Home Nyheter Sanionas nya läkemedelskandidat har bred potential

Sanionas nya läkemedelskandidat har bred potential

Sanionas nya läkemedelskandidat har bred potential

16 september, 2019

I somras valde danska Saniona en ny preklinisk läkemedelskandidat för behandling av inflammatoriska tarmsjukdomar, men potential finns även inom reumatisk artrit och multipel skleros. BioStock har tittat närmare på first-in-class-kandidaten SAN903 som möjligen passerade lite under marknadens sommarradar.
Danska Saniona har en handfull program i klinisk utveckling varav tesofensine inom fetma för närvarande genomgår en registeringsprocess i Mexiko. Förra året uppnåddes de primära behandlingsmålen i bolagets fas III-studie, med signifikant och överlägsen viktminskning för kandidaten jämfört med placebo. Här ligger bolaget alltså nära marknad med allt vad det innebär i form av möjliga milstolpesersättningar samt royalty på produktförsäljningen när produkten väl kommersialiserats.
Saniona även fått stor uppmärksamhet för sina lovande resultat inom Prader-Willis Syndrom (PWS), den vanligaste genetiska orsaken till livshotande övervikt.
I somras kunde bolaget alltså addera ytterligare en preklinisk kandidat till sin pipeline: SAN903. Sanionas plan är att, tillsammans med sina utvecklingspartners, initiera kliniska fas I-studier tidigt under 2021.

Behandling av autoimmuna störningar

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är en grupp inflammatoriska tillstånd i tjocktarmen och tunntarmen. Mer än 3,5 miljoner patienter är diagnosticerade med IBD (kolit och Crohns patienter) i Europa och USA. Utbredningen och förekomsten av IBD ökar över hela världen, särskilt i länder med en etablerad eller nyupptagen västerländsk livsstil.

SAN903 har potential inom en rad indikationer

Med SAN903 har Saniona identifierat en ny proprietär IK-kanalinhibitor som effektivt dämpar tarminflammation och sannolikt kommer att vara den första jonkanalmodulatorn för IBD och därmed så kallat first-in-class.
IK-kaliumkanalen är mycket viktig för att kontrollera immuncellsfunktionerna i både perifera vävnader och hjärnan. En exakt farmakologisk modulering av IK-kanalen kan således användas för behandling av multipla sjukdomar som involverar överaktiva eller försvagade immunologiska reaktioner. Det gäller till exempel autoimmuna sjukdomar som reumatisk artrit och multipel skleros, förebyggande av organavstötning efter transplantation och minskning av hjärnskada efter en stroke.

Sällsynta blodsjukdomar

Saniona ser också potential för SAN903 i vissa sällsynta blodsjukdomar där substansen kan klassas som särläkemedel och där Saniona kan själva kan ta produkten till marknaden. SAN903 kan också ha potential att behandla en sällsynt medfödd blodsjukdom som kallas ärftlig xerocytos (HX), som orsakas av mutationer i IK-kanalen. SAN903 har utmärkt ”freedom-to-operate” och ”composition-of-matter”-skydd fram till 2039.

»SAN903, som genererats från vår avancerade jonkanalplattform, är en first-in-class substans och vi tror att den har potential att ändra behandlingsparadigmen för allvarliga autoimmuna sjukdomar inklusive Crohns sjukdom och kolit. Vi ser fram emot att ta denna spännande substans till kliniska fas I-studier i början av 2021« — Jørgen Drejer, vd Saniona

Den prekliniska utvecklingen av SAN903 kommer att omfatta uppskalning av tillverkningsprocessen, GMP-produktion och olika toxikologiska studier som kommer att ligga till grund för en regulatorisk ansökan om kliniska studier i människa.

Marknaden

Marknaden för antiinflammatoriska behandlingar i IBD var värd över 5,9 miljarder dollar 2014. IBD-patienter kräver underhållsbehandling samt frekventa ingrepp med starkt immundämpande läkemedel som har många biverkningar. De anti-IBD-läkemedel som används idag är antiinflammatoriska (5-ASAs, steroider), allmänt immundämpande (azathioprin, 6-merkaptopurin) eller biologiska läkemedel som riktar sig mot specifika cytokiner / integriner (t.ex. infliximab, ustekinomab, vedolizumab) samt JAK-hämmare (t.ex. tofacitinib).
Trots medicinering upplever IBD-patienter ofta en gradvis försämring av sitt tillstånd på grund av kroniska fibrotiska förändringar i tarmen. Det kan i sin tur leda till livshotande skador som måste lösas genom akut tarmförkortning. Det finns prekliniska studier som visar att SAN903-mekanismen både kan minska den pågående tarminflammationen och minska kroniska komplikationer utan de biverkningar som observerats med traditionella IBD-läkemedel.
Läs även: ABG Sundal Collier tar upp bevakning av Saniona med rekommendationen köp och riktkurs 32 kronor. (13 sept 2019)

Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. [et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev