Home Intervjuer PolarCool siktar mot fler toppligor

PolarCool siktar mot fler toppligor

PolarCool siktar mot fler toppligor

19 augusti, 2021

Tidigare i somras rapporterade BioStock att PolarCools PolarCap System används av det svenska handbollslandslaget. Nu kan BioStock meddela att PolarCap-systemet även användes av det svenska landslaget i amerikanska fotboll under IFAF-EM. Lagets fysio Justus Bejnö kommenterade vikten av att ha PolarCap redo för användning i tävlingssituationer.

Som BioStock tidigare skrivit om drabbas årligen nästan 4 miljoner idrottare av hjärnskakningar bara i USA. Bland de sporter som toppar listan för högsta hjärnskakningsfrekvensen återfinns amerikansk fotboll, tillsammans med rugby och ishockey, och förekomsten bland unga vuxna och barn är i vissa fall ännu högre.

Studier visar att tidig nedkylning är avgörande för att bevara hjärnans funktion och för att kunna stå emot långvarig kognitiv nedsättning vid hjärnskakning. PolarCools PolarCap System gör detta genom att tillämpa en icke-invasiv ytkylningsteknik. Produkten är lätt att använda, snabb att applicera och levererar högeffektiv kylning omedelbart efter skada, och har därmed potential att användas i ett flertal kontaktsporter där hjärnskakningar inte bara kan riskera idrottares hälsa, utan också deras karriärer.

PolarCap används inom professionell sport

Den kliniska evidensen för PolarCap System håller nu på att stärkas. I juni publicerades en slutrapport  från en femårig klinisk studie som genomförts i samarbete med Svenska Hockeyligan, SHL, med stöd av spelarförbundet SICO, som visade en betydande minskning av andelen frånvarodagar från spel för spelare som drabbats av hjärnskakning men som fått omedelbar vård med PolarCap.

Detta är något som professionella idrottslag, både svenska och internationella, har uppmärksammat. Tidigare i sommar meddelade PolarCool att det svenska herrlandslaget i handboll tecknat avtal om att använda PolarCap System i kommande internationella tävlingar, liksom det tyska ishockeylaget Die Adler Mannheim. I en kommentar sa Adler Mannheims lagläkare Oliver Lanczik:

»THE INCIDENCE OF CONCUSSION IS PERCEIVED MORE AND MORE IN CONTACT SPORTS, WHILE THE THERAPEUTIC ALTERNATIVES ARE SOMEWHAT LIMITED. WE THEREFORE WELCOME THE POLARCAP SYSTEM AS A PROMISING NEW TOOL FOR THE ACUTE TREATMENT OF CONCUSSIONS AND ARE CONVINCED THAT WE CAN THUS OFFER IMPROVED MEDICAL CARE FOR OUR PLAYERS.«

Potential för ytterligare expansion

BioStock fick nyligen veta att PolarCap System har använts under av det svenska landslaget i amerikansk fotboll under International Federation of American Football (IFAF) European Championship.

Marknaden för amerikansk fotboll är mycket intressant för PolarCool eftersom problemen med hjärnskakningar där är välkända. Den absolut största marknaden finns i USA, där sporten är mycket populär, men sporten är också på uppgång i Europa. Faktum är att i år har en ny professionell liga tagit fart i Europa, European League of Football, och denna förväntas expandera ytterligare inför säsongen 2022.

BioStock kontaktade det svenska landslagets fysio Justus Bejnö som vill göra PolarCap-systemet tillgängligt för det svenska landslaget.

Justus Bejnö, kan du berätta lite mer om din roll inom Svenska Amerikanska Fotbollförbundet och landslaget??

– Jag är ordförande i Svenska Amerikanska Fotbollförbundets medicinska kommitté, och ytterst ansvarig för att säkerställa säkerheten och tillgången till medicinsk personal under landskamper.

Sett från ditt perspektiv, hur stort är problemet med hjärnskakningar inom idrotten i allmänhet, särskilt när det gäller unga vuxna som vill göra karriär inom idrotten?

– Jag menar att det finns utmaningar när det gäller huvudtrauma, men med lämpliga säkerhetsåtgärder, utbildning och utrustning, tror jag att dessa utmaningar lätt kan hanteras.

Hur fick du kännedom om PolarCap och varför bestämde du dig för att inkludera PolarCap i ditt Behandlingsplan?

– Jag blev kontaktad av PolarCool inför EM-semifinalen mellan Sverige och Finland och introducerades för produkten, och jag anser att den forskning som gjorts gällande akut behandling av hjärnskakning är lovande.

Användes PolarCap under EM?

– Ja, under semifinalen mellan Sverige och Finland användes PolarCap vid ett tillfälle.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev