Home Nyheter Ny ledning i Cyxone

Ny ledning i Cyxone

Ny ledning i Cyxone

Ny ledning i Cyxone

22 juni, 2022

Styrelsen i Malmöbaserade Cyxone meddelade nyligen att de byter ledning i bolaget. Carl-Magnus Högerkorp, Chief Operating Officer, träder in som tillförordnad vd istället för Tara Heitner som avgår med omedelbar verkan.

Bioteknikbolaget Cyxone utvecklar sjukdomsmodifierande läkemedel mot autoimmuna sjukdomar. Bolaget förbereder just nu den ledande kandidaten Rabeximod för en fas IIb-studie i reumatoid artrit (RA). Förutom Rabeximod ingår även T20K i Cyxones pipeline – en kandidat med first-in-class-potential för behandling av multipel skleros och som även den befinner sig i klinisk fas.

Ny ledning inför fas IIb

Under veckan meddelade Cyxones styrelse att de entledigar Tara Heitner från vd-skapet i bolaget och att Cyxones Chief Operating Officer Carl-Magnus Högerkorp går in som tillförordnad vd.

Högerkorp har gedigen erfarenhet av life science-sektorn. Han har bland annat en postdoktortjänst vid Vaccine Research Center, National Institutes of Health i Maryland, USA. Han har också arbetat inom programmen för inflammations- och autoimmuna sjukdomar på Novo Nordisk i Danmark. Utöver detta har han haft ett antal ledande befattningar inom bioteknikbolag, bl.a. som vd för immunonkologibolaget CanimGuide Therapeutics och startupbolaget ImModulate Pharma och forskningschef på Xintela, innan han utsågs till COO på Cyxone i maj 2021.

Ordförande Bert Junno kommer att arbeta vid sidan om Högerkorp med affärsutveckling. Junno kommenterade ledningsbytet i en pressrelease:

»Det har varit en intensiv och spännande tid med Cyxone, och jag är imponerad över vad Tara med team har åstadkommit under de senaste två åren, även under väldigt svåra förhållanden. Både Rabeximod och T20K är innovativa projekt med stor potential att utvecklas till nya läkemedel för stora patientgrupper som idag inte har någon, alternativt inte tillräckligt fungerande, behandlingsalternativ…«

Fokus på Rabeximod

Tidigt under 2022 tog Cyxone in 61 Mkr i en företrädesemission för att bibehålla utvecklingstakten i portföljen och för att inleda av fas IIb-studien med Rabeximod i RA. Nu fokuserar den nya ledningskonstellationen på att färdigställa och lämna in handlingar för att kunna inleda RA-studien.

Carl-Magnus Högerkorp, tf vd Cyxone
Carl-Magnus Högerkorp, tf vd Cyxone

Cyxone har ambitionen att positionera Rabeximod som ett oralt och sjukdomsmodifierande läkemedel för patienter som inte svarar på första linjens behandling. Enligt en brittisk studie utgör denna patientgrupp en stor andel av de som blir behandlade med första-linjen-behandlingen Metotrexat (MTX). Läs mer.

Bolaget ska även driva utvecklingen med T20K framåt enligt Carl-Magnus Högerkorp, tf vd och COO:

»Bolaget står för närvarande inför en viktig fas i utvecklingen av de två läkemedelskandidaterna Rabeximod och T20K. Just nu ser vi fram emot den planerade fas IIb-studien med Rabeximod i reumatoid artrit samt att ta nästa steg med de prekliniska och kliniska utvecklingsaktiviteterna för T20K.«

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev