Home Nyheter KD:s portföljbolag OssDsign inleder klinisk prövning

KD:s portföljbolag OssDsign inleder klinisk prövning

KD:s portföljbolag OssDsign inleder klinisk prövning

10 september, 2021

I Karolinska Developments portföljbolag OssDsigns produktportfölj ingår OssDsign Catalyst, ett syntetiskt bengraft som stimulerar bildning av frisk benvävnad hos patienter som genomgått ryggradskirurgi. Produkten är godkänd av FDA och har nyligen lanserats i USA. För att utvärdera den långsiktiga säkerheten och effekten av OssDsign Catalyst har bolaget nu inlett en klinisk studie. 

Uppsalabaserade OssDsign har i tidigare studier demonstrerat att det syntetiskta bengraftet OssDsign Catalyst har förmåga att ge en stabil benbildning samt påvisat en fullständig benläkning av ryggraden hos samtliga patienter i försöksgruppen. En klinisk studie med bengraftet har nu inletts och nyligen har även den första patienten till studien rekryterats.

Produkter för patienter med kranie- och ryggradsdefekter

OssDsign, som är ett av Karolinska Developments (KD) portföljbolag, har som mål att hjälpa patienter med kranial- eller ryggmärgsskador genom att bidra till att lindra de svårigheter som uppstår efter operationer. Bengraftet, som stimulerar bildningen av frisk benvävnad vid steloperationer, utgörs av en patenterad struktur som tillförs till ryggraden där den tas upp och ersätts av ny benvävnad. För att läkningen hos patienterna ska bli så naturlig som möjlig samarbetar bolaget med kirurger världen över för att utveckla produkter som integrerar biomaterial med klinisk design.

Godkänd i USA

Godkänd av FDA lanserades nyligen produkten OssDsign Catalyst på den amerikanska marknaden. Läs mer.

Baserat på en uppskattning av KD värderas den amerikanska marknaden för syntetiska bengraft i steloperationer till 2,6 miljarder dollar med en årlig förväntad tillväxt på cirka 7 procent under perioden 2021–2025.

Studien leds av världsledande experter

Den kliniska studien, som går under benämningen TOP FUSION, har som huvudsaklig målsättning att utvärdera säkerheten och effekten av OssDsign Catalyst hos patienter som genomgår steloperationer. Viktiga parametrar i studien kommer därför att vara hur ryggkotorna läker samman samt kontroll av eventuella biverkningar av behandlingen.

TOP FUSION kommer att genomföras i Ungern vid National Center for Spinal Disorders på Buda Health Clinic i Budapest där man varje år genomför mer än 2500 ryggoperationer. Den första av totalt 17 patienter patienten har nu rekryterats till studien, som kommer att pågå under två år och ledas av dr Péter Pál Varga och dr Áron Lazary, båda internationellt välkända läkare och forskare inom ryggkirurgi.

»Det här är ett viktigt steg för den fortsatta valideringen av OssDsign Catalyst. Återigen visar OssDsign att de steg för steg levererar enligt den plan de satt upp för kommersialiseringen av sitt innovativa syntetiska bengraft som nyligen lanserats i USA« — Viktor Drvota, vd, Karolinska Development.

KD äger 10 procent i OssDsign

Genom en medfinansieringsmodell av professionella investerare är investmentbolaget KD:s fokus att bygga livskraftiga life science-bolag kring ledande forskare, erfarna managementteam och rådgivare. Bolagets portfölj består idag av tio bolag, varav OssDsign är ett. Det samlade ägandet i OssDsign, inklusive det indirekta innehavet via KCIF Co-Investment Fund, uppgår till 10 procent.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev