Home Nyheter 2cureXs IndiTreat uppnår primär ändpunkt

2cureXs IndiTreat uppnår primär ändpunkt

2cureXs IndiTreat uppnår primär ändpunkt

2 mars, 2021

Efter att ha stärkt ledningen genom utnämningen av Fernando Andreu till ny vd meddelade 2cureX igår att den primära ändpunkten i den kliniska studien med IndiTreat-styrd behandling av metastaserad kolorektal cancer har uppnåtts. Detta är ett viktigt steg för 2cureX då bolaget fortsätter in i en ny utvecklingsfas.

Förra veckan publicerade det danska biotech-bolaget 2cureX sin bokslutskommuniké som sammanfattar bolagets viktigaste aktiviteterna under det sista kvartalet 2020. Sedan den officiella lanseringen av 2cureX kliniska test IndiTreat i september har den sista patienten skrivits in i studien med IndiTreat i kolorektal cancer (TICC). Dessutom har 2cureX publicerat en kommersiell färdplan för IndiTreat-testet avseende perioden 2021–2023 och lanserat en hemsida med fokus på att ge IndiTreat-produktinformation till patienter och behandlande läkare.

Övergår till ett kommersiellt IVD-bolag

Sedan IndiTreat lanserades på marknaden i slutet av 2020 har 2cureX tagit viktiga steg för att säkerställa en framgångsrik lansering av sin första produkt. I början av 2021 stärkte bolaget sin verkställande ledning med Fernando Andreu som ny vd. Andreau började i sin roll den 1 februari med mer än 25 års internationell erfarenhet inom medicinteknik och in vitro-diagnostik (IVD) i ryggen. Läs mer om Fernando Andreu här.

Utöver en ny vd har 2cureX även rekryterat Kenneth Graabek Johansen som ny CFO. Johansen har tidigare haft en position som COO och medgrundare på JADBio, ett bolag som fokuserar på utveckling inom artificiell intelligens och maskininlärningslösningar tillämpade på life sciences. Med sin mångåriga erfarenhet förväntas han stärka 2cureXs affärsutveckling.

Bolagets tidigare vd Ole Thastrup har fortfarande en nyckelroll hos 2cureX då han i rollen som CSO har ansvar för bolagets kliniska och vetenskapliga aktiviteter i syfta att säkra den fortsatta utvecklingen av IndiTreat-produktportföljen.

IndiTreat uppnår primär ändpunkt i TICC-studien

TICC-studien är världens första interventionsstudie där ett funktionellt mikrotumörtest används av onkologer som vägledning i valet av cancerbehandling. Den första patienten skrevs in i studien i oktober 2017 och i december 2020 avslutades behandlingen för den sista patienten.

Igår meddelade 2cureX att den primära ändpunkten för den kliniska prövningen har uppnåtts: att visa att IndiTreat-guidad behandling i metastaserad kolorektal cancer förbättrar progressionsfri överlevnad (PFS) efter åtta veckors behandling.

CSO Ole Thastrup höll inte tillbaka sin glädje i pressmeddelandet:

»These results show there’s a significant improvement for patients when treated according to the IndiTreat test. This is an important achievement in this historically hard-to-treat disease. We are deeply appreciative of the cancer patients and clinical investigators who participated in this trial.«

De fullständiga resultaten har lämnats in till American Society of Clinical Oncology (ASCO) för publicering vid årsmötet i juni.

Vision blir verklighet

2cureX mål att introducera IndiTreat i daglig klinisk praxis är inom räckhåll. Bolaget planerar att introducera IndiTreat för metastaserande kolorektalcancer i Europa. Kolorektalcancer är en av de vanligaste diagnostiserade cancerformerna, bland kvinnor är det den andra vanligaste cancerformen och hos män den tredje vanligaste.

Detta är ett stort steg mot att minska bördan på inte bara patienter men även på kliniker som ibland står inför utmaningen att från ett allt större utbud av tillgängliga läkemedel, välja de som passar den specifika patienten bäst.

Pusselbitarna börjar alltså falla på plats för 2cureX när det gäller kommersialisering. BioStock ser fram emot att följa bolaget under de kommande månaderna då 2cureX förväntas bygga vidare på sitt momentum inom kommersialisering.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev