Home Nyheter Nyckelpatent öppnar för nya intäktsströmmar för Iconovo

Nyckelpatent öppnar för nya intäktsströmmar för Iconovo

Nyckelpatent öppnar för nya intäktsströmmar för Iconovo

29 mars, 2019

Inhalationsbolaget Iconovo aviserade på fredagen att de erhållit ett Intention to Grant från EPO. Patentet, som är bolagets första på europeisk nivå avser bolagets inhalatorplattform ICOcap. Vd Orest Lastow menar att man har fått ett bra gensvar från marknaden för den aktuella inhalatorn, och att beslutet från EPO kommer att bädda för nästa stora inkomstkälla för bolaget.
Idag kunde Iconovo alltså meddela att man erhållit en Intention to Grant från den Europeiska Patentorganisationen, EPO. Beskedet innebär att EPO avser att godkänna ett europeiskt patent för Iconovos inhalatorplattform ICOcap som sedan tidigare är patenterat i Sverige.

ICOcap – en kapselinhalator med pågående samarbete

ICOcap som färdig prototyp

Iconovo har fyra exportfärdiga produktplattformar, varav ICOcap är specialutformad för läkemedel i kapselform. ICOcap kan optimeras efter kundernas behov i syfte att ge maximal produktprestanda för en given läkemedelsformulering och är utformad för att kunna hantera olika kapselstorlekar.
En standardversion av ICOcap kommer att tillverkas och distribueras globalt av Stevanato Group under licens av Iconovo. I slutet av 2018 levererade bolaget slutlig design av två ICOcap-varianter till Stevanato inom det befintliga samarbetsavtalet.

Expanderar verksamhet till att även utforma läkemedel

Därtill påbörjade bolaget under hösten en satsning på att utveckla egna läkemedelsformuleringar för utlicensiering. Responsen från bolagets kunder var över förväntan då intresset visades vara stort för att licensiera en komplett produkt – bestående av både inhalator och läkemedelsformulering. Tidigare hade Iconovo fokuserat på att utveckla innovativa inhalatorer samt omformulera kundernas läkemedel för att passa desamma.
För bolagets kunder kommer det nya konceptet reducera risktagandet och tiden till marknaden medan det för Iconovos del innebär högre intäktspotential i form av royalties. Detta är en satsning som primärt utvecklas för att passa ICOcap och Iconovo har tidigare kommunicerat att produkten ska vara färdigutvecklad under 2019.

Gick nyheten under radarn på marknaden?

Enligt bolagets vd, Orest Lastow, är dagens annonserade patent ett mycket viktigt steg för bolaget.
– ICOcap är den inhalator som vår partner Stevanato tillverkar och marknadsför globalt. Vi har fått ett fantastiskt gensvar från marknaden på ICOcap och Stevanato håller nu på att bygga upp tillverkningskapaciteten. Tillsammans med våra nya egenutvecklade läkemedelsformuleringar blir detta vår nästa stora inkomstkälla, kommenterade han i dagens pressmeddelande.
Trots de positiva nyheterna har bolagets aktie backat under dagen och handlas i skrivande stund till -3,16 procent. För året ligger dock aktien drygt 5 procent plus.
Läs även:

Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. [et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev