Home Intervjuer Evaxion når milstolpar under sommaren

Evaxion når milstolpar under sommaren

Evaxion summer milestones

Evaxion når milstolpar under sommaren

24 augusti, 2023

Sommaren är normalt en lugn period för bolag baserade i Norden. Danska Evaxion Biotech höll dock igång och nådde två viktiga milstolpar. Först kom lovande data med EVX-B1, ett AI-designat vaccin mot den antibiotikaresistenta bakterien stapphyloccus aureus. Sedan meddelade Evaxion att man ingått avtal med Dubaibaserade Global Growth Holding avseende ett finansieringsavtal om upp til 20 miljoner USD. BioStock pratade med Evaxions vd Per Norlén för att få veta mer.

De snabba framstegen inom artificiell intelligens (AI) har revolutionerat många branscher. Bioteknik är inget undantag. AI har vuxit fram som ett kraftfullt verktyg som möjliggör för forskare att analysera stora mängder data, upptäcka mönster och påskynda utvecklingen av livräddande behandlingar. En framträdande aktör inom detta område är Evaxion Biotech, vars AI-plattformar har potential att påverka framtidens hälso- och sjukvård.

Bolaget använder sofistikerade algoritmer och maskininlärningsmodeller för att upptäcka nya vaccinmål. Evaxion har byggt flera AI-plattformar för utveckling av precisionsvaccinkandidater. De ledande programmen, varav två befinner sig i klinisk fas, är individualiserade cancervacciner.  Evaxion utformar även AI-plattformar för att utveckla vacciner mot infektionssjukdomar.

Lovande resultat inom bakterieinfektionsprogrammet

Specifikt gör bolaget detta genom AI-plattformen, EDEN. Med denna upptäcker Evaxion nya mål för att utveckla vaccinkandidater mot bakterieinfektioner som utgör hälsorisker på grund av högre förekomst och uppkomst av svårbehandlade antibiotikaresistenta stammar. Evaxion utvecklar vaccinkandidaterna EVX-B1 och EVX-B2  för att skydda mot Staphylococcus aureus (S. aureus) respektive Neisseria Gonorrhoeae-infektioner.

Läs mer om problemet med antibiotikaresistens här.

I slutet av juli presenterade Evaxion lovande resultat från EVXB1-programmet vid Staphylococcal Diseases Gordon Research Conference i New Hampshire, USA. Enligt dr Steven Projan, vetenskaplig rådgivare till Evaxion, visar EVX-B1 “fullständigt sjukdomsskydd och fullständig bakteriell clearance.” Projan tillade: “[Detta] markerar ett betydande framsteg i kampen mot denna utbredda och ofta antibiotikaresistenta patogen. Med de många tidigare misslyckade försöken att utveckla ett effektivt S. aureusvaccin ger EVX-B1 förnyat hopp i kampen mot bakterierna.”

Finansieringsavtal med investerare i Dubai

Investerare runt om i världen bevakar noga den exponentiella ökningen av AI inom hälso- och sjukvårdssektorn. Möjligheterna som Evaxion Biotechs AI-drivna läkemedelsupptäcktsplattformar erbjuder, har uppmärksammats av ledande investerare i Förenade Arabemiraten.

I Dubai har finansinstitutet Global Growth Holding Limited (GGHL) identifierat Evaxions lovande teknik och stadiga framsteg inom klinik med sina ledande vaccinkandidater. Så sent som förra veckan meddelade Evaxion att GGHL har kommit överens om att samarbeta med bioteknikbolaget genom att finansiera sitt ledande kliniska program EVX-01, som för närvarande befinner sig i klinisk fas II för behandling av metastaserat melanom, samt nästa generations individanpassade cancervaccin, EVX-03.

Den senare är planerad för klinisk fas före årets slut och är en ny källa till cancervaccinmål baserade på virala rester i det mänskliga genomet. Detta är något som bolaget bedömer har potential att utöka målpopulationen för cancervacciner avsevärt. Läs mer här.

Det bindande avtalet omfattar upp till 20 miljoner USD, vilket potentiellt förlänger Evaxions finansiering till Q4 2024. Enligt avtalet är finansieringen uppdelad i trancher på upp till 700 000 USD under en period om 36 månader. GGHL uttalade i ett pressmeddelande:

“We are excited to collaborate with Evaxion. At GGHL, we invest in people who bring forth forward-thinking, data-driven solutions. We have been very impressed by both the scientific innovation and expertise of the Evaxion team and the clinical data presented to date for the programs in oncology. We are proud to partner with Evaxion as they advance the next-generation personalised cancer vaccines to develop superior immunotherapies for patients in need.”

Vd kommenterar

BioStock pratade med Evaxions vd Per Norlén för att få veta mer om EVX-B1-resultaten och om finansieringsavtalet.

Per, hur viktiga anser du att resultaten som presenterades på EVX-B1 på Gordon Research-konferensen är?

– De nya uppgifterna ger starkt stöd för vår vaccinkandidats potential att förhindra infektioner orsakade av S. aureus. Dessa bakterier är vanligtvis ofarliga men kan orsaka allvarliga infektioner, vilket leder till sepsis eller dödsfall. Antibiotikaresistenta S. aureus, särskilt meticillinresistenta S. aureus-infektioner (MSRA), är av särskild vikt och är en prioritet att förebygga. Det är en sjukdom där alla tidigare försök att generera ett effektivt vaccin har misslyckats. Vår kandidat visar imponerande effekter i prekliniska modeller, både på sjukdomen när det gäller att kraftigt förbättra överlevnaden och på själva elimineringen av bakterierna. Jag anser att de nya uppgifterna är en mycket viktig validering av vår vaccinkandidat.

Är programmet redo för klinisk utveckling?

– Programmet befinner sig i sen preklinisk utveckling och är redo för toxikologisk utvärdering som möjliggör IND. Vår strategi är att ta infektionskandidaterna till prekliniska inflexionspunkter följt av partnerskap för vidare klinisk utveckling och kommersialisering. Vi för just nu partnerdiskussioner med ledande vaccinbolag för att avancera våra vaccinkandidater genom klinisk utveckling och göra dem tillgängliga för behövande patienter.

Per Norlén, CEO Evaxion
Per Norlén, vd Evaxion Biotech

När det gäller finansieringsavtalet, hur kom Evaxion på GGHL:s radar?

– Vi har varit i kontakt med GGHL under en längre tid och de har blivit mer och mer entusiastiska över vår AI-teknik och läkemedelsutveckling. Så även om avtalet undertecknades i mycket lägligt, baserades detta på en långvarig positiv relation. 

Vad kan du säga om betydelsen av att göra ett finansieringsavtal med en internationell investerare som GGHL?

– En stark investerarbas är en av de viktigaste faktorerna bakom en framgångsrik utveckling av ett bioteknikbolag. Med det och en unik AI-teknik och en mycket konkurrenskraftig klinisk och preklinisk pipeline befinner vi oss i en bra position för att leverera på vår strategi.

AI-tekniken har en enorm potential, inte minst inom hälso- och sjukvården. Tror du att Evaxion kommer att locka ännu mer uppmärksamhet från investerare när diskussioner kring AI fortsätter att få genomslag i media?

– Vi ser redan ett stort intresse för vår AI-teknik. Bioteknikmarknaden har varit utmanande under de senaste ett och ett halvt åren, men investeraraktiviteten verkar öka. Det finns ett stort intresse för vår förmåga att använda AI för att identifiera nya vaccinmål inom onkologi och infektionssjukdomar.

– Intresset kommer inte bara från investerare utan väldigt mycket från potentiella läkemedelsutvecklingspartners. Det blir tydligt för alla att AI kan identifiera mål som är svåra att hitta med traditionella metoder. Dessutom är AI extremt snabb. I stället för att spendera år på screening och validering kan vi identifiera de mest intressanta vaccinkandidaterna inom några veckor och sedan fokusera våra valideringsinsatser på mål med mycket högre sannolikhet att lyckas.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev