Home Nyheter BrainCool gör ytterligare inbrytningar på USA-marknaden

BrainCool gör ytterligare inbrytningar på USA-marknaden

BrainCool

BrainCool gör ytterligare inbrytningar på USA-marknaden

4 maj, 2022

BrainCool avslutade gårdagen med att meddela två separata beställningar från USA med ett totalt ordervärde på över 3 Mkr. Dels har bolaget säkrat sin hittills största order på åtta IQool System från en sjukhusgrupp i Ohio efter en utvärdering mot två konkurrerande system, dels har man erhållit en första order utan föregående utvärdering på IQool System från sjukhuset Citrus Memorial i Florida. Sjukhuset ingår sjukhusgruppen HCA Healthcare, en av BrainCools amerikanska samarbetspartners.

Som Martin Waleij, vd för medicinteknikbolaget BrainCool konstaterade i en intervju med BioStock nyligen, så är en viktig målsättning under 2022 att expandera närvaron på den amerikanska marknaden. När inte ens fem månader av året har passerat ser bolaget ut att leverera i paritet med denna målsättning med ordrar om totalt 26 IQool System, vilket innebär att man därmed redan har slagit försäljningsvolymen med råge för produkten jämfört med hela 2021.

Targeted Temperature Management

BrainCool utvecklar och marknadsför medicintekniska produkter för snabb nedkylning och kontinuerlig temperaturreglering eller Targeted Temperature Management (TTM) vid stroke, plötsligt hjärtstopp samt inom onkologibehandling. Produkterna RhinoChill System och BrainCool System (marknadsförs som IQool System i USA) ingår i bolagets BrainCell-koncept. Med RhinoChill erhålls först en tidig och snabb kylning, som följs upp av en kontinuerlig kylning med BrainCool System.

Cooral System används för att förhindra uppkomsten av en smärtsam biverkning av cancerbehandling, oral mukosit, d.v.s. allvarlig inflammation i munslemhinnan.

Genombrottsorder till Florida

Nu har BrainCool erhållit sin första order på IQool System från sjukhuset Citrus Memorial i Florida som ingår i sjukhusgruppen HCA Healthcare, en av BrainCools samarbetspartners i USA. Leverans och installation sker redan i maj, med ett ordervärde på ca 600 kSEK. Beställningen har inte krävt någon utvärdering eller test från kundens sida.

I en kommentar sa vd Martin Waleij:

»Den stigande försäljningen i USA bekräftar IQools prestanda och konkurrensfördelar. Steg för steg penetrerar vi den amerikanska marknaden med nya order på IQool™ System till fler och fler delstater och slutkunder. Denna nya order blir en viktig referens i Florida, som kommer utgöra en betydande marknad för bolaget inom såväl intensivvård som onkologi. Att vi nu fortsätter växa inom HCA Healthcare visar att vi är på rätt väg med att etablera produkten i större skala, även vad gäller eftermarknad som service och support.«

Den hittills största ordern levereras till Ohio

BrainCool har nu även erhållit en order om åtta IQool System från en sjukhusgrupp i Ohio. Det är BrainCools hittills enskilt största order med ett ordervärde på ca 2,5 Mkr och är resultatet av en utvärdering av BrainCools IQool System kontra två övriga konkurrerande produkter.

Utvärderingen, som genomfördes på patienter under 2021, omfattade tolv patienter. Förbrukningsartiklar som BrainCool levererade för behandlingen fakturerades kunden under förra året. Leverans och installation av systemen kommer att ske efter det att sjukhusgruppen går in i ett nytt räkenskapsår den 1 juli 2022, d.v.s. under det tredje kvartalet 2022.

BrainCool avser att offentliggöra implementeringen av produkten tillsammans med kunden vid installationerna, och man fokuserar nu på diskussioner med flera sjukhus inom gruppen under de kommande månaderna.

I en kommentar till denna order sa vd Waleij:

»Att vi landat en betydande order direkt efter en utvärdering mot våra främsta konkurrenter, är inte bara en inbrytning på delstatsmarknaden Ohio, utan även ett besked om BrainCools internationella konkurrenskraft. Det skapar även en mycket solid bas för att etablera produkten ytterligare i regionen utan att behöva testa och utvärdera ytterligare. Dessutom har vi hanterat processen utan personalnärvaro i delstaten, vilket är en kvalitetsstämpel för vår organisation och vår produkt. Nu ser vi att våra första order i Ohio och Chicago skapar goda förutsättningar för att vidareetablera oss i Midwestregionen.«

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev