Home Intervjuer BiBBInstruments vd: ”Distributörer tar kontakt med oss”

BiBBInstruments vd: ”Distributörer tar kontakt med oss”

BibbInstruments rapporterar av tredje kvartalet

BiBBInstruments vd: ”Distributörer tar kontakt med oss”

12 november, 2024

BiBBInstruments släppte nyligen rapporten för det tredje kvartalet och passade samtidigt på att avisera en företrädesemission om cirka 36,5 Mkr. Kapitalanskaffningen gör att bolaget kan bygga vidare på framgångarna i den kliniska valideringen av EndoDrill GI. BioStock kontaktade vd Fredrik Lindblad för att få veta mer.

BiBBInstruments har utvecklat en patenterad plattformsteknologi för eldrivna biopsiinstrument. Bolagets huvudprodukt, EndoDrill GI, är den första i sitt slag och har utvecklats för att förbättra möjligheten att utvinna högkvalitativa kärnvävnadsbiopsier vid cancerdiagnostik i mag-tarmkanalen.

Produkten har marknadsgodkännande i såväl USA som Europa och när bolaget nu släpper sin redogörelse för det tredje kvartalet är det en händelserik period man lägger bakom sig. Fokus ligger på klinisk utvärdering och i augusti testades EndoDrill GI vid universitetssjukhuset Sestre Milosrdnice i Zagreb, Kroatien.

Testet genomfördes tillsammans med Dr. Tajana Pavic och hennes team inom interventionell gastroenterologi. Resultaten var enligt bolaget mycket lovande och samtliga prover resulterade i kompletta histologiska diagnoser. Dr Pavic uttryckte å sin sida att hon var ”mer än nöjd” med utvärderingen.

Goda resultat från fallserie

På andra sidan Atlanten har produkten utvärderats i en klinisk fallserie, som genomfördes i samarbete med Dr. Antonio Mendoza Ladd vid UC Davis Health i Sacramento, Kalifornien. Studien inkluderade patienter med misstänkt cancer i mag-tarmkanalen och resultaten visade på 100 procent diagnostisk noggrannhet. Det innebär att samtliga provtagningar resulterade i högkvalitativa kärnbiopsier efter en enda nålpunktion – något som är väldigt ovanligt vid den här typen av diagnostik.

Enligt Dr. Mendoza Ladd är möjligheten att erhålla större och mer enhetliga vävnadsprover en avgörande faktor för att säkerställa bättre diagnostiska resultat.

Resultaten av de inledande åtta patientfallen publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Endoscopy International Open och presenterades även vid en postersession på den välrenommerade ACG-kongressen 2024 i Philadelphia.

Märker av stort intresse

Dessa lovande resultat har lagt grunden till ett stort intresse bland endoskopister. Intresset bekräftades nyligen vid 7th Nordic EUS Meeting, där feedbacken var mycket positiv, just på grund av produktens möjligheter att leverera högkvalitativa vävnadsprover, även vid svåråtkomliga lesioner.

– Att flera av läkarna omgående ville börja testa produkten kliniskt är ett bra kvitto på att vi tagit fram ett attraktivt biopsisystem, konstaterar vd Fredrik Lindblad i en kommentar till BioStock.

Emission öppnar dörren till marknaden

Den kliniska utvärderingen bäddar för kommande marknadslansering till utvalda sjukhus.  BiBBInstruments är i full gång med förberedelserna inför lanseringen. Bland annat flyttas just nu tillverkningen av engångsinstrumenten till en svensk kontraktstillverkare för att säkerställa volymproduktion. Dessutom uppger bolaget att man för diskussioner med flera möjliga distributionspartners.

Vid tredje kvartalets utgång uppgick bolagets kassa till 5,7 Mkr, och kassaflödet för perioden uppgick till –3,6 Mkr. För att finansiera det fortsatta arbetet har BiBBInstruments beslutat att genomföra en företrädesemission om cirka 36,5 Mkr. Likviden kommer i första hand att finansiera fortsatta kliniska marknadsstudier, lansering, marknadsföring och partnerutveckling gällande EndoDrill GI, samt färdigställandet av lungcancerversionen EndoDrill EBUS.

Bolaget planerar även att uppta ett brygglån om 3,0 Mkr för att säkerställa likviditet fram till emissionens slutförande.

Vd kommenterar

Efter ett händelserikt kvartal passade BioStock på att kontakta vd Fredrik Lindblad för att få hans tankar kring vad som komma skall.

Fredrik Lindblad, vd BiBBInstruments
Fredrik Lindblad, vd BiBBInstruments

Ni lägger ett händelserikt kvartal bakom er. När ni nu börjar blicka mot kommersialisering av EndoDrill GI, hur skulle du vilja beskriva positionen som BiBBInstruments befinner sig i?

– Jag tycker att vi har ett mycket spännande utgångsläge. Under de senaste tjugo åren har endoskopiskt ultraljud med vävnadsprovtagning växt snabbt och etablerats som en vårdstandard för provtagning av många allvarliga cancertumörer. Samtidigt har det bara skett små förbättringar av de manuella finnålinstrument som används, vilka begränsas av en oförmåga att ta högkvalitativa biopsier. Att inte kunna ta biopsier av hög kvalitet kan innebära en risk för ofullständiga diagnoser eller att patienten tvingas till nya provtagningar.

– Jag tror att vi med eldrivna EndoDrill har ett gyllene tillfälle att introducera ett mer effektivt biopsiinstrument som bättre svarar upp till framtidens behov av behandlingsgrundande cancerdiagnostik. På områden som exempelvis lungcancer växer kraven på mer högkvalitativa prover för att vägleda alltmer avancerad och individbaserad cancerbehandling.

Ni skriver i er kvartalsrapport att det pågår diskussioner med flera potentiella distributionspartners. Kan du berätta mer om dessa diskussioner?

– Som jag nämnde har vi utvecklat en högeffektiv ny biopsiteknik, men för att på sikt nå många patienter världen över behöver vi inleda partnerskap med globala distributörer. För tillfället för vi diskussioner med flera internationella distributörer av utrustning till ultraljudsendoskopi. Intressant i sammanhanget är att det är distributörerna som tagit kontakt med oss för att de är nyfikna på vårt EndoDrill-system. Detta trots att de själva tillverkar och säljer konkurrerande manuella biopisinstrument.

Ni håller på att flytta tillverkningen av engångsinstrumenten för att säkra storskalig produktion. Vad är tanken med det och hur ser tillverkningsplanerna ut för själva motorsystemet?

– Med planerna på att samarbete med en eller flera distributionspartners måste vi öka produktionskapaciteten för våra sterila engångsinstrument så att vi kan möta en förmodad ökad efterfrågan. Därför byter vi till en svensk kontraktstillverkare med lång erfarenhet av volymtillverkning. Transfern förväntas vara klar till halvårsskiftet 2025.

– Motorsystemet är däremot ingen volymprodukt då respektive sjukhus inte behöver mer än ett par flergångssystem för provtagningsprocedurerna. För att åtminstone i det inledande skedet ha full kontroll på tillverkningen hanteras denna internt av våra egna resurser.

Om vi tolkar er rätt så vill ni komma i gång med marknadssatsningar så snart som möjligt. Kan du berätta lite om vad det är för satsningar ni planerar?

– Man kan säga att vi är i en prelanseringsfas just nu där vi introducerar EndoDrill GI på allt fler sjukhus i Europa och USA i den takt som vi mäktar med. Dessa marknadsstudier är det sista steget inför en riktad lansering av EndoDrill GI till utvalda sjukhus, dvs. att vi konverterar framgångsrika utvärderingar till försäljning. Vi vill få fler användare som kan skapa engagemang för vår EndoDrill-teknologi och sprida budskapet om en ny svensk innovation som tar bättre biopsier än något annat på marknaden.

– Parallellt med nämnda urvalsprocess med möjliga distributionspartners kommer vi att påbörja försäljning i egen regi till utvalda kunder. Det blir ingen större försäljning i egen regi och vi bygger ingen egen försäljningsorganisation. Snarare handlar detta om en första kommersiell validering av EndoDrill GI. En mer betydande försäljningstillväxt ska genereras i samarbete med nämnda distributionspartner eller partners, och då är en ökad produktionskapacitet ett viktigt steg på vägen.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev

Dela gärna!