Home Nyheter Starkt AstraZeneca spår fortsatt tillväxt

Starkt AstraZeneca spår fortsatt tillväxt

AstraZeneca boasts strong 2022

Starkt AstraZeneca spår fortsatt tillväxt

14 februari, 2023

AstraZeneca har gått starkt på börsen det senaste året och trotsat den allmänna oron. Bolaget visar upp en stark tillväxt när man rapporterade för helåret 2022 och ska man tro vd Pascal Soriot kommer tillväxten fortsätta även framöver.

”2022 was a year of continued strong company performance and execution of our long-term growth strategy”, inleder han sitt vd-ord i rapporten för det fjärde kvartalet. Bolagets försäljning under 2022 landade på totalt 44,3 miljarder USD, vilket innebär en tillväxt på 19 procent jämfört med 2021.

Precis som flera andra läkemedelsjättar märker AstraZeneca av en minskad efterfrågan på produkter relaterade till covid-19. Försäljningen av covid-19-vaccinet Vaxzevria sjönk med över 50 procent under 2022. Under det fjärde kvartalet var Vaxzevria-försäljningen försumbar.

I det fjärde kvartalet landade den totala försäljningen på 11,2 miljarder USD, vilket var något svagare än väntat. Däremot redovisades en vinst för kärnverksamheten på 1,38 USD per aktie, något högre än de 1,33 USD per aktie som väntades, enligt en snittprognos från S&P Global Market Intelligence. Bolaget föreslog en utdelning om 2,90 USD per aktie för 2022.

Ökad försäljning inom de två största affärsområdena

AstraZeneca har sett en stark utveckling inom onkologi och CVRM – verksamhetsområdet för kardiovaskulära-, njur och metabola sjukdomar. Båda områdena växte med 13 procent under 2022. Inom onkologi utvecklades Tagrisso, Imfinzi, Lynparza och Calquence starkt. Ett särskilt utropstecken får Calquence, ett läkemedel för behandling av olika typer av non-Hodgkins lymfom. Läkemedlet uppvisade en imponerande tillväxt på hela 66 procent och sålde under 2022 för totalt cirka 2,1 miljarder USD.

Inom området noterar vi också framgångar för Enhertu, som bolaget pekar ut som en av sina kommande blockbusters. Det relativt nylanserade läkemedlet är utvecklat i samarbete med japanska Daiichi Sankyo, för behandling av icke-resektabel eller metastaserad HER2-positiv bröstcancer. Tillväxten under 2022 låg på över 200 procent och intäkterna från Enheru som tillföll AstraZeneca under 2022 uppgick till 519 MUSD.

Inom CVRM-området noterar vi att Farxiga utvecklats väl under året. Läkemedlet, som primärt tar sikte på typ 2-diabetes, sålde i fjol för totalt cirka 4,4 miljarder USD, vilket motsvarar en tillväxt på 46 procent jämfört med 2021.

Ser fortsatt tillväxt under 2023

Efter ett starkt 2022 spår AstraZeneca att den positiva trenden kommer att fortsätta, drivet av såväl nuvarande som kommande läkemedel.

”We made excellent pipeline progress with a record 34 approvals in major markets and we are initiating new late-stage trials for high potential medicines such as camizestrant, datopotamab deruxtecan and volrustomig”, kommenterar Pascal Soriot och fortsätter:

“We will continue to invest behind our pipeline and recent launches while continuing to improve profitability. We plan to initiate more than thirty Phase III trials this year, of which ten have the potential to deliver peak year sales over one billion dollars.”

Bolaget spår att försäljningen under 2023 ska öka med en låg tvåsiffrig procentandel, om man exkluderar covid-19-läkemedel.

Flera förvärv stärker tillväxten

Utöver den existerande pipelinen fortsätter förvärv vara en viktig bit i tillväxtpusslet. 2021 köpte AstraZeneca amerikanska Alexion Pharmaceuticals för 39 miljarder USD. Förvärvet är ett första steg i satsningen på sällsynta sjukdomar och gav bland annat tillgång till Soliris och uppföljaren Ultomiris. De båda behandlingarna riktas bland annat mot den autoimmuna sjukdomen myastenia gravis.

AstraZeneca inledde 2023 med att köpa amerikanska CinCor Pharma för 1,8 miljarder USD. Det ger bolaget tillgång till läkemedelskandidaten baxdrostat, som har visat potential som behandling av hittills behandlingsresistent högt blodtryck.

Man följde därefter upp med ett förvärv av Neogene Therapeutics, som utvecklar T-cellreceptorbehandlingar som riktar sig mot cancer. Affären uppgick till totalt 320 MUSD. Svenska cell- och genterapibolaget Elicera Therapeutics kommenterade nyligen förvärvet och dess betydelse för området, i en intervju med BioStock.

Stark aktie trots börsoro

AstraZenecas operationella framgångar har inte gått aktiemarknaden förbi. Aktien har på ett års sikt stigit med 35 procent, trots förra årets allmänna börsoro. Som jämförelse handlades Nasdaq Biotechnology Index under samma period upp med cirka 1 procent. Samma tendens såg vi i förra veckan där börsreaktionen på kvartalsrapporten blev klart positiv, på en annars relativt sur börs.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev