Home Intervjuer Köping Hockeys ordförande sätter spelarnas säkerhet först

Köping Hockeys ordförande sätter spelarnas säkerhet först

Köping Hockey Player safety

Köping Hockeys ordförande sätter spelarnas säkerhet först

8 juli, 2022

Köping Hockey är ett tredje divisionslag i ishockey i Sverige – och dess spelare drar inte samma fördelar som de i högsta ligan, SHL. Köpings ordförande Anders Näsström tror dock starkt på spelarnas säkerhet och har därför investerat i PolarCools hjärnkylningsapparat PolarCap som är avsett för behandling av hjärnskakning. BioStock kontaktade Näsström för att få hans kommentarer.

Huvudskador och hjärnskakning är en oroande och samtidigt alltför vanlig företeelse inom ishockey och andra kontaktsporter. Spelare får ofta stå över spelandet i månader, många tvingas gå i förtidspension på grund av hjärnskakningens allvar, och i sällsynta fall leder hjärnskakning till långvarig neuropsykologisk dysfunktion, demens senare i livet, eller till och med döden.

Trots de senaste framstegen i diagnostik och hantering av hjärnskakning finns det för närvarande inte en standardbehandling som avsevärt minskar den fysiska och samhälleliga bördan av skadorna. Det konventionella handlingssättet efter att ha drabbats av hjärnskakning är intensiv, daglig fysioterapi med målet att förhindra ytterligare hjärnskador och att omforma spelarens motoriska färdigheter och styrka, i syfte att ge honom eller henne chansen att återgå till spelet de håller högt.

Bara eliten får den sjukvård de behöver

Det är dock bara elitspelarna i de högsta ligorna som har tillgång till så pass rigorösa sjukvårdsrutiner. Detta beror på att endast de högsta ligorna har en budget stor nog för att upprätthålla en sådan hög nivå av omsorg för sina spelare. Dessutom behöver spelarna i lägre ligor jobba på sidan av för att försörja sina familjer, och har därför begränsad tid att ägna sig åt den rekommenderade sjukvården efter hjärnskakning.

Studier visar att förekomsten av hjärnskakning inom ishockey ökar. En studie från 2016 som mätte förekomstkvoten av idrottsrelaterade hjärnskakningar i ett lag från Svenska Hockeyligan (SHL) över tid (1984-2013) visar en förändring i skademönstret mot relativt sett fler hjärnskakningar och dessutom en ökad hjärnskakningsgrad.

Köping Hockey satsar på PolarCap

Medan SHL, som är den högsta ishockeyligan i Sverige, har de ekonomiska förutsättningarna att ge sina spelare den bästa sjukvården som finns, har hockeyligan HockeyEttan inte samma resurser. Ändå har ett lag i HockeyEttan, Köping Hockey, bestämt sig för att prioritera spelarnas säkerhet genom att investera i PolarCap, en medicinsk anordning som bärs av drabbade spelare direkt efter hjärnskakningen, vilket resulterar i en nerkylning av hjärnan, en sänkning av inflammationsnivåerna och förhindrar därmed långvarig skada på hjärnan.

PolarCap utvecklas av det Lundabaserade medicinteknikföretaget PolarCool. Bolagets vision är att ge idrottare sinnesfrid under utövandet av den sport de brinner för, genom att minska risken för tidigt avslutade karriärer på grund av hjärnskakning.

Denna vision är på god väg att förverkligas, eftersom PolarCap har blivit kliniskt validerat (läs mer här), och flera toppidrottslag i Europa har infört enheten för att skydda sina spelare. Förra året förnyade självaste SHL sitt avtal med PolarCool gällande tillhandahållandet av PolarCap på alla sina 14 arenor. Dessutom har några lag i den näst högsta divisionen HockeyAllsvenskan skrivit avtal med PolarCool för att ta in PolarCap (läs mer här). Nu har alltså även Köping satsat på den hjärnkylande apparaten.

Köpings ordförande berättar om vikten av spelarnas säkerhet

BioStock tog kontakt med Köpings styrelseordförande Anders Näsström för att få reda på varför man, trots den lägre budgeten, bestämde sig för att satsa på PolarCap.

Anders Näsström, vad är ditt huvudsakliga ansvar som ordförande i Köping Hockey när det kommer till spelarsäkerhet?

– Det är vårt ansvar, vi som jobbar med det här vet att det är en sport där det förekommer skador. Vi är ingen proffsförening, alla våra spelare har andra jobb så vi har ett samhällsansvar också i att se till att de kan jobba. Det är vårt ansvar att göra allt för att minimera skadorna.

Hur stort problem är huvudskador och hjärnskakning i Köping Hockey?

–Under den senaste säsongen hade vi två spelare som fick sluta på grund av hjärnskakning. Det varierar från säsong till säsong. I genomsnitt skulle jag säga att vi har tre hjärnskador i seniorlaget per år.

Anser du att professionella idrottsligor anstränger sig tillräckligt mycket för att skydda spelare från hjärnskakning och ger spelarna den nödvändiga sinnesron att spela den sport de älskar utan att oroa sig så mycket för huvudskador?

– Man har blivit mer uppmärksam på huvudskador under de senaste 5–6 åren, men innan dess var det machokulturen som rådde, bara ut och köra igen efter en skada. Nu har man börjat ta problemet på större allvar, men det finns mycket kvar att göra.

Köpings ordförande Anders Näsström
Köpings ordförande Anders Näsström

Hur hörde du först talas om PolarCap?

–Jag fick höra om PolarCap från en förälder till en junior i vår klubb som var med på en cup där en spelare fick hjärnskakning och där PolarCap användes. Dagen efter händelsen ringde PolarCool upp mig för att sälja in produkten, det var en slump. Jag var helt övertygad om att vi skulle köpa in och alla i styrelsen sa ja.

Köping ligger i tredje ishockeyligan i Sverige och har därmed en betydligt lägre budget jämfört med SHL. Vad betyder detta för Köpings spelare gällande sjukvårdsmöjligheter?

– Vi har en betydligt mycket lägre budget, men allt beror på vad man värdesätter. De flesta klubbar i vår liga lägger alla pengar på att värva spelare. Vi vill att spelarna känner att vi tar ta hand om dem.

Trots Köpings lägre budget, beslutade man ändå att investera i PolarCap för att tillhandahålla det till alla sina team. Varför?

– Vi såg studier om hur bra produkten fungerar. Men sedan gillar jag verkligen den här typen av projekt och kände att vi ska vara med och testa. Jag hoppas att alla i HockeyEttan ska vara med så att PolarCap alltid finns på plats i hallen.

Betyder detta köp att ni måste göra ekonomiska uppoffringar någon annanstans?

– Nej, vi har erbjudit spelarna mindre betalt bara, men det är en fördel för dem i långa loppet. Kan vi minska sjukskrivningen kan de försätta gå till jobbet. Den som får hjärnskakning tycker nog att det är värt det.

Slutligen, en enhet som PolarCap är ett välkommet tillskott till ett lags medicinska arsenal, men vad mer behöver göras för bevarandet av hälsan och välbefinnandet för professionella idrottare i en sport som ishockey?

– En åtgärd som behövs är att ta bort det härdade glaset som finns kvar i division ett, det är som att bli tacklad mot betong. Hjälmarna har blivit bättre, men man kan utveckla dem ännu mer. Det finns mycket att göra.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev