Home Nyheter Topp 5 life science-aktier 2022 – första halvåret

Topp 5 life science-aktier 2022 – första halvåret

Topp 5 life science-aktier 2022 - första halvåret

Topp 5 life science-aktier 2022 – första halvåret

1 juli, 2022

Av kända orsaker har det varit ett motigt första halvår för aktiemarknaden, flera av världens ledande index tappade mer än tjugo procent och Stockholmsbörsen följde med i fallet. Det bistra ränteklimatet och den avtagande riskviljan fick inte minst effekt på life science-sektorn, där de mindre bolagen  blev särskilt drabbade. Trots den fallande trenden fanns bolag som bröt mönstret – se listan på de fem bäst presterande life science-aktierna här.

Amerikanska S&P 500 backade med 21 procent medan Nasdaq Composite föll mednästan 30 procent. I Stockholm backade börsens All share-index med 28 procent, medan storbolagsindexet OMXS30 sjönk 23 procent och First North med 32 procent.

För life science-sektorn var bilden inte särskilt ljusare – även om världens större läkemedelsbolag som ingår i MSCI Global Healthcare Index endast föll med 11 procent. Nasdaq Biotechnology Index tappade 30 procent och här i Stockholm föll First North Healthcare Index med hela 43 procent under första halvåret.

Av cirka 215 bolag i sektorn visade endast 15 av dem en positiv utveckling. Bland aktierna som steg hittar vi två av de större bolagen, AstraZeneca steg med hela 26 procent och Sobi med 19 procent. OMXS30-aktien Getinge, som vinstvarnade i juni, sällade sig till förlorarlistan med sin 40-procentiga nedgång.

Emissioner pressar aktiekurserna

Bland aktierna som har tappat under året är flertalet sådana som har genomfört eller annonserat nyemissioner – utspädningen och den eventuella teckningsrabatten sätter ofta press på aktien tills kapitalanskaffningen är genomförd. Det är särskilt tydligt i det rådande marknadsklimatet där riskviljan är låg och där många av emissionerna har fyllts av teckningsförbindelser och garantiåtaganden.

Den aktie som tappade mest i sektorn under första halvåret var bioteknikbolaget RhoVac med ett ras på 97 procent. Anledningen var att effektresultaten i bolagets fas II-studie med onilcamotide i prostatacancer inte nådde det primära målet.

Stora uppgångar på vinnarlistan

Även om de flesta aktierna inom life science har gått ner, uppvisar aktierna på vinnarlistan betydande kursrörelser.

I maj fick medicinteknikbolaget Bonesupport godkännande från FDA för sitt bengraftssubstitut Cerament G för behandling av beninfektion. Vid halvårsskiftet uppgick börsvärdet till 4,6 miljarder kr efter att aktien stigit med 57 procent fram till den sista juni.

Marknadsvärdet för Göteborgsbaserade Vicore Pharma uppgick till cirka 1,9 miljarder kr vid juni månads utgång. Bolaget uppvisade redan i februari positiva fas II-data med sin kandidat C21 i idiopatisk lungfibros. Aktien har sedan dess presterat bra och låg i topp under första kvartalet med en uppgång på 63 procent. Läs mer. Vid halvårsskiftet kan vi konstatera att trenden för aktien håller i sig och att Vicore-aktien stigit med 94 procent under H1 2022.

Oncopeptides steg med 176 procent

Den bästa life science-aktien på de svenska listorna under första halvåret var Stockholmsbaserade Oncopeptides. Vid midsommar utfärdade EUs kommitté för humanläkemedel, CHMP, en rekommendation till läkemedelsverket EMA om att godkänna Oncopeptides Pepaxti för behandling av relapserande refraktärt multipelt myelom. Aktien steg under första halvåret 2022 med 176 procent. Läs mer.

Vad det kommande halvåret bär med sig återstår att se, men marknaden lär fortsätta att vara påverkad av den nya räntemiljön och den höga inflationen. En viktig faktor för riskviljan kommer även att vara utvecklingen av kriget i Ukraina, samt hur mycket utfallet i den ekonomiska tillväxten avviker från prognoserna.

Topp 5 life science-aktier 2022 – första halvåret

Vinnare Utveckling   Förlorare Utveckling
1 Oncopeptides 176% 1 RhoVac -97%
2 Vicore Pharma 90% 2 Xintela -88%
3 Bonesupport 60% 3 Raytelligence -84%
4 SpectraCure 33% 4 AegirBio -82%
5 Lumito 31% 5 Coala-Life -81%

 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev