Home Nyheter RhoVac tar in Stifel som transaktionsrådgivare för RV001

RhoVac tar in Stifel som transaktionsrådgivare för RV001

RhoVac tar in Stifel som transaktionsrådgivare för RV001

12 oktober, 2021

Biotechbolaget RhoVac har rivstartat hösten och passerat flera viktiga milstolpar i arbetet med läkemedelskandidaten RV001. Nästa års resultatavläsning av fas IIb-studien BRaVac närmar sig med stormsteg och bolaget kontrakterar nu Investment Bank Stifel Nicolaus Europe som rådgivare kring den efterföljande exit- eller partnerskapsprocessen. BioStock pratade med RhoVacs vd Anders Månsson för att få veta mer.

Lundabaserade RhoVac utvecklar sin läkemedelskandidat RV001 för behandling av prostatacancer. Just nu genomförs en fas IIb-studie som ska utvärdera i vilken utsträckning behandling med RV001 kan förhindra eller begränsa utveckling av metastaserad prostatacancercancer efter operation eller strålning.

Bolaget har den senaste tiden varit aktivt på nyhetsfronten och flera viktiga milstolpar har passerats. Bland annat rapporterades positiva data från en långtidsuppföljning som genomförts på deltagare i den fas I/II-studie som utfördes vid Rigshospitalet i Köpenhamn och som avslutades 2018. Läs mer om resultaten här.

Tar in experthjälp inför en eventuell affär

Den viktigaste milstolpen för bolaget väntas dock under första halvan av nästa år, då i form av resultat från fas IIb-studien BRaVac. Strategin är att vid positiva resultat söka en transaktion eller en utlicensiering med en partner som kan ta utvecklingen vidare genom den sista utvecklingsfasen och, därefter, hela vägen till marknaden. Med andra ord närmar sig bolaget nu en kritisk punkt för den fortsatta utvecklingen. Ett positivt utfall av fas IIb-studien är i sammanhanget nyckeln till framgång.

Med tanke på den situation som bolaget befinner sig i – med positiva data i ryggen och resultatavläsning precis runt hörnet – tar man nu hjälp av Investment Bank Stifel Nicolaus Europe, som kommer att bistå i planering, exekvering och avslut av en transaktion eller ett partnerskap. Stifel beskrivs av RhoVac som en investmentbank med lång erfarenhet kring M&A och licensaffärer inom läkemedelssektorn, varav flera affärer varit inom immunonkologi.

Vd kommenterar

BioStock kontaktade RhoVacs vd Anders Månsson för att få veta mer om avtalet med Stifel.

Anders Månsson, vd RhoVac
Anders Månsson, vd RhoVac

Först och främst, vad är det som gör Stifel speciellt lämpad för att hjälpa er med en eventuell affär?

– Stifel är en välrenommerad investmentbank med stor erfarenhet av affärer inom läkemedel och biotech generellt, men också inom just immunonkologi specifikt.

Varför inleds ert arbete med Stifel just nu, redan innan ni fått svar från BRaVac?

– Man kan inte starta ett affärsutvecklingsarbete först efter att all data är framme. Det kräver förberedelse och uppbyggnad av relationer och förväntningar långt i förväg. Jag har jobbat successivt med detta för RhoVac sedan jag började i 2019, och drar också nytta av en del relationer jag hade från tidigare roller.

– Nu när resultatbanken successivt byggs upp och fas IIb-resultaten snart är till handa är det så klart dags att växla upp diskussionerna med möjliga affärspartners. Och i denna fas, såväl som i själva förhandlingsfasen när alla resultat finns på bordet, menar jag att det är lämpligt att ha extern professionell hjälp ombord. Vi har investerat mycket i utvecklingen av RhoVac och vi måste fortsätta att planera för framgång. Självklart ska vi också investera i att ha det bästa möjliga teamet på plats för att nå en affärsuppgörelse.

 

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev