Home Nyheter Covid-19 dominerar bland världens 10 största vaccinbolag

Covid-19 dominerar bland världens 10 största vaccinbolag

Kvinna blir vaccinerad

Covid-19 dominerar bland världens 10 största vaccinbolag

25 oktober, 2022

Den globala covid-19-pandemin har kommit att förändra många aspekter i vårt samhälle. Det gäller inte minst inom läkmedelsvärlden där de nya vaccinen helt omkullkastat den rådande hierarkin bland världens vaccintillverkare, där de fyra största bolagen numera är covid-19-vaccintillverkare.

Den 9 november 2020 kom nyheten som en hel värld väntat på efter att under flera månader näst intill förlamats av covid-19-pandemins framfart. Pfizer och utvecklingspartnern BioNTech meddelade preliminära resultat från den då pågående fas III-studien med vaccinkandidaten BNT162b2. Inte långt därefter kunde flera andra bolag följa upp med egna positiva effektdata och bara några månader senare var de nyutvecklade vaccinen på väg ut till världens befolkning. Resten är, som det så populärt heter, historia.

BNT162b2 den solklara vinnaren

När nyhetssiten FiercePharma nyligen sammanställde listan över världens tio största vaccinbolag under 2021 råder det ingen tvekan om att vaccinbranschen stöpts om i grunden. Efter att tidigare haft pole position har bolag som Merck, GlaxoSmithKline och Sanofi fått se sig omsprungna. På ohotad förstaplats står Pfizer, som under 2021 kunde notera vaccinintäkter på knappt 43 miljarder USD. På andraplatsen hittar vi Pfizers tyska partner BioNTech, som under 2021 hade vaccinintäkter på drygt 22 miljarder USD.

BioStock publicerade nyligen en artikel om BioNTechs resa – från anonymt biotech-bolag till storspelare på vaccinmarknaden – som du kan läsa här.

Covid-19-vaccinen dominerar

På tredje och fjärde plats hittar vi Sinovac och Moderna, vars intäkter som bekant är i princip uteslutande covid-19-relaterade. Covid-19 är även representerat lite längre ned på listan, på plats nummer nio och tio. Niondeplatsen gick till AstraZeneca, som också var tidigt ute med positiva fas III-resultat gällande sitt Vaxzevria.

Bolaget har under resans gång dock brottats med produktionsproblem och haft svårt att leverera utlovade volymer. Dessutom fanns det en del frågetecken kring vaccinets säkerhetprofil efter att det uppdagats att ett antal som vaccinerats med Vaxzevria drabbats av blodproppar. AstraZenecas vaccinförsäljning uppgick under 2021 till knappt 4 miljarder USD.

Problem noterades även hos nummer tio på listan, Johnson & Johnson, som lanserade sitt covid-19-vaccin något senare än konkurrenterna längre upp på listan. Precis som hos AstraZeneca hade man problem med produktion och även här rapporterades blodproppar. 2021 års vaccinförsäljningen landade för Johnson & Johnson på cirka 2,4 miljarder USD. Detta utgjorde dock en relativt liten del av bolagets totala försäljning som uppgick till hisnande 94 miljarder USD – vilket gjorde bolaget till det mest inkomstbringande läkemedelsbolaget i världen 2021.

Gardasil ger också tydligt avtryck i topplistan

Det är först på plats nummer fem som vi hittar ett bolag vars vaccinförsäljning inte domineras av ett covid-19-vaccin, nämligen amerikanska Merck. Bolaget lade ned sitt deltagande i covid-19-racet efter att positiva fas III-resultat börjat trilla in för konkurrenterna. Rensat för covid-19-vaccin hade Merck knipit förstaplatsen på vaccinlistan, mycket tack vare kronjuvelen i vaccinportföljen, HPV-vaccinet Gardasil som under 2021 drog in hela 5,7 miljarder USD till bolaget.

Gardasil gör även avtryck längre ned på listan, där vi på åttondeplats hittar kinesiska Zhifei. Bolaget, som har de kinesiska rättigheterna till Gardasil, noterade under 2021 en försäljning på totalt motsvarande 4,8 miljarder USD.

Enorm vaccinförsäljning trots misslyckat covid-19-samarbete

På plats nummer sex och sju bland världens största vaccinbolag hittar vi jättarna GlaxoSmithKline och Sanofi, som under pandemin samarbetat för att få fram ett vaccin mot covid-19. Samarbetet bar dock ingen frukt utan bolagen har fått förlita sig på de redan etablerade vaccinportföljerna för att plocka sina placeringar i FiercePharmas genomgång.

För GlaxoSmithKlines del landade vaccinförsäljningen under 2021 på 9,3 miljarder USD. Här pekas Shingrix ut som den enskilt viktigaste produkten. Vaccinet riktas mot bältros och bolaget siktar på att 2026 nå en Shingrix-försäljning på runt 4 miljarder pund, vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2021 års 1,7 miljarder pund.

I Sanofis fall uppgick vaccinförsäljningen under 2021 till cirka 7,5 miljarder USD. För Sanofi fortsätter influensa vara ett viktigt ben i vaccinverksamheten, tillsammans med polio, kikhosta och haemophilus influenzae typ b.

De tio största vaccinbolagen 2021

Nedan följer en sammanställning av de tio bolag som noterade högst vaccinförsäljning under 2021, enligt den sammanställning som FiercePharma har gjort. Försäljningen har samlats in från bolagens egen kommunikation och valutan har räknats ut med hjälp av 2021 års genomsnittsvalutakurser.

Pfizer 42,63 miljarder USD
BioNTech 22,48 miljarder USD
Sinovac 19,37 miljarder USD
Moderna 17,67 miljarder USD
Merck 9,69 miljarder USD
GlaxoSmithKline 9,32 miljarder USD
Sanofi 7,45 miljarder USD
Zhifei 4,75 miljarder USD
AstraZeneca 3,98 miljarder USD
Johnson & Johnson 2,39 miljarder USD

 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev