Home Nyheter Dilafors fas IIa-studie i havandeskapsförgiftning inledd

Dilafors fas IIa-studie i havandeskapsförgiftning inledd

Första patienten inkluderad i Dilafors fas II

Dilafors fas IIa-studie i havandeskapsförgiftning inledd

28 oktober, 2021

Igår kunde Dilafor, ett av Karolinska Developments portföljbolag, meddela att den första patienten rekryterats till bolagets fas IIa-studie med tafoxiparin i havandeskapsförgiftning. Studien syftar till att utvärdera om kandidaten har en positiv effekt för kvinnor diagnosticerade med havandeskapsförgiftning, en av de vanligaste dödsorsakerna bland gravida världen över.

Läkemedelsbolaget Dilafor är en del av Karolinska Developments (KD) portfölj och KDs direkta ägarandel är 1 procent. Genom joint venture-bolaget KDev Investments äger man indirekt 30 procent av Dilafor.

Förbättra förlossningsvården

Dilafor, baserat i Solna, är verksamma inom obstetrik och utvecklar läkemedelskandidaten tafoxiparin i syfte att förbättra förlossningsvården. I juni rapporterade man positiva resultat från en fas IIb-studie som undersökte tafoxiparins förmåga att underlätta för kvinnor vid långdragna förlossningar. Nu ska tafoxiparin även testas i havandeskapsförgiftning och igår meddelade bolaget att den första patienten rekryterats till en fas IIa-studie.

Tredje vanligaste dödsorsaken

Havandeskapsförgiftning (preeklampsi) innebär att den gravida kvinnan får högt blodtryck. För många är det ofarligt men för en del av de drabbade leder det till att barnet växer sämre och att mammans organ, främst njurar och lever, kan påverkas negativt. Detta kan i sin tur leda till för en för tidig förlossning och följdsjukdomar vilket utgör en risk för både mamma och barn.

Om man ser till den globala förekomsten drabbas, enligt Karolinska Development, mellan 5 – 8 procent av gravida kvinnor av havandeskapsförgiftning och så många som en tredjedel av dessa får svår havandeskapsförgiftning. I både hög- och låginkomstländer är havandeskapsförgiftning en av de tre vanligaste orsakerna till att mödrar avlider. Dessvärre saknas det idag behandlingar som motverkartillståndet.

Explorativ randomiserad fas IIa-studie

Dilafor hoppas nu kunna ta ett steg närmare en behandling av havandeskapsförgiftning genom en fas IIa-studie med tafoxiparin. Syftet med studien är att undersöka om tafoxiparin, genom subkutan administrering, har en positiv effekt vid tillståndet.  Man kommer även att titta på säkerhet och tolerabilitet.

Studien ska inkludera total 23 kvinnor i graviditetsvecka 26 – 34 som har diagnosticerats med havandeskapsförgiftning. Kvinnorna kommer att randomiseras i två grupper och behandlas under fyra veckor. Den ena gruppen ska behandlas med tafoxiparin och standardbehandling medan den andra endast kommer att få standardbehandling, d.v.s blodtryckssänkande preparat.

Med patientrekryteringen inledd ser KDs vd Viktor Drvota fram emot att följa utvecklingen i studien, något som han uttryckte i ett pressmeddelande:

»Det medicinska behovet vid havandeskapsförgiftning är enormt och utgör ett betydande problem för kvinnors hälsa och obstretriken. Vi välkomnar Dilafors initiativ att utvärdera tafoxiparin som en potentiell behandling av detta svåra sjukdomstillstånd, och ser fram emot att ta del av resultaten från fas IIa-studien.«

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev