Home Nyheter Stärkt Toleranzia inleder toxikologiska studier

Stärkt Toleranzia inleder toxikologiska studier

Toleranzia startar toxikologiska studier

Stärkt Toleranzia inleder toxikologiska studier

28 september, 2023

Toleranzia tar nu det sista steget i den prekliniska utvecklingen av sin läkemedelskandidat TOL2. Efter en lyckad företrädesemission där bolaget tog in drygt 43 Mkr inleder man nu det regulatoriska toxikologiprogrammet med läkemedelskandidaten. En förstudie gjord av bolagets franska partner indikerar att TOL2 är säker och tolereras väl.

Göteborgsbaserade Toleranzia fokuserar på utveckling av läkemedel för behandling av autoimmuna sjukdomar. Bolagets huvudkandidat, TOL2, är riktad mot den svårbehandlade autoimmuna sjukdomen myastenia gravis (MG).

Genom sitt tolerogenbaserade koncept strävar Toleranzia efter att erbjuda en behandling som specifikt angriper den underliggande orsaken till MG. Detta skiljer sig från nuvarande behandlingsalternativ, som endast lindrar symptomen. Läs mer om bolagets utveckling här.

Inleder det toxikologiska programmet

Bolaget meddelade nyligen att man har påbörjat den regulatoriska GLP-toxikologiska studien av TOL2, som utförs av den franska kontraktsforskningsorganisationen Charles River Laboratories (CRL). Studien är en viktig del av den prekliniska dokumentation som krävs för att söka tillstånd att inleda den första kliniska studien i patienter med MG. I programmet kommer testmodeller att få dagliga doser av TOL2 för att fastställa läkemedelskandidatens säkerhet och tolererbarhet.

CRL har inför detta genomfört en kortare förstudie på ett mindre antal sjukdomsmodeller. Där noterades att doser av TOL2 som var tio gånger högre än de doser som tidigare testats i effektstudier var säkra och tolererades väl.

I en kommentar till studiestarten meddelar Toleranzias vd Charlotte Fribert att ”den regulatoriska GLP-toxikologiska studien av läkemedelskandidaten TOL2 har inletts för att utvärdera produktens säkerhet och tolererbarhet. Efter ett framgångsrikt resultat av studien kommer Toleranzia att ha uppnått en viktig milstolpe inför starten av klinisk prövning i patienter”.

Stärkt kassa med företrädesemission

Toleranzia genomförde nyligen en företrädesemission av units, som tecknades till drygt 78 procent, vilket tillförde bolaget cirka 43,4 Mkr. I emissionen ingick även teckningsoptioner, av serie TO4, som vid inlösen 7 – 21 oktober 2024 kan tillföra ytterligare cirka 43,4 Mkr. Teckningskursen i TO4 är satt till 0,5 kr per aktie. Det är samma kurs som gällde vid sommarens emission, vilket värderar bolaget till nästan 100 Mkr.

”Jag kan med glädje konstatera att Toleranzia nu tillförs resurser för att fortsätta driva utvecklingen av vår läkemedelskandidat TOL2 fram till kliniska studier. De viktigaste milstolparna som vi kan uppnå i närtid är genomförandet av den GLP-toxikologiska studien och att sätta samman vår kliniska prövningsansökan”, kommenterade vd Charlotte Fribert i ett pressmeddelande.

I och med den lyckade kapitalinjektionen kan Toleranzia nu fortsätta sin utveckling och ta nästa steg mot den kliniska prövningsfasen.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev