Home Intervjuer Scandions CMO: “Our overall survival data are quite impressive”

Scandions CMO: “Our overall survival data are quite impressive”

Scandions CMO: “Our overall survival data are quite impressive”

23 november, 2023

Scandion Oncologys läkemedelskandidat SCO-101 utvärderas för närvarande i fas II-studien CORIST för behandling av kemoterapiresistent metastaserad tjocktarmscancer. I veckan kunde bolaget meddela positiva data från del två av studien. BioStock kontaktade Lars Damstrup, bolagets Chief Medical Officer, för en kommentar.

Scandion Oncologys mål är att bekämpa cancercellernas resistens mot dagens cancerbehandlingar. Faktum är att i de flesta fall misslyckas behandlingar av patienter med metastaserad cancer, främst beroende på att cancercellerna är resistenta redan när cancerdiagnosen är konstaterad, eller att resistensen uppstår under behandlingen.

SCO-101 utvärderas i två kliniska studier

Scandions ledande kandidat SCO-101 utvärderas i fas II- respektive Ib-studierna CORIST och PANTAX. Dessa fokuserar på kemoterapiresistent metastaserad tjocktarmscancer (mCRC) respektive pankreascancer, där läkemedelsresistens drabbar 9 av 10 patienter.

Den 16 oktober slutfördes fas Ib-studien PANTAX framgångsrikt och fastställde den maximalt tolererade dosen med positiv säkerhetsprofil och farmakokinetiska data. Som framgår av Q3-rapporten som publicerades den 22 november, så kommer Scandion – när de slutliga resultaten är tillgängliga – att besluta om potentiella nästa steg i utvecklingen av SCO-101 som en kombinationsbehandling av bukspottkörtelcancer.

I CORIST-studien ges patienterna SCO-101 tillsammans med kemoterapin FOLFIRI, det vill säga dagens standard-of-care för mCRC. Samtliga patienter som deltar i denna kliniska studie har tidigare uppvisat resistens mot FOLFIRI.

Parallellt med del 2 av CORIST-studien, pågår del 3 fortfarande. Topline-resultat förväntas före årets slut och en slutlig dataanalys kan komma att presenteras under första halvåret 2024.

Bolagets nytillträdde CMO leder studien

I september tillträdde Dr. Lars Damstrup som bolagets nye Chief Medical Officer och som medlem av koncernledningen. Onkologiexperten Damstrup har såväl det övergripande ansvaret för studien som för övriga kliniska utvecklingsaktiviteter. Han har arbetat med klinisk utveckling av nya cancerbehandlingar i mer än 20 år på bolag som Novartis, Genmab, Debiopharm och Topotarget samt varit Senior Medical Director på Merck Serono och Symphogen, där han tagit en läkemedelskandidat till marknaden. Läs mer här.

Positiva resultat från del två av fas II-studien

Scandion Oncology kunde i veckan meddela resultat från den andra delen av CORIST-studien. De 25 inkluderade patienterna var kraftigt förbehandlade och inga andra aktiva behandlingsalternativ fanns tillgängliga. Dessa nya data kan därmed adderas till de topline-resultat från andra delen av CORIST som tillkännagavs i september 2022 och som bekräftade säkerheten och tolerabiliteten av SCO-101 i kombination med FOLFIRI.

Lars, Damstrup, CMO Scandion Oncology

Scandions Chief Medical Officer kommenterar

För att få veta mer om den senaste datan från fas IIa-studien och dess betydelse för den kommande utvecklingen, kontaktade BioStock Lars Damstrup, för en kommentar.

Lars, in a press release, the median overall survival data is described as impressive. Can you elaborate on this, in relation to historical data for placebo or best supportive care in phase III trials?

– The 25 patients in the trial had a median Overall Survival (OS) of 10.4 months, which is quite impressive considering the historical reported median OS data for the same patient population treated with placebo or best supportive care is in the range of 5-7 months.

What possible implications could the Clinical Benefit Rate (CBR) have for SCO-101’s potential efficacy in treating mCRC patients?

– First of all, CBR is a measure of patients who have a response ie complete or partial remission as well as those patient who have a stable disease during treatment. The CBR is of interest in this patient populations as all patients have been pretreated with several lines of chemotherapy.

– Tumour shrinkage was observed in four patients, despite not meeting the trial’s primary endpoint. How does this align with SCO-101’s overall effectiveness in refractory patients. As mentioned above the CBR is of interest in this hard-to-treat patient population.

– We see it as another encouraging sign that SCO-101 revert cancer’s drug resistance and make the chemotherapy more effective. Four out of 25 patients is a quite high proportion in this patient population.

Unconjugated bilirubin was identified as a potential blood-based biomarker. Can you elaborate on this?

– Our clinical data shows that SCO-101 impacts the levels of unconjugated bilirubin in the blood. In some patients, it is observed that unconjugated bilirubin has a transient increase, but in other patients, the increase is more persistent.

– Separating the patients into “transient” and “persistent” bilirubin responses shows clear differences in median OS. Comparing OS, the “transient” group had a significantly higher median of 13.4 months vs. 8.0 months in the “persistent” group.

Seven patients (41 per cent) from the CORIST part 2 study are still alive and they are all in the “transient” bilirubin group. What does this suggest regarding the further improvements for these patients?

– It is very clear to us that these seven patients who are alive will have an additional survival benefit which is very important for the patients and their families.

What did the data show in terms of differences in median Overall Survival (OS) and Progression-Free Survival (PFS)?

– The PFS in CORIST 2 was in line with what we see in other large international trials, however the mOS is very positive with an mOS for the entire group at 10.4 months and 13.4 months in the transient bilirubin group.

The study mentions a standardised assay to measure bilirubin. How feasible is the application of bilirubin as a potential biomarker in routine clinical settings?

– The assay to measure and quantify bilirubin in the blood is a worldwide standardized assay, routinely conducted at hospitals. This should allow for easy application of the bilirubin as a potential biomarker to identify patients that will have the greatest benefit for SCO-101 treatment.

To wrap this up, what are the upcoming steps in SCO-101’s development, and what is the anticipated timeline for these milestones?

– Currently, part 3 of the CORIST trial is ongoing and we expect to have topline results before the end of the year. Based on a subsequent full analysis of the data we will decide the next steps.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev