Home Nyheter Chordate Medical säkrar entrébiljett till Kina

Chordate Medical säkrar entrébiljett till Kina

Chordate Medical

Chordate Medical säkrar entrébiljett till Kina

9 december, 2021

Chordate Medical har förnyat sitt joint venture-avtal med det kinesiska medicinteknikbolaget Nanos Medical. Avtalet avser det samägda bolaget Changyong Medical Technology som ska marknadsföra Chordate Medicals behandlingsmetod K.O.S mot kronisk nästäppa på den kinesiska marknaden. Nanos Medical arbetar nu med att erhålla marknadstillstånd för behandlingen i Kina, en process som beräknas ta ungefär 16 månader.

Medicinteknikbolaget Chordate Medical har utvecklat behandlingsmetoden Kinetic Oscillation Stimulation (K.O.S) mot kronisk nästäppa (rinit) och kronisk migrän. Behandlingstekniken marknadsförs redan nu i Norden, Italien samt i Saudiarabien, där den första försäkringsersatta K.O.S-behandlingen nyligen genomfördes, vilket BioStock får anledning till att återkomma till vid ett senare tillfälle. Därutöver planerar bolaget för att lansera K.O.S för kronisk migrän i Israel inom kort.

Sedan en tid tillbaka pågår även en marknadstillståndsprocess i Kina för K.O.S som behandling mot kronisk nästäppa. Processen leds av det kinesiska medicinteknikbolaget Nanos Medical som är inriktade på diagnostik- och behandlingsmetoder inom ENT (öron, näsa och hals).

Joint venture med Nanos Medical sedan 2018

Under 2018 ingick Chordate Medical och Nanos Medical ett joint venture-avtal med avsikten att marknadsföra K.O.S i Kina via det samägda bolaget Changyong Medical Technology. Nanos Medical äger två tredjedelar i bolaget medan Chordate Medical innehar den återstående tredjedelen av ägarskapet.

Enligt avtalet kommer Nanos Medical finansiera marknadsföring och försäljning, medan Chordate Medical tillhandahåller bolagets åtta kinesiska patent och bistår med kunskap kring behandlingsteknologin. Chordate Medicals ambition är att kunna kapitalisera på affären via sina patent utan att belastas med löpande kostnader eller allokera andra resurser till projektet.

Första ordern till Kina i augusti 2021

I augusti i år fick Chordate Medical den första ordern från Nanos Medical på två start-kit av den nya generationens behandlingsenheter till ett värde av 167 000 kronor. Produkterna används i arbetet med att erhålla marknadstillstånd i Kina för K.O.S.

Samtidigt informerade Chordate Medical marknaden om att de två parterna befann sig i slutförhandling kring ett förnyat joint-venture-avtal som skulle reglera samarbetet kring det samägda bolaget Changyong Medical Technology. Nu kan Chordate Medical alltså meddela att detta nya avtal är färdigställt och signerat, vilket vd Anders Weilandt uttryckte sin entusiasm över i ett pressmeddelande:

»Detta betyder att vi fortsatt har en kapitalstark partner i Kina som tror på och investerar i K.O.S-behandlingen för rinit. Nanos Medical sägs vara nummer ett inom öron-näsa-halsmarknaden i Kina«

Betydande marknad för K.O.S i Kina

BioStock har tidigare intervjuat Nanos Medicals vd Terry Cui angående Chordate Medical behandlingsmetod mot kronisk nästäppa, ett mycket vanligt tillstånd i Kina som drabbar över 100 miljoner människor. Trots detta är behandlingsalternativen relativt få, vilket betyder att marknadspotentialen för K.O.S på den kinesiska marknaden är betydande.

Nanos Medical räknar med att kunna installera K.O.S-systemet på över 2000 sjukhus under de nästkommande 5-8 åren. Vidare är Terry Cui övertygad om att behandlingsmetoden kan komma att generera strida intäktsströmmar framöver:

»We believe the product could be widely accepted and generate significant revenue streams during the next 5 to 10 years if a well-planned market entry program is introduced, combined with current sales and pricing strategy. Changyong is the culmination of the joint efforts to combine Chordate’s technology and Nanos’ marketing strength, and we are sure we will succeed in China«

Registreringsprocessen accelererar efter uppehåll

Innan K.O.S kan lanseras i Kina måste produkten erhålla marknadstillstånd, vilket förväntas ta minst 16 månader. Processen är redan initierad sedan en tid tillbaka, men har försenats på grund av tre huvudsakliga anledningar – Covid-19-pandemin pausade alla lågprioriterade kliniska studier, en ny lagstiftning för medicintekniska produkter trädde i kraft i Kina vid årsskiftet 2020/2021 och Chordate Medical lanserade en ny version av behandlingsenheten under 2020.

Nu har dock registreringsprocessen återupptagits med full kraft och Chordate kan därmed blicka fram mot att erhålla marknadsgodkännande för rinitbehandlingen i Kina under 2023.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev