhöll Thomas Feldthus, vvd & cfo i Saniona, att samarbetet med Novartis i sig är en stark validering av projektet som kommer att få stor betydelse för den fortsatta utvecklingen inom indikationen. Bolaget har också ett relativt tidigt forskningsprogram inom schizofreni. Alla framsteg i Luc Therapeutics, vari dagens meddelade milstolpe får räknas, gagnar på sikt Saniona.
Luc Therapeutics är ett privatägt bioteknikföretag baserat i Cambridge, Massachusetts, som finansieras av Atlas Venture, Clal Biotechnology Industries (CBI) och Slater Technology Fund. Bolaget omvandlar nya upptäckter om människans neurobiologi till differentierade läkemedel för allvarliga psykiatriska och neurologiska sjukdomar. Bolaget utvecklar nya läkemedel som är inriktade på NMDA-receptorn – viktiga komponenter i hjärnans kognitiva motor, dynamisk synaptisk plasticitet – för behandling av neuropsykiatriska störningar. 2015 ingick Luc Therapeutics det ovan nämnda licens- och samarbetsavtalet med Novartis för att påskynda utvecklingen av sitt program för behandling av depression. Läs mer om bolaget här.
Läs även:
Scandion Oncology: Saniona överraskade med ännu en avknoppning (5 maj 2017)
Exklusiv intervju: Claus Olesen, vd för Initiator Pharma (19 okt 2016)
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.


biostockappenFå alla nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp
 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev