Home Intervjuer BiBB kommenterar växande intresse för EndoDrill GI

BiBB kommenterar växande intresse för EndoDrill GI

Intresse för BibbInstruments

BiBB kommenterar växande intresse för EndoDrill GI

27 september, 2024

Det pågår ett intensivt arbete med att få ut EndoDrill GI till kliniker runt om i Europa och USA. BiBBInstruments deltog nyligen vid den sjunde upplagan av Nordic EUS Meeting i Köpenhamn, där biopsiinstrumentet väckte stort intresse. BioStock har pratat med vd Fredrik Lindblad för att få veta mer.

Lundabolaget BiBBInstruments (BiBB) har tagit fram en serie eldrivna endoskopiska kärnbiopsiinstrument, EndoDrill, avsedda för endoskopiskultraljudsledd (EUS/EBUS) vävnadsprovtagning. Med instrumenten kan endoskopister på ett enkelt sätt ta vävnadsprover som håller en mycket högre kvalitet än motsvarande prover tagna med dagens manuellt hanterade nålinstrument. Genom detta vill bolaget underlätta och i sin tur förbättra diagnosen av flera cancertyper.

EndoDrill GI är designad för provtagning i mag-tarmkanalen och har fått FDA 510(k)-godkännande i USA och CE-märkning i Europa. Full fokus ligger på att få ut produkten till kliniker för att få dem att utvärdera den nya tekniken. Hittills har bolaget fått mycket lovande feedback.

Vid en utvärdering vid universitetssjukhuset Sestre Milosrdnice i Zagreb konstaterades nyligen att EndoDrill-proverna var av en kvalitet som man inte var vana vid att se vid användning av dagens biopsiinstrument. Efter tidigare utvärderingar har patologer, dvs. de som analyserar proverna, specifikt frågat efter just EndoDrill-prover, eftersom de håller högsta kvalitet och gör skillnad.

Bygger vidare på intresset

Intresset för det nya instrumentet ser ut att fortsätta växa. BiBBInstruments deltog nyligen vid 7th Nordic EUS Meeting som gick av stapeln i Köpenhamn den 19 – 20 september. Här möttes EUS-endoskopister från Norden och andra delar av världen för att diskutera de senaste rönen inom området.

Även om endoskopisk vävnadsprovtagning är en fullt integrerad gren inom dagens sjukvård är det fortfarande en svår färdighet att bemästra. Därför ligger mycket tonvikt i sektorn vid att utbyta erfarenhet och hitta nya tekniker och verktyg för att förenkla arbetet. Vid Köpenhamnsmötet var det tydligt att EndoDrill framstod som en intressant sådan innovation.

Flera förfrågningar om kliniska utvärderingar

BiBB-grundaren Dr. Charles Walther var på plats tillsammans med vd Fredrik Lindblad och genomförde flera demonstrationer för deltagarna på mötet.

– Det blev intressanta diskussioner med EUS-endoskopister om EndoDrill GI och det känns väldigt uppmuntrande att de spontant tycks gilla konceptet med vår eldrivna roterande nålbiopsi, säger Dr Charles Walther i en kommentar.

Utöver att många imponerades av den nya tekniken var det flera sjukhus som direkt anmälde sitt intresse om att få utvärdera produkten. Bolaget kommer därmed snart att kunna utöka listan av kliniska utvärderingar, bland annat med några av Europas mest tongivande EUS-center.

Vd kommenterar

BioStock har kontaktat Fredrik Lindblad för att få veta mer om hur han ser på det stora intresset och för att få veta mer om vad det innebär för bolaget.

Till att börja med Fredrik, det är första gången ni ställer ut en kommersiell version av EndoDrill GI. Vilka förväntningar hade ni och hur svarade eventet upp mot era förväntningar?

– Det som var spännande med det här mötet var att deltagarna var EUS-endoskopister, dvs. exakt vår kundgrupp. Målet var att presentera EndoDrill GI för nya läkare och förhoppningsvis få dem så intresserade av vår teknologi att de önskar utvärdera produkten kliniskt. Våra förväntningar uppfylldes med råge då vi nu har ett flertal nya sjukhus i och utanför Skandinavien som vill påbörja tester av EndoDrill GI under hösten.

Vad är det primärt som väcker läkarnas intresse?

– Det övergripande behovet handlar om provernas storlek och kvalitet. I dag räcker det inte med ett prov som bara visar att det är cancer. Kraven på träffsäkra diagnoser växer hela tiden och läkarna ser att EndoDrill kan vara lösningen för att bättre tillgodose det ökade informationsbehovet.

Vilken feedback fick ni på plats i Köpenhamn?

– Läkarna uppskattade EndoDrill-konceptet med en motoriserad roterande nålbiopsi. Flera började prata om olika indikationer där de behövde bättre prover för diagnos. Att flera av läkarna omgående ville börja testa produkten kliniskt är ett bra kvitto på att vi tagit fram ett attraktivt biopsisystem.

Hur gör ni för att hinna med att ta hand om det stora intresse som ni ser för produkten?

– Vi har nyligen anställt en produktspecialist som på sikt ska kunna hjälpa vår grundare Dr Charles Walther med introduktioner på nya sjukhus. I dagsläget får vi ta intressenter i tur och ordning och under hösten lär vi får fullt upp med nya kliniska utvärderingar i såväl USA som Europa.

Utöver att få i gång de kliniska utvärderingarna hos de som visat intresse, hur kommer hösten att se ut?

– Andra viktiga aktiviteter som kommer att prägla hösten är arbetet med att flytta produktionen av engångsinstrument till en anläggning i Sverige med hög produktionskapacitet samt löpande diskussioner med potentiella globala distributionspartners. På sikt ska höstens kliniska utvärderingar börja konverteras till försäljning. Först i mindre skala i egen regi och därefter med en eller flera försäljningspartners och då med en uppskalad produktion.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev