Home Intervjuer Scandion Oncologys vd om expansionen till blodcancer

Scandion Oncologys vd om expansionen till blodcancer

Scandion Oncology AML
Photo credit: Scandion Oncology

Scandion Oncologys vd om expansionen till blodcancer

3 april, 2023

Scandion Oncology bibehåller ett starkt fokus på bolagets kliniska studier CORIST och PANTAX under 2023. I tisdags förra veckan tillkännagav bolaget även en ny satsning på en form av blodcancer, vilket både breddar potentialen och minskar risken för huvudkandidaten SCO-101. För BioStock berättar vd Francois Martelet mer om expansionsplanerna samt om rollen som vd.

Läkemedelsresistens är den främsta begränsningen till att bota cancer. Cirka 90 procent av patienter med metastatiska cancerformer som pankreascancer och tjocktarmscancer lider av läkemedelsresistens.

Scandion Oncology, ett danskt bioteknikbolag, fokuserar på att utveckla en behandling för dessa specifika indikationer. Bolaget driver två kliniska studier, PANTAX (fas Ib) inom metastaserad pankreascancer och CORIST (fas II) inom metastaserad tjocktarmscancer, i vilka de utvärderar den ledande kandidaten SCO-101. Läs mer om Scandions fokus på att bekämpa läkemedelsresistens inom cancer här.

Stärkt organisation och kassa

I nyligen publicerade årsrapporten för 2022 uppmärksammar vd Francois Martelet bolagets starka operationella arbete med de bägge kliniska studierna. Den fortsatta utvecklingen av CORIST fortsätter att utgöra bolagets största prioritet. Även arbetet med PANTAX fortskrider enligt plan, och från bägge studierna väntas topline-resultat att släppas under året.

Vd Martelet betonade också de betydande förstärkningarna i styrelse och ledning. Bland annat anslöt Martelet själv i december och Alfredo Zurlo började som Chief Medical Officer, CMO tidigare i maj. Dessutom tillkom bägge medgrundarna – Nils Brünner i styrelsen, och Jan Stenvang i ledningen som Chief Scientific Officer, CSO. Bolaget stärkte även kassan via en nyemission med cirka 75 MKr som beräknas finansiera verksamheten in på 2024.

Den fortsatta utvecklingen av CORIST fortsätter att utgöra bolagets största prioritet. Även arbetet med PANTAX fortskrider enligt plan, och från bägge studierna väntas topline-resultat att släppas under året.

Blodcancer ny lovande indikation

I samband med årsrapporten avslöjar Martelet att bolaget har identifierat akut myeloid leukemi (AML), som ett nytt lovande fokus att utforska SCO-101 inom. Detta på grund av kandidatens potential att hämma resistens mot kemoterapi inom denna indikation.

Patienter med AML återfinns i alla åldrar men är vanligare i 60–70 års åldern. Den höga åldern gör patienterna känsligare för en den nivå av administrering av kemoterapi som annars är effektiv. Dessutom återfaller patienterna ofta på grund av läkemedelsresistens som kan vara kopplat till ett protein, ABCG2, vilket SCO-101 specifikt hämmar.

Som det enda bolaget med denna typ av specifika hämmare i klinisk utveckling menar Scandion att de besitter en unik position att erbjuda nya och bättre behandlingar för AML, och potentiellt andra blodcancerformer. Bolagets strategi för AML kommer bestå av att arbeta med viktiga Key Opinion Leaders, utföra större arbete med en global kontraktsforskningsorganisation samt att genomföra egna interna forskningsprojekt. I syfte att prioritera dessa forskningsaktiviteter inom AML har bolaget beslutat att nedprioritera utvecklingen av bolagets andra substans, SCO-201, tills vidare och kommer inte att bedriva ytterligare aktiviteter inom immunonkologi.

Genom att bredda sitt fokus till att även inkludera AML kan den övergripande risken för SCO-101 minska samtidigt som kandidatens potential höjs.

Vd berättar mer

BioStock hörde av sig till vd Francois Martelet för att få veta mer om de nya planerna, men även om erfarenheterna hittills som vd för Scandion.

Francois Martelet, vd Scandion Oncoloogy
Francois Martelet, vd Scandion Oncology

Francois, you started out as CEO for Scandion in January. What has your experiences in the new role been so far?
– My first three months here at Scandion has confirmed to me that we do have a good setup from an organizational standpoint and a great potential with our R&D platform. We made good progress in many areas in 2022 thanks to the performance from our dedicated team of employees. We have a good foundation for continuing to execute on our strategy and pursue our ultimate goal of developing new and better cancer treatments for patients who are in such dire need.

What would you say are your biggest strengths in your role as CEO for Scandion?
– Importantly, we are a small team of senior level executives, so a big strength is that we do not rely on one individual to be successful. Regarding my experience, I have worked more than 30 years in the global pharmaceutical and biotech industry and more than 20 of those years as a senior level executive. This has given me experience in oncology, both clinically and commercially, in drug development and business development. I look forward to leveraging this in developing Scandion and creating long term value here.

Going forward, you intend to focus SCO-101 also on AML. What is the timeline for the pre-clinical exploration of SCO-101 in AML?
– We are already far in planning the pre-clinical studies which we will do both internally and with external partners. Our aim is to build a comprehensive pre-clinical data package already by the second half of this year. This will hopefully confirm the potential of SCO-101 in this indication and also give us ideas about how to best seize this.

Could you elaborate a bit on the rationale of choosing this form of blood cancer as the next indication?
– The scientific rationale for moving into AML is essentially that relapse of disease is a serious issue for many patients and often the relapse is caused by drug resistance. This could be tied to a protein – ABCG2 – that SCO-101 specifically inhibits.

– As we are the only company with this kind of specific inhibitor in clinical development, we may be in a unique position to offer new and better treatments for AML and potentially other blood cancers.

What are some of the challenges and opportunities you foresee in developing new and better treatments for AML, and how is Scandion Oncology positioned to address them?
– The big opportunity is of course SCO-101 being the only inhibitor of its kind in clinical development. If ABCG2-inhibition is confirmed to be a major driver of drug resistance in AML, we might have a very good chance of enhancing treatment with SCO-101. We will face the same basic challenges as in cancer drug development in general, including limitations to how much chemotherapy can be given to the patients and potential following limitation to the effects of treatment.

By focusing also on AML, you are de-risking as well as broadening the potential of SCO-101. What does the market potential look like within AML?
– You are right that we are giving ourselves another shot at goal, so to speak, and thereby de-risking. It is way too early to speculate in the commercial potential at this stage. First, we must confirm the potential pre-clinically, but of course this is an interesting opportunity for us both medically and commercially.

Finally, how does the company plan to fund the research and development activities related to AML?
– The initial pre-clinical activities are funded by our current cash.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev