Home Nyheter KD-bolaget Umecrine Cognition visar nya prekliniska data

KD-bolaget Umecrine Cognition visar nya prekliniska data

Umecrine Cognition presenterar nya prekliniska data

KD-bolaget Umecrine Cognition visar nya prekliniska data

12 januari, 2022

Investmentbolaget Karolinska Developments portföljbolag Umecrine Cognition har presenterat data från en preklinisk studie med deras läkemedelskandidat golexanolon. Studien visade att kandidaten har en dämpande effekt på neuroinflammation i hjärnan vilket innebär att sjukdomsrelaterade motoriska störningar upphör.

Umecrine Cognition, som ingår i investmentbolaget Karolinska Developments (KD) portfölj, presenterade nyligen prekliniska data med läkemedelskandidaten golexanolon från en studie i Spanien.

Indikativt positiva prekliniska data

Den prekliniska studien genomfördes av dr Vincente Felipo vid laboratoriet för neurobiologi vid Centro de Investigación Principe Felipe i Valencia, Spanien. Resultaten ökar förståelsen för golexanolons verkningsmekanism och hur den påverkar den s.k. GABAA-receptorn i det centrala nervsystemet och dess betydelse för neuroinflammation i hjärnan.

Bildanalyser visade att användning av golexanolon mildrade aktiveringen av immuncellerna i lillhjärnan, som är kroppens motoriska centrum, vilket innebar att stora kroppsrörelser och koordination normaliserades jämfört med kontrollgruppen.

Resultaten indikerar således att golexanolon kan påverka neuroinflammation i hjärnan och därmed skulle kunna lindra sjukdomsrelaterade motoriska symtom.

»Vi gläds åt Umecrine Cognitions fortsatta framsteg och är positiva till den vidare kartläggningen av golexanolons verkningsmekanism. Resultaten visar att golexanolol kan få stor betydelse som en framtida behandling av inflammatoriska sjukdomar i CNS.« – Viktor Drvota, vd Karolinska Development

Golexanolon mot fas IIb

Umecrine Cognition fortsätter att studera golexanolon även i andra forskningssamarbeten. Vid American Association for the Study of Liver Diseases årliga konferens i november 2021 presenterades data inom en ny indikation – den kroniska autoimmuna sjukdomen primär biliär kolangit (PBC). Det är en sjukdom som drabbar gallgångarna, levern och som slutligen kan leda till en förhöjd inflammationsnivå i hjärnan. Studien genomfördes tillsammans med Newcastle University som samarbetade med PBC-stiftelsen i Storbritannien. Umecrine förbereder nu en fas II-studie i PBC. Läs mer.

För att ytterligare studera golexanolons egenskaper inledde Umecrine Cognition under hösten även ett strategiskt forskningssamarbete med University College London och professor Trevor G Smart och hans forskargrupp. Samarbetet kan utmynna i nya potentiella indikationer för golexanolon. Läs mer här.

Marknadsnotering under 2022

Den indikation som Umecrine Cognition har kommit längst med är hepatisk encefalopati (HE) efter positiva fas IIa-resultat under våren 2020. Nu planerar bolaget för en fas IIb-studie inom HE och i dessa planer ingår även en marknadsnotering av bolagets aktier samt en kapitalanskaffning under 2022 för att finansiera studien.

Den kommande noteringen är ett bevis för bolagets mognad och avancemang. Ur KDs synvinkel skulle det även innebära att ytterligare ett innehav i portföljen får ett marknadspris. Under 2021 introducerades Modus Therapeutics och sedan tidigare är Aprea Therapeutics och OssDsign noterade. KDs ägarandel i Umecrine Cognition uppgår till 70 procent.

 

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev