Home Nyheter Cereno Scientific adderar ny kandidat till pipelinen

Cereno Scientific adderar ny kandidat till pipelinen

Cereno Scientific adderar ny kandidat till pipelinen

28 april, 2021

Cereno Scientifics samarbete med topprankade University of Michigan har återigen burit frukt genom undertecknandet av ett nytt avtal för utveckling av den prekliniska läkemedelskandidaten CS585 inom kardiovaskulära sjukdomar. Den prekliniska utvecklingen kommer att ske vid universitetet under ledning av Dr Michael Holinstat, och det nya avtalet omfattar också övergången från preklinisk till ett kliniskt fas I-program.

Cereno Scientifics huvudsakliga fokus har varit att avancera sin kandidat, CS1, till en kliniska fas II-studie inriktade på den sällsynta kardiovaskulära sjukdomen pulmonell arteriell hypertension (PAH). Det arbete som Cereno Scientific har lagt ner så här långt verkar löna sig då bolaget förra veckan presenterade en tidslinje för initieringen av fas II med siktet inställt på september i år. Läs mer. Cereno Scientific har dock fler äss i rockärmen som ska användas för att ytterligare positionera bolaget inom hjärt-kärlsjukdomar (CVD).

Samtidigt som CS1 har potential att kliniskt valideras inom PAH, har Cereno Scientific också lagt grunden till en expanderad pipeline genom att diversifiera kandidatportföljen. Faktum är att bolagets prekliniska utvecklingsprogram har avancerat stadigt, med s.k. nya new chemical entities (NCE) som utvecklas för vidare utvärdering, och nu kan Cereno alltså lägga till ytterligare en preklinisk kandidat i sin portfölj: CS585.

CS585 – en ny kandidat inom CVD

CS585 är en liten molekyl som är en analog till den kroppsegna metaboliten 12-HETrE. Det är en stabil, selektiv och potent IP (prostacyklin)-receptoragonist. IP-receptorn spelar en nyckelroll i kärlutvidgnings- och antiblodplättssmekanismer, vilket innebär att den är en viktig receptor i det kardiovaskulära systemet. Agonister för denna receptor har betydande potential för behandling av CVD, och CS585 har visat potential i inledande djurmodeller in vivo att påverka sjukdomsmekanismer för att avsevärt främja behandlingar inom ett urval av CVD.

University of Michigan; Shutterstock

Det nya tillskott till Cereno Scientifics kandidatportfölj stammar från bolagets samarbete med University of Michigan i Ann Arbor, USA. University of Michigan är ett amerikanskt topprankat offentligt forskningsuniversitet med en omfattande meritlista över framgångsrika samarbeten inom life science-branschen. Samarbetet mellan de två parterna inleddes förra året i syfte att genomföra studier ledda av Dr Michael Holinstat för att utvärdera substanser med i första hand antitrombotiska egenskaper. Förra månaden tillkännagav Cereno att man undertecknat ett optionsavtal med universitetet som ger bolaget exklusiva rättigheter att utvärdera marknadspotentialen för CS585, en preklinisk läkemedelskandidat som upptäckts av forskare vid universitetet.

Nytt samarbetsavtal för utveckling av CS585

Idag presenterade Cereno Scientific alltså denna nya prekliniska läkemedelskandidat när man tillkännagav att man undertecknat ett nytt samarbetsavtal med University of Michigan för att arbeta på ett fullständigt prekliniskt utvecklingsprogram med CS585 som ska leda till IND och den första kliniska studien. Det prekliniska arbetet kommer att genomföras vid universitetet, och enligt optionsavtalet från förra månaden kan Cereno, om den prekliniska utvärderingen lyckas, utöva sin möjlighet att licensiera CS585 för vidare klinisk utveckling och kommersialisering.

Cereno Scientifics vd Sten R Sörensen var mycket positiv gällande överenskommelsen:

»Den prekliniska utvecklingen med CS585 kommer att starta omedelbart under ledning av Dr Michael Holinstat. Vi är glada över att arbeta tillsammans med en forskningsgrupp av denna kaliber och vi ser en positiv resa framöver för både CS585 och Cereno.«

Dr Michael Holinstat kommenterade också avtalet i ett färskt pressmeddelande:

»Min forskningsgrupp och jag ser fram emot att fortsätta med ett prekliniskt utvecklingsprogram för CS585 tillsammans med Cereno. Läkemedelskandidaten har redan försett oss med lovande data.«

I takt med att det prekliniska programmet för CS585 utvecklas under de kommande 24 månaderna, kommer Cereno Scientific att ge mer information om programmet och BioStock ser fram emot att följa Cereno Scientifics resa med den nya kandidaten.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev