Home Intervjuer Evaxion presenterar förfinad affärsstrategi

Evaxion presenterar förfinad affärsstrategi

Evaxion unveils refined business strategy

Evaxion presenterar förfinad affärsstrategi

21 december, 2023

Med en nytillträdd vd lägger Evaxion Biotech mer fokus på exekvering och värdeskapande genom partnerskap för bolagets AI-immunologiplattform. BioStock pratade med Evaxions vd Christian Kanstrup om de steg som redan tagits för att implementera denna nya strategi och vad vi kan förvänta oss av Evaxion under 2024.

I sin strävan att utveckla nya cancerterapier för att förbättra patienternas liv utnyttjar Evaxion Biotech potentialen hos artificiell intelligens (AI) för utveckling av riktad immunterapiutveckling, inklusive precisionscancervacciner och vacciner som riktar sig mot infektionssjukdomar.

Till grund för bolagets teknologi ligger AI-Immunology – Evaxions egenutvecklade AI-plattform för upptäckt och utveckling av målmolekyler. Tack vare denna plattform har Evaxion redan upptäckt flera terapeutiska targets, varav två är cancervaccinkandidater i klinisk utveckling, EVX-01 och EVX-02.

Ansiktet utåt för ny affärsstrategi för Evaxion

Evaxions AI-plattformar har mognat väsentligt under de senaste 15 åren. För att bättre kunna utnyttja den starka grunden inom AI-teknik och ge mer fart åt Evaxions utveckling tog bolagets styrelse in Christian Kanstrup som ny vd i september. Hans utnämning syftar specifikt till att påskynda Evaxions  strategiska utveckling och genomförandet av affärsmöjligheterna.

Vi har redan fått en glimt av Evaxions nya affärsstrategi. Igår släppte bolaget sina Q3-resultat, och med rapporten kom en tydlig bild aven förfinad strategi med fokus på värdeskapande för bolaget. Enligt Kanstrup ligger kärnan i den nya strategin i AI-immunologiplattformen, som har potential att generera nya targets var 24:e timme och är lätt att anpassa till en samarbetspartners behov. Han nämner också att värdeskapandet baseras på tre huvudpelare: targets, pipeline och responders.

Ett exempel på den nya strategiska planen kom i september när Evaxion etablerade två stora partnerskap kring AI-Immunology-plattformen, som specifikt syftar till att utveckla vacciner mot infektionssjukdomar. Läs mer om detta här.

Riktad nyemission tillför 5,3 MUSD

Med den nya affärsvisionen tillkommer även en ny finansieringsstrategi. I Q3-rapporten tillkännagav Evaxion en Private Placement-finansiering om 5,3 miljoner USD med deltagande från både befintliga och nya aktieägare. Den största nya aktieägaren är MSD Global Health Innovation Fund (MSD GHI), Merck & Co:s riskkapitalbolag, som står för cirka 25 procent av det totala emissionsbeloppet. Samtliga medlemmar i Evaxions ledning och styrelse deltar också i den riktade nyemissionen.

Insikter från Evaxions vd

BioStock kontaktade Evaxions vd för att bättre förstå hans vision för Evaxion, inklusive bolagets  finansieringsstrategi.

Christian, you have been CEO at Evaxion for three months. How would you summarise this transitory phase for you and for the company?

– It has been a truly exciting time, I am very impressed by the people, our platform and the opportunities we have ahead. Its also been busy as we have been working on refining our strategy, getting the private placement done as well as advancing our business development discussions at the same time. However, when you feel and see all things aligning it is worth every effort.

Christian Kanstrup, CEO Evaxion
Christian Kanstrup, vd Evaxion Biotech

With the unveiling of the refined business strategy, you talk about value realisation via targets, pipeline and responders. Could you expand on that and give us some examples?

– Yes, I would be pleased to give you some insights here and I am happy to say we already have seen significant process within each of these three areas: Two partnerships announced within Targets and encouraging initial EVX-01 Phase 2 data showcase significant progress in our Pipeline. Within Responders, we have obtained proof-of-principle for our checkpoint inhibitor responder model.

Regarding the Private Placement, how significant is it to have MSD Global Health Innovation Fund as a major shareholder?

– Having a new long-term cornerstone investor like MSD GHI onboard is of course of significant value to us and a major milestone in the history of Evaxion. MSD is  a leader in oncology and infectious diseases and having MSD GHI on board open a world of new opportunities. We are looking very much forward to be working with the experienced team of MSD GHI.

What does this Private Placement mean for Evaxion’s long-term financing strategy?

It is a key part in our long-term financing strategy. As you know it is our ambition to be able to fund our 2024 cash burn (without financing activities) with business development income but as any business development income is uncertain, we need to create the needed cash flexibility. This Private Placement is an important part of creating such flexibility.

Finally, what can we expect from Evaxion in 2024?

– 2024 will be the first year in the Evaxion history where we generate business development income equal to our cash burn, that is a significant milestone. Its also the first time we have a significant corporate investor like MSD GHI on the cap table. Further, we have a very exciting set of milestones coming up as you see below.

  • EVX-B1 – Conclusion of final MTA study with a potential partner, Q1, 2024
  • AI-Immunology™ – Launch of EDEN™ model 5.0, mid-2024
  • EVX-B2-mRNA – Preclinical proof-of-principle obtained, Q3-2024
  • EVX-01 – Phase 2 one-year readout, Q3, 2024
  • EVX-B3 – Conclusion of target discovery and validation work in collaboration with leading pharma, H2, 2024
  • Precision ERV cancer vaccines – Preclinical proof-of-concept obtained, H2, 2024
Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev