Home Nyheter Enzymatica utser Claus Egstrand till ny vd

Enzymatica utser Claus Egstrand till ny vd

Enzymatica utser Claus Egstrand till ny vd

14 juli, 2021

Styrelsen i medicinteknikbolaget Enzymatica meddelade i veckan att de utsett bolagets COO Claus Egstrand till ny vd. Nuvarande tf vd Therese Filmersson återgår till sin roll som CFO och vice vd och arbetande styrelseordförande Bengt Baron blir åter styrelseordförande i bolaget.

Lundabaserade medicinteknikbolaget Enzymaticas ledande produkt, munsprayet ColdZyme, ska skydda mot förkylningsvirus med hjälp av en barriärteknologi baserad på marina enzymer. Bolaget befinner sig i en tillväxtfas och har under de senaste åren ingått distributionsavtal gällande flera marknader i Europa och Asien och även via handelsplattformen Amazons brittiska och svenska sidor.

Ny marknad via STADA-samarbetet

En viktig partner för Enzymaticas expansion är tyska STADA, som med sitt kommersiella nätverk har kapacitet att marknadsföra ViruProtect (ColdZyme) i flera länder världen över. Senast annonserade STADA ett avtal i Vietnam, med avsikt att lansera produkten under 2022. Den vietnamesiska egenvårdsmarknaden inom segmentet öron-näsa-hals och svalgfrämjande behandlingar beräknas omsätta över 20 miljoner EUR per år enligt bolaget.

Stärkt ledningsrupp

Claus Egstrand, nyutnämnd vd i Enzymatica.

I juni kunde BioStock rapportera om att Enzymatica stärkt sin ledningsgrupp med Stefan Olsson som ny kommunikationschef fr.o.m. halvårsskiftet och med Åsa Anderlind bolagets kvalitetschef med tillträde i september. Läs mer.

Tidigare under året rekryterades Malin Richter rollen som Director Operations och Kristoffer Ahlerup som Director Commercial för att stärka teamet och bolagetsexpansionsplaner. Läs mer.

Ny vd utsedd

Nu följer Enzymatica upp med att utse nuvarande COO Claus Egstrand som permanent vd med tillträde senast den 1 januari 2022. Tillförordnade vd och CFO Therese Filmersson, kommer att fokusera på sin roll som finanschef och vara vice vd, samtidigt som den arbetande styrelseordförande Bengt Baron återgår till att vara styrelseordförande.

Lång erfarenhet inom life science

Egstrand rekryterades till Enzymatica under 2017 som Chief Commercial Officer och utsågs senare till Chief Operating Officer. Han kom närmast från en roll som Group President på medicinteknikbolaget Hologic och har tidigare haft flera ledande positioner inom flera life science-organisationer, exempelvis Merck & Co, Pfizer, Stryker, Pharmacia och Johnson&Johnson/Merck Pharmaceuticals.

Styrelseordförande Bengt Baron uttryckte sin entusiasm över vd-utnämningen i ett pressmeddelande:

»Vi är väldigt glada över att Claus har accepterat rollen som vd och att vi därmed säkerställer kontinuitet i bolagets fortsatta utveckling. Han har en perfekt bakgrund med lång erfarenhet från den internationella läkemedels- och medicintekniska industrin och där han vid upprepade tillfällen visat förmåga att kunna leda uppbyggnaden av verksamheter med tvåsiffriga tillväxttal. Under sina snart fyra år på Enzymatica har han haft en avgörande roll i bolagets internationella tillväxt genom att sluta distributörsavtal med globala läkemedels- och egenvårdsföretag. Han kommer även framöver att ägna en stor del av sin tid åt Enzymaticas fortsatta internationella expansion.«

 

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev