Home Intervjuer Erika Samuelsson ny CDO på Cyxone

Erika Samuelsson ny CDO på Cyxone

Erika Samuelsson ny CDO på Cyxone

Erika Samuelsson ny CDO på Cyxone

22 september, 2022

I början av hösten tillkännagav First North-bolaget Cyxone att man rekryterat Erika Samuelsson till ny Chief Development Officer med ansvar för kliniska och icke-kliniska aktiviteter med Cyxones läkemedelskandidater. BioStock fick möjlighet att ställa några frågor till Erika, om hennes bakgrund, uppdrag och målsättningar.

Malmöbaserade Cyxone utvecklar läkemedel mot autoimmuna sjukdomar. Inom kort ska bolaget inleda fas IIb-studier med kandidaten Rabeximod i reumatoid artrit (RA). Dessutom pågår utvecklingsarbete i multipel skleros (MS) med den kliniska kandidaten T20K.

Fokus på fas IIb

Mycket av bolagets fokus ligger för närvarande på den kommande fas IIb-studien i RA. Under sommaren lämnade Cyxone in prövningsansökan i Polen, Ungern och Georgien och bolaget väntar besked från myndigheterna under hösten. Läs mer.

I MS-projektet med T20K pågår prekliniska studier och utvärdering av olika administreringsvägar som kan utöka möjligheterna för kandidaten. Cyxone har även inlett en pilotstudie med sin samarbetspartner om optimering av tillverkningsprocessen. Läs mer.

Erika Samuelsson ny CDO

Det är dessa processer som Erika Samuelsson ska driva i sin nya roll som Chief Development Officer. Med 20 års erfarenhet från life science-sektorn ska Samuelsson ansvara för kliniskt och icke-kliniskt utvecklingsarbete med bolagets läkemedelskandidater. Närmast kommer Samuelsson från diagnostikbolaget Immunovia och har tidigare haft positioner på cellterapibolaget Idogen och immunterapibolaget Alligator Bioscience.

BioStock fick chansen att prata med Erika Samuelsson, om hennes bakgrund, uppdraget och målsättningar.

Erika, vilka av dina yrkesmässiga erfarenheter är mest relevanta för ditt uppdrag på Cyxone?

– Jag har erfarenhet av läkemedelsutveckling inom immunologi, exempelvis från Alligator Bioscience  och Idogen. Där har jag ansvarat för studier inom både tidiga och sena utvecklingsstadier; allt ifrån utveckling av tidiga forskningsidéer till program i klinisk utveckling, både i en övergripande projektledande roll och inom CMC. Jag var bl a CMC-ansvarig då Alligator utlicensierade sin läkemedelskandidat till J&J (Johnson och Johnson) 2015. Det var en mycket lärorik och intressant tid.

– Jag har även lång erfarenhet av att arbeta i små börsnoterade bolag där kompetens inom flera olika områden ofta är av stort värde. Utöver mitt arbete inom forskning och utveckling har jag stor erfarenhet av affärsutveckling, alliance management samt strategisk kommunikation i börsnoterade bolag.

Vad ligger högst på din prioriteringslista just nu i din nya roll på Cyxone?

– Högsta prioritet är den planerade fas IIb-studien med Rabeximod i reumatoid artrit. Under sommaren skickade Cyxone in ansökningar till myndigheter respektive etikkommittéer i Ungern, Polen och Georgien och just nu ser vi fram emot att få svar från dem för att kunna starta studien så snart det är möjligt. I veckan fick vi positivt besked från Polen.

Om du tittar framåt – vad har du för mål avseende de olika programmen på ett års sikt?

– Vi hoppas att då vara i full gång med fas IIb-studien med Rabeximod i reumatoid artrit samt att ha avancerat de prekliniska aktiviteterna i T20K-programmet så pass långt att vi kan förbereda för kommande kliniska studier.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev