Home Nyheter Fortsatt framfart för Pharmacologs WasteLog i USA

Fortsatt framfart för Pharmacologs WasteLog i USA

Framfart för Pharmacologs WasteLog

Fortsatt framfart för Pharmacologs WasteLog i USA

21 oktober, 2021

Uppsalabolaget Pharmacolog fortsätter att skörda framgångar i USA med sitt WasteLog-system för kontroll av överbliven läkemedelssubstans. Prestigefyllda NewYork-Presbyterian fortsätter att investera i WasteLog-lösningen och har beställt ett system till nybyggda Brooklyn Methodist Center for Community Health. Dessutom har den amerikanska partnern Codonics fått en WasteLog-order från TriHealth Good Samaritan Hospital i Cincinnati.

Medicinteknikbolaget Pharmacolog har utvecklat en serie produkter för kvalitetskontroll av läkemedelsberedningar inom sjukvården. WasteLog är en version av plattformen som syftar till att hålla kontroll på överbliven läkemedelssubstans, så att den inte kommer på villovägar och används på fel sätt. Den här problematiken är särskilt stor i USA där den pågående opiatkrisen lett till att myndigheterna infört kraftigt ökade krav på att sjukhusen ska förhindra överbliven läkemedelssubstans från att komma ut i samhället.

Order från välrenommerade sjukhus

Under året har man radat upp nyheter om nya beställningar. Bland annat har USA:s mest prestigefyllda sjukhuskedjor, NewYork-Presbyterian, lagt flertalet beställningar. Läs BioStocks artikel om bolagets syn på potentialen i USA för WasteLog här.

Den senaste meddelades tidigare under veckan där sjukhuskedjan valt att installera WasteLog i det nybyggda Brooklyn Methodist Center for Community Health, en order som för Pharmacologs del är värd motsvarande 400 000 kr under två år. Efter installationen kommer NewYork-Presbyterian att ha totalt nio WasteLog-system installerade på sina sjukhus.

Samarbetet med Codonics fortsätter leverera

NewYork-Presbyterian är inte ensam om att se fördelarna med WasteLog. I somras tecknade Pharmacologs partner Codonics avtal med TriHealth Good Samaritan Hospital, som beskrivs som det äldsta och största privata undervisnings- och specialistsjukhuset i Cincinnati, Ohio. Installationen ingår i den beställning som Codonics lade i början av året och som totalt innefattade åtta system.

Samarbetet bolagen emellan har dessutom fördjupats under sommaren. Codonics kommer nu även att erbjuda injektionsberedningshjälpmedlet DrugLog till sina amerikanska kunder. De båda bolagen siktar samtidigt på att tillsammans etablera WasteLog på den kinesiska marknaden.

Vd kommenterar

BioStock kontaktade Pharmacologs vd Mats Högberg för att höra mer om hur han ser på det amerikanska intresset för WasteLog-systemet.

Hittills under 2021 har ni kunnat kommunicera flera nya order på WasteLog. Vad betyder det för utrullningen i USA att så högt aktade sjukhus väljer systemet?

– Att ha goda referensinstallationer hos prestigefyllda sjukhus är oerhört viktigt vid lansering av en ny produkt på den amerikanska marknaden. Det i kombination med en uttalad efterfrågan på lättanvända och kostnadseffektiva system för s.k. waste screening gör att vi förväntar oss en mycket snabb tillväxt i USA nu när konsekvenserna av pandemin äntligen börjar avta.

Samarbetet med Codonics ser ut att bli viktigt för er och ni valde nyligen att expandera det, både rent geografiskt och till att även innefatta DrugLog. Hur ser du på Codonics betydelse och vad kan man förvänta sig av samarbetet framöver?

– Codonics, med omfattande och framgångsrik verksamhet i Kina, har under en tid noterat ett kraftigt ökat fokus på att förebygga drug diversion på kinesiska sjukhus. Detta efter att myndigheterna, likt i USA, har satt stor press på sjukvården att ha kontroll på sina narkotiska preparat. Vi förbereder nu en mer omfattande lansering av WasteLog i Kina tillsammans med Codonics och deras kinesiska organisation. Potentialen är enorm och vi ser med spänning fram emot lanseringen i Kina.

– När det gäller DrugLog så är vi också mitt uppe i en lanseringskampanj för att introducera DrugLog på den amerikanska marknaden. Codonics noterade ganska omgående när de började presentera WasteLog att flera kunder också undrade om inte tekniken gick att använda för kvalitetskontroll av iordningställda läkemedel. Detta i kombination med ökat fokus från myndigheter att genomföra kvalitetskontroll på iordningställda beredningar bäddar för en snabb tillväxt också för DrugLog på den amerikanska marknaden.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev