Home Intervjuer Curasight utökar sin kliniska portfölj

Curasight utökar sin kliniska portfölj

Den kliniska portföljen utökas hos Curasight

Curasight utökar sin kliniska portfölj

8 mars, 2022

Flera prövarinitierade studier har på senare tid visat goda resultat för Curasights PET-spårämne uTRACE, vilket stärker bolagets uPAR-strategi för cancerdiagnostik. Efter de positiva resultat man har sett inom neuroendokrina tumörer och huvud- och halscancer har det danska bioteknikbolaget beslutat att utöka sin kliniska portfölj med de två indikationerna. BioStock kontaktade vd Ulrich Krasilnikoff för att få veta mer.

Det är ingen överdrift att säga att hösten och vintern varit avgörande för Curasights teranosiska teknik. Efter att ha fått positiva fas II-utfall i inte mindre än tre separata cancerindikationer växlar bolaget nu upp den kliniska utvecklingen för att få full utväxling på sin uPAR-strategi.

Växlar upp uPAR-tekniken med ny strategi

Bolaget publicerade nyligen en strategiuppdatering där man adderar neuroendokrina tumörer och huvud- och halscancer till listan över kliniska utvecklingsprojekt som ska tas vidare mot fas III. BioStock har tidigare rapporterat om de positiva resultaten i de nya indikationerna och du kan läsa mer om neuroendokrina tumörer här och om huvud- och halscancer här.

I Q4-rapporten, som också släpptes nyligen, räknar Curasights vd Ulrich Krasilnikoff med att 2022 kommer att bli ännu mer händelserikt än 2021. Det kommer förmodligen att finnas skäl för bolaget att uppdatera strategin igen ganska snart, då resultat från den pågående prövarinitierade studien i glioblastom väntar precis runt hörnet.

Faktum är att glioblastom fortfarande är bolagets ledande indikation, där Curasight utvecklar, inte bara PET-spåraren uTRACE, utan också uTREAT-terapin, som fortfarande befinner sig i det prekliniska utvecklingsstadiet.

Vill utöka organisationen

Med en utökad strategi kommer också behovet av ett utökat team. Curasight letar aktivt efter nya teammedlemmar och startade det nya året genom att stärka organisationen med Hanne Damgaard Jenson, som har tagit rollen som Chief Development Officer. Hanne har en meritlista från Genmab, Azanta och Novo Nordisk och har djupgående kunskap inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågor, vilket ligger väl i linje med Curasights avsikter att expandera och accelerera sitt kliniska program.

Men en större organisation är inte allt som krävs för att genomföra planerna. En stark finansiell ställning är också en viktig ingrediens. Curasight avslutade räkenskapsåret 2021 med en kassa på cirka 74 MDKK och redovisade en nettoförlust för helåret om 7,6 MDKK. I en rapportpresentation berättade bolaget att man räknar med att den nuvarande finansieringen kommer att räcka en bra bit in på 2023. Curasights vd uttryckte också förhoppningar om att den kommande finansieringen ska bli en blandning av emissionslikvid och pengar från potentiell partneraffär.

Vd kommenterar

BioStock kontaktade Krasilnikoff för att följa upp på kommentarerna, få veta mer om den nya strategin och vad den innebär för bolaget.

Ulrich Krasilnikoff, vd Curasight
Ulrich Krasilnikoff, vd Curasight

Firstly, picking up on the comments made during the report presentation regarding the future funding needs for the company, you expressed some expectations for a partner deal in the not-too-distant future. What does the current interest in your projects look like?

– With the expansion of two additional indications, there will be a need for additional funding – just as partnership agreements will also be a natural part of a development and go-to-market strategy. We are well connected with possible pharmaceutical companies, but I cannot go deeper into this topic at the moment. Partnerships will be part of the strategy and hopefully we will be able to enter into one or more partnership agreements within the next 12 months.

You also highlighted a series of potential partners, including some of the biggest names in drug development. Are they only generally considered potential partners or are there any tangible discussions going on right now?

– Continuing on from the question above –  I cannot say anything about with whom or at what level we may have discussions with, as this is confidential knowledge. If partnerships are closed, such information will be communicated to the market in accordance with applicable rules of insider knowledge.

With this expanded strategy, why is glioblastoma still the only indication in which you conduct preclinical work with uTREAT?

– The short answer to this is that very soon this is no longer true as our updated strategy now also includes testing of uTREAT in neuroendocrine tumours and head and neck cancer.

– Glioblastoma is still our lead indication and we expect data from the phase II study with uTRACE to be published soon. In addition, efficacy data from the preclinical study with uTREAT is expected this summer.

– We have not performed preclinical studies in neuroendocrine tumours and head and neck cancer yet – it is because the current funding in connection with the IPO can only cover a phase III study with uTRACE in glioblastoma and the preclinical study with uTREAT, as well as preparation for the phase III study in prostate cancer with uTRACE.

– Furthermore, we wanted to await the results from the phase II studies in neuroendocrine tumours and head and neck cancer with uTRACE, where both studies have fortunately shown very good results. It is against this background that we now include these indications in our updated strategy including the therapeutic track.

– Curasight’s solution combines the technologies uTREAT (targeted radionuclide therapy) and uTRACE (based on non-invasive PET imaging). Both technologies target uPAR which is why Curasight’s solution is called uPAR theranostics. The benefit of having a theranostics pair is that by performing imaging, and using the same substance for treatment, it can be exactly predicted where the therapy will go – or “what you see is what you treat”. That is the beauty of the technology.

Looking at 2022, what would you say are the most important milestones to look forward to for Curasight?

– The key milestones for 2022, which was also communicated last week, will be:

– Results of phase IIb study in glioblastoma with uTRACE, which is expected during the first half of 2022.

– Results of preclinical study in glioblastoma with uTREAT, expected during Q2 or Q3.

– Preparing protocol for phase III in glioblastoma with uTRACE to be submitted as an investigational new drug application to FDA.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev