Home Intervjuer Iconovo nätverkar på RDD i Orlando

Iconovo nätverkar på RDD i Orlando

Iconovo

Iconovo nätverkar på RDD i Orlando

5 maj, 2022

I veckan deltar Iconovo i Respiratory Drug Delivery i Orlando, Florida där de får möjlighet att träffa potentiella partners och andra aktörer inom branschen. BioStock kontaktade Roger Lassing, VP Business Development, för att få veta mer om insikterna och erfarenheterna från konferensen.

Iconovo utvecklar kompletta inhalationsprodukter bestående av inhalatorer med skräddarsydda torrpulverformuleringar. Inhalationsprodukterna baseras på bolagets fyra patentskyddade inhalationsplattformar – ICOres, ICOcap, ICOpre och ICOone (inklusive ICOone Nasal).

I veckan presenteras plattformarna för potentiella samarbetspartners på Respiratory Drug Delivery (RDD) 2022 Omni Orlando Champions Gate.

Internationell konferens återgår till fysiska möten

RDD är en internationell konferens för forskare, regulatoriska myndigheter och bolag inom lung-och nasal läkemedelsadministration. Årets konferens äger rum den 1-5 maj och är ett av de första stora eventen som återgår till fysisk form efter två år av virtuella event på grund av pandemin. På RDDs hemsida belyser man vikten av face-to-face interaktioner:

»As a result of the Covid-19 pandemic, drug delivery to the nose and lungs has never been in a brighter spotlight, and never has it been more important for companies and researchers to share that attention after two years of virtual conferences. RDD 2022 combines best-practices gleaned from life online with the irreplaceable value of face-to-face interactions to bring the respiratory world together.«

Samarbete med Galenica för att bredda användningen av ICOone

I dagsläget har Iconovo åtta samarbeten med internationella läkemedelsbolag och målsättningen är att ingå 2-3 nya avtal per år. Nyligen kunde Iconovo meddela att de har ingått samarbete med GalenicaMedeon Science Park i Malmö för att underlätta och effektivisera kundprojekten. Galenica kommer att tillverka kliniskt prövningsmaterial till kunder som vill utveckla nya inhalationsläkemedel med ICOone, Iconovos engångsinhalator med låg tillverkningskostnad och enkel användning.

Genom samarbetet kommer Iconovo kunna erbjuda färdiga produkter att ta in i kliniska prövningar i tidig fas. Planen är att tillverkningsutrustningen ska vara implementerad och i drift hos Galenica i augusti 2022.

VP Business Development kommenterar deltagandet i RDD

Förra året presenterade Iconovo den nya inhalationsplattformen ICOpre på RDD-konferensen. Läs mer. I år deltar Roger Lassing VP Business Development, Måns Österberg, Director Alliance Management och Mikael Ekström, VP Development. BioStock kontaktade Roger Lassing för att ta reda på vad målsättningen med att delta i årets event är.

Roger
Roger Lassing, VP Business Development Iconovo

Först och främst, hur känns det att återigen kunna träffa branschkollegor och potentiella partners ”i verkligheten” istället för virtuellt?

– Det känns riktigt bra att kunna träffa hela nätverket inom inhalation igen. Det blir mer informella diskussioner och nya kontaktytor som föder nya idéer för samarbeten när man träffas på riktigt, än digitalt. Konferensen är ett utmärkt exempel på ett ekosystem, där du som ny kund kan gå in genom dörren och i princip köpa en komplett inhalationsprodukt, all expertis finns i rummet.

Vad är er målsättning med att delta i RDD 2022?

– Vår målsättning är att träffa befintliga och nya kunder. Vi designar, anpassar och säljer inhalatorer och det är fysiska produkter som bäst upplevs genom att se och känna på dem. Vi kombinerar utställningen av våra produkter med fysiska kundmöten där vi presenterar våra inhalationsplattformar och hur de kan anpassas för kundernas behov.

Skulle du kunna berätta om de senaste nyheterna inom inhalationsområdet som har uppmärksammat på konferensen?

– Konferensen har vissa genomgående tema där hållbarhet är ett. Pulverinhalatorer har ett betydligt mindre klimatavtryck än sprayinhalatorer. Samtidigt finns det ett intresse för att vissa patientgrupper ska kunna ha fortsatt tillgång till sprayinhalatorer. Det finns därför initiativ för att byta till nya drivgaser och detta är en stor förändring av branschen.

– Ett annat stort tema är nasal inhalation där covid-19 pandemin har gett ett explosivt intresse. Nasal inhalation och läkemedlets spridning i luftvägarna har diskuterats med fokus på nya in-vitro metoder för att utvärdera olika typer av nasal inhalation. Iconovo har här ett unikt erbjudande med ICOone Nasal, produkten som används i vårt samarbete med ISR för ett nasalt inhalerat covid-19 vaccin.

»Ett annat stort tema är nasal inhalation där covid-19 pandemin har gett ett explosivt intresse.«

Har covid-19-pandemin förändrat synen på branschen på något sätt?

– Det är samma experter på inhalation som tidigare och de har accelererat sin kompetens inom nasal inhalation. Framförallt kommer det in nya företag med nya läkemedel som plötsligt har ett behov av hjälp med produktutveckling för nasal eller lunginhalation. Ett återuppväckt intresse.

Hur har intresset sett ut för Iconovos inhalationsplattformar på konferensen?

– Det har varit ett stort och jämnt intresse från kunder och samarbetspartners i vår utställning. Detta är en väldigt koncentrerad och specialiserad bransch vilket innebär att olika specialister “delar” kunder med varandra för att kunden ska få en komplett produkt. Kunden behöver API, formuleringsteknik, inhalator, kommersiell tillverkning, analytisk expertis osv. Ingen produkt kan utvecklas med en saknad del i kedjan. Kunder refereras till varandra hela tiden. Ett produktivt samarbete.

»Det har varit ett stort och jämnt intresse från kunder och samarbetspartners i vår utställning.«

Slutligen, vilka mål har ni inom Business Development-teamet det närmaste året?

– Vårt övergripande mål är 2 – 3 nya avtal per år. För närvarande har vi intensifierat arbetet med att finna kunder till vårt ICOpre projekt. Projektet är nu så välutvecklat att vi vill finna en partner som kan ta projektet in i klinisk fas när vi har nått så långt. Det tar alltid tid att etablera och starta upp samarbeten så vi vill hellre starta tidigt. Vi har också fokus på att ha ett bra samarbete med nuvarande kunder så att projekten kan utvecklas så snabbt som möjligt.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev