Home Nyheter Enzymaticas nya vd tillträder tidigare än planerat

Enzymaticas nya vd tillträder tidigare än planerat

Aptahem

Enzymaticas nya vd tillträder tidigare än planerat

9 september, 2021

Enzymatica meddelar att Claus Egstrand tillträder rollen som vd idag den 9 september, alltså cirka tre månader före det datum som tidigare har kommunicerats. Claus Egstrand efterträder tf vd Therese Filmersson som därmed återgår till sin roll som CFO samtidigt som hon antar rollen som vice vd.

Enzymatica är ett life science-bolag som utvecklar produkter mot infektionsrelaterade sjukdomar baserat på bolagets barriärteknologi med marina enzymer. Lundabolaget har utvecklat ColdZyme, en munspray som skyddar mot förkylningsvirus genom att skapa en skyddande barriär i munhåla och svalg.

Tidigare i år utsågs Claus Egstrand till vd för Enzymatica efter att ha varit COO i bolaget under en längre tid. Den ursprungliga tidsplanen var att Claus Egstrand skulle tillträda sin tjänst senast den 1 januari 2022, men nu meddelar Enzymatica att han tillträder rollen som vd redan idag den 9 september. Detta då hans övriga engagemang har avslutats vilket gör att han redan nu är redo att axla rollen som vd.

Claus Egstrand, vd för Enzymatica

En del av bolaget sedan 2017

Claus Egstrand har lång erfarenhet från stora läkemedels- och medicintekniska bolag så som Merck & Co, Pfizer, Stryker Corporation, Pharmacia och Johnson&Johnson/Merck Pharmaceuticals.

Claus har arbetat för Enzymatica sedan 2017, först som Chief Commercial Officer och sedan som Chief Operating Officer. Under sina fyra år i bolaget har han haft en avgörande roll i bolagets internationella tillväxt genom att sluta distributörsavtal för flera nya marknader. Även framgent kommer Claus ägna en stor del av sin tid åt Enzymaticas internationella expansion, vilket han ser fram emot enligt ett pressmeddelande:

»Enzymatica är bara i början av sin tillväxtresa. Jag ser verkligen fram emot att tillsammans med alla kompetenta medarbetare få utveckla verksamheten till ett fullfjädrat internationellt life science-bolag«

Filmersson och Baron återgår till sina roller

Med den nya vd:n på plats kommer tf vd Therese Filmersson återgå till rollen som CFO efter att ha varit tf vd sedan juni 2020. Hon kommer även anta rollen som vice vd i bolaget. Dessutom kommer Bengt Baron återgå till sin tidigare roll som styrelseordförande från att ha varit arbetade styrelseordförande i Enzymatica.

Patentbesked i USA och Kina bäddar för ytterligare expansion

Ett besked som kommer att underlätta för Egstrands expansionsplaner annonserades i augusti när patentverken i USA och Kina meddelade att de avser bevilja patent för enzymet torsktrypsin som är en viktig nyckelkomponent i ColdZyme. Patenten i USA och Kina gäller fram till år 2036 villket ger Enzymatica en stark position på dessa två viktiga marknader enligt Claus Egstrand:

»Patenten i Kina och USA ger ColdZyme och andra produkter baserade på samma teknologiplattform en stark position på de båda marknaderna. De båda beviljade patenten är viktiga besked för Enzymaticas fortsatta internationella expansion – Claus Egstrand«

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev