Home Nyheter FDA-godkännande för Karolinska Developments portföljbolag Promimic

FDA-godkännande för Karolinska Developments portföljbolag Promimic

FDA-godkännande för Karolinska Developments portföljbolag Promimic

29 augusti, 2019

Igår kunde Karolinska Development komma med goda nyheter angående sitt portföljbolag Promimic. Det amerikanska läkemedelsverket FDA har nämligen beslutat att godkänna bolagets första ortopediska implantat som använder ytteknologi HAnano Surface. För Promimic är FDAs beslut ett viktigt steg framåt på den amerikanska marknaden.
Göteborgsbaserade Promimic är ett biomaterialbolag sprunget ur forskning bedriven vid Chalmers tekniska högskola och grundades via inkubatorn Chalmers Innovation (numera en del av Chalmers Ventures). Bolaget utvecklar och marknadsför produkter med nano-material för innovativa ytbehandlingar av implantat med fokus på två verksamhetsområden – tandimplantat och skelettimplantat.

Nanometertunn ytbeläggning

Promimics beläggning för implantat heter HAnano Surface och nanometertunn. Detta innebär att beläggningen hjälper till att bevara implantatets mikrostruktur och minskar risken för sprickor i beläggningen. Ytteknologi ökar även implantatets förankring och integration med den omgivande benvävnaden och ger nybildat skelett en bättre stabilitet.
HAnano Surface skiljer sig dessutom från konkurrenterna i och med att den kan appliceras på alla typer av implantatmaterial och geometrier, inklusive porösa material och 3D-strukturer.

Resultatet av ett samarbete

Den produkt som nu godkänts av FDA, EVOL SI Implant System, använder HAnanoSurface för att försäkra sig om snabbare och bättre integration mellan benet och implantatet. Produkten är resultatet av ett samarbete mellan Promimic och amerikanska Cutting Edge Spine, med bas i North Carolina.

Promimic avancerar på den amerikanska marknaden

Promimic bedriver en medveten satsning mot den amerikanska marknaden och påbörjade sin USA-etablering för två år sedan. Sedan dess har Promimics etablerat en säljverksamhet och slutit flera strategiska partnerskap.
Av dessa partnerskap kan man nämna det med Sistema de Implante Nacional, en ledande leverantör av tandimplantat i Brasilien som kommersialiserar tandimplantat belagda med HAnanoSurface i bland annat USA. Så sent som i mars i år ingick man ett partnerskap med amerikanska Onkos Surgical, som arbetar med innovativa lösningar för tumörkirurgi, utgör ett viktigt steg inom bolagets ortopediska inriktning. Läs mer.
Gårdagens besked är onekligen ett tecken på att satsningen bär frukt för bolaget och i ett uttalande underströk Viktor Drvota, vd för Karolinska Development, särskilt godkännandets betydelse för Promimics intåg på den amerikanska marknaden:

»Det första FDA-godkännandet för ett ortopediskt implantat som använder Promimics innovativa ytteknologi är ett stort genombrott för Promimic på den amerikanska ortopedimarknaden.« – Viktor Drvota, vd Karolinska Development

Goda nyheter för Karolinska Development

För Karolinska Development som äger 30 procent av Promimic innebar gårdagens nyhet ett positivt besked då bolagets aktie har varit något svag den senaste tiden. Detta beror troligen på att bolaget är mitt upp i processen att lösa finansieringsfrågan gällande det konvertibellån som löper ut den 31 december 2019. Läs mer. Igår reagerade dock marknaden positivt på nyheten från Promimic vilket torde glatt bolaget.

Marknaden är stor – och blir större

De två marknader som Promimic fokuserar på – dentala och ortopediska implantat – är betydande och tillsammans uppskattas de utgöra en global marknadsmöjlighet på 600 – 800 miljoner USD.
Implantatindustrin är en växande marknad med mycket hård konkurrens men också med höga vinstmarginaler. I nuläget kännetecknas marknaden av 4–8 globala bolag har intagit de ledande positionerna genom strategier som bygger på licensiering av nya tekniker. Detta är en strategi som Promimic har utvecklat en affärsmodell för att bemöta och med gårdagens FDA-godkännande i ryggen verkar bolaget redo avancera ytterligare.
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

[et_bloom_inline optin_id=”optin_4”]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev