Home Nyheter Carbiotix rapporterar och blickar framåt

Carbiotix rapporterar och blickar framåt

Carbiotix rapporterar och blickar framåt

Carbiotix rapporterar och blickar framåt

22 augusti, 2023

I början av augusti levererade Lundabaserade Carbiotix sin rapport för första halvåret 2023. Under året har bolaget tagit in kapital och tillsatt Erik Deaner som ny vd. Bolagets tidigare vd Kristofer Cook har gått över till rollen som Chief Business Development Officer för att dedikera all sin tid till affärsutveckling. Dessutom har Carbiotix optimerat produktionsprocessen av sina lösliga prebiotiska fibrer CarbiAXOS inför den kommande lanseringen i USA.

Skånska Carbiotix utvecklar CarbiAXOS, nästa generations prebiotiska fibrer. Som ingrediens i livsmedel, kosttillskott och kosmetiska produkter förbättrar de hälsan genom att stimulera de goda bakterierna i och på kroppen. På sikt har Carbiotix ambitionen att även kunna inkludera CarbiAXOS i medicinsk mat och medicinska sambehandlingar.

Optimerad och uppgraderad produktion

Under det senaste halvåret har Carbiotix fokuserat på att effektivisera produktionen och uppgradera anläggningen i Bjuv. Idag framställer bolaget CarbiAXOS från majskli, ärtor och havrefiber. Med den förbättrade produktionsprocessen kan bolaget dessutom framställa CarbiAXOS utan enzym som ingrediens i kosmetiska produkter.

Parallellt med CarbiAXOS tillhandahåller Carbiotix en avancerad analystjänst av tarmhälsan – LinkGut. Tillsammans med fibrerna utgör B2B-tjänsten konceptet Smart Prebiotics, en kombination som bolaget tror kommer att stärka erbjudandet till potentiella kunder.

GRAS SA-besked i fjärde kvartalet

För att kunna använda CarbiAXOS som en ingrediens i livsmedel och kosttillskott i USA måste produkten bedömas och klassas som säker. Carbiotix förväntar sig att erhålla denna s.k. GRAS SA-status för CarbiAXOS baserade på majs och havre under fjärde kvartalet 2023.

En oberoende expertpanel ska fastställa klassificeringen Generally Recognized As Safe (GRAS). När GRAS-godkännandet är genomfört, kan bolaget inleda lanseringen av produkten i USA. Läs mer.

Carbiotix siktar även på att lämna in en Novel Foods-ansökan. Det möjliggör försäljning av CarbiAXOS som en kosttillskottsingrediens i Europa. Utöver detta pågår även regulatoriska processer för att kunna sälja produkten som en kosmetisk ingrediens.

Ny vd och genomförd kapitalanskaffning

I rapporten för det andra kvartalet redovisar bolaget en rörelseförlust om 3,72 Mkr och ett negativt kassaflöde om 1,66 Mkr från den löpande verksamheten.

Under kvartalet genomförde Carbiotix kapitalanskaffning som inbringade 12 Mkr före kostnader. Kassabehållningen på balansdagen uppgick därmed till 7,63 Mkr.

Under sommaren genomförde Carbiotix en förändring i ledningen. Tidigare vd Kristofer Cook övergick till en roll som Chief Business Development Officer för att dedikera all sin tid till affärsutveckling. Erik Deaner, tidigare COO, antog rollen som vd och blickar nu fram emot en händelserik höst.

Carbiotix rapporterar och blickar framåt
Erik Deaner, vd Carbiotix

“Vi närmar oss nu GRAS SA-godkännande, vilket innebär att vi snart kan öppna upp för möjligheter till försäljning av CarbiAXOS i USA – det definitiva startskottet för vår kommersialiseringsresa.”

Erik Deaner, vd Carbiotix, i vd-ordet för bolagets delårsrapport för andra kvartalet.

Läs mer om Carbiotix på bolagets hemsida.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev