Home Nyheter Wales använde PolarCools hjärnskakningsbehandling vid VM

Wales använde PolarCools hjärnskakningsbehandling vid VM

PolarCool Wales World Cup

Wales använde PolarCools hjärnskakningsbehandling vid VM

8 december, 2022

Slutspelet pågår i fotbolls-VM 2022, men kontroverserna kring hur hjärnskakningar behandlas har pågått sedan turneringen inleddes. Trots att Wales landslag slogs ut från turneringen tidigt, vidtog deras medicinska team viktiga steg för att skydda sina spelare. Tack vare ett samarbete mellan Wales fotbollsförbund och det svenska medicinteknikbolaget PolarCool, fick de walesiska spelarna tillgång till PolarCools PolarCap System – en medicinsk kylutrustning avsedd att minska hjärnskakningssymptom och förbättra återhämtningen efter en huvudskada.

FIFA World Cup är ett av de mest visade sportevenemangen över hela världen med fler än 3 miljarder tittare vart fjärde år. Trots en ökad medvetenhet kring hjärnskakningar inom fotbollen och uppdaterade riktlinjer vid stora turneringar, fortsätter hanteringen av hjärnskakningar vid VM att debatteras. Enligt en studie publicerad i JAMA Neurology efter VM 2018 fick mer än 63 procent av spelarna som visade två eller flera hjärnskakningssymtom inte en ordentlig medicinsk utvärdering.

Hjärnskakningar fortfarande ett stort problem i VM

Inför turneringen 2022 lovade FIFA-tjänstemän att huvudskador skulle stå högt på prioriteringslistan, med mer fokus på hantering av hjärnskakning och behandling för att skydda spelarna. Under den andra matchen, mellan Iran och England, uppstod en kontrovers när Irans medicinska personal lät sin målvakt fortsätta spela efter en kraftig frontalkrock. Målvakten fick bäras av planen och bytas ut några minuter senare efter att ha visat tecken på yrsel och desorientering – typiska hjärnskakningssymptom.

PolarCool adresserar bristen på riktlinjer för behandling av hjärnskakning

FIFA uppmanar alla lagläkare att låta spelare vila från match och träning efter en huvudskada för att kunna bedöma och behandla dem på lämpligt sätt. Enligt förbundet ligger det yttersta ansvaret på berörda läkare när det gäller diagnos av hjärnskakningar.

Alla lag har dock inte lämplig utrustning för behandling av hjärnskakningar, främst på grund av att det fram till nyligen inte fanns någon sådan tillgänglig. Det svenska medicinteknikbolaget PolarCool arbetat för att ändra på detta med utvecklingen av den bärbara hjärnkylande enheten PolarCap.

Klinisk studie visar att PolarCap fungerar

PolarCap-systemet är en kliniskt beprövad behandling mot hjärnskakningar och består av en bärbar kylenhet, en mössa av silikon och ett isolerande neoprenskydd. PolarCap är avsett att användas för att snabbt kunna minska den förhöjda hjärntemperatur som idrottare får när de utför sin sport. Syftet är att förebygga eller begränsa långvariga kognitiva skador efter ett hjärntrauma och förbättra återhämtningen.

Behandlingen resulterar i en förbättrad återhämtning, vilket framgår av en nyligen publicerad 5-årig klinisk studie genomförd i samarbete med Lunds universitet och Svenska Hockeyligan (SHL). Mediantiden för återgång till träning eller match för spelare som behandlats med PolarCap var nio dagar, jämfört med 13 dagar för obehandlade spelare. Det minskade antalet dagar att återvända till spelplanen kan göra stor skillnad under en stor turnering som VM, särskilt för lag som når längre och där insatserna är höga.

Studien visade också att långtidsfrånvaron (tre veckor eller mer) minskade kraftigt bland behandlade spelare, med nästan 80 procent. För att få veta mer om vikten av denna studie, se den här BioStock-intervjun (på engelska) med PolarCools vd Erik Andersson.

Wales hade tillgång till PolarCap under VM

Dessa resultat har inte gått obemärkt förbi, och det walesiska landslaget bestämde sig för att använda PolarCap under turneringen ifall olyckan skulle vara framme och en av deras spelare skulle drabbas av en huvudskada på den högsta tävlingsnivån på den globala arenan.

Detta inträffade också under lagets sista gruppspelsmatch mot England. PolarCap användes omgående av Wales medicinska team efter att Neco Williams ådrog sig en misstänkt hjärnskakning när han blockerade ett kraftfullt skott från Marcus Rashford med huvudet. Efter att han tagits av plan och efter en läkarbedömning, behandlade det medicinska teamet Williams med PolarCap under den rekommenderade behandlingstiden på 45 minuter, med målet att minska hans träningsinducerade hjärntemperatur för att lindra symtom och potentiella långsiktiga effekter.

Genom ett ettårigt avtal mellan PolarCool och Football Association of Wales (FAW) kommer FAW:s damlag samt juniorlagen också att ha tillgång till enheten efter VM. Således kommer det medicinska teamet att fortsätta att använda PolarCap i situationer som liknar den för den misstänkta hjärnskakningen som Neco Williams drabbats av.

Samarbetet utgör ytterligare ett viktigt strategiskt steg för bolaget in på den internationella fotbollsmarknaden. Bolagets vd Erik Andersson var nöjd med affären:

»Det walesiska fotbollsförbundets medicinska avdelning ser fördelarna med att tillhandahålla produkten till sitt herrlag under fotbolls-VM. Det är ett stort erkännande för oss och visar på betydelsen och vikten av att ha PolarCap System på plats för att lindra effekten av hjärnskakningar inom fotbollen.«

Avtalet ger det walesiska laget den senaste medicinska utrustningen för att skydda sina spelare efter allvarliga huvudskador. Förhoppningen är att fler lag ska följa efter och ta behandling avhjärnskakningar hos sina spelare på större allvar.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev