Home Nyheter Skandinavien väl representerat vid J.P. Morgan-veckan i San Francisco

Skandinavien väl representerat vid J.P. Morgan-veckan i San Francisco

Skandinavien väl representerat vid J.P. Morgan-veckan i San Francisco

13 januari, 2020

Idag inleds J.P. Morgan Healthcare Conference i San Francisco, en rivstart på året för life science-branschen. Konferensen anordnas för det 38e året i rad och samlar branschfolk för presentationer, paneldebatter och partnersamtal. Konferensen har sedan länge vuxit ur sitt originalskinn och numera bedrivs även flera viktiga sidoevent. Ett exempel är Biotech Showcase där små och medelstora bolag fokuserade på bioteknik för att träffa potentiella partners och investerare. Skandinaviska bolag är väl representerade på den amerikanska västkusten i veckan och BioStock har pratat med några av bolagen.
Det är en stor vecka för life science sektorn då San Francisco står värd för en rad viktiga event, drivet av det prestigefyllda J.P. Morgan Healthcare Conference som går av stapeln 13–16 januari. I år anordnas konferensen för 38e gången och det senaste 20 åren har den varit branschledande i termer om slutna avtal, debatter kring industrin, dess trender och förutsättningar, samt presentation av nydanande vetenskap.

Per Norlén, vd Alligator Bioscience
Per Norlén, vd Alligator Bioscience.

BioStock har pratat med Alligator och RhoVac, som båda kommer att delta under J.P. Morgan-veckan. Vi frågade dels hur deras agenda för veckan ser ut och dels vad de hoppas få ut av resan till San Francisco.
Alligators vd Per Norlén:
– Vårt fokus ligger på Business Development och möten med andra biotech- och Pharmabolag avseende partnerskap, både i form av licensiering och i form av samarbeten kring våra pipeline-projekt.
– Vi hoppas förstås på framgångsrika interaktioner i båda fallen. När det gäller utlicensiering är det främst mitazalimab och ALG.APV-527 som kommer att diskuteras, men det finns stort intresse även kring våra andra projekt.
RhoVacs vd Anders Månsson:
– Jag kommer att fortsätta dialogen med ett antal redan tidigare intresserade bolag, och jag kommer att träffa en del nya intressenter. Jag har även möten med rådgivare och med personer som kan förmedla relevanta kontakter till beslutsfattare i större läkemedelsbolag. Att finna en affärspartner är en rätt komplex uppvaktnings-process. Just nu dansar vi med många, men under året planerar vi att fördjupa relationen med ett fåtal intressenter, möjligen avtalsreglerat, och i 2021 är ambitionen att ha med sig några stycken bolag in i slutförhandling.
Anders Månsson, vd RhoVac

– Jag hoppas att avancera diskussionen med några bolag, och att väcka intresse hos andra. Vidare, är jag så klart intresserad av att lyssna av vad som händer i andra bolag, både potentiella partners och möjliga konkurrenter.
Läs även: Nya forskarrön stödjer RhoVacs ansats (13 januari 2020)
I ett pressmeddelande under morgonen kommenterade även Scandion Oncologys vd Nils Brünner bolagets deltagande vid konferensen:
–  According to our new business strategy, we have initiated dialogue with future potential partners of Scandion Oncology. The J.P Morgan Health Care Conference offers a unique opportunity for us meet relevant companies. Due to Peter Høngaard’s excellent business network, we have been able to arrange meetings with top executives both from large and medium sized pharma companies to present our technology. Our expectations are that during these few days we could meet the future partner of Scandion Oncology.

Intressanta sidospår

Nils Brünner, vd Scandion Oncology
Men det är inte bara J.P. Morgan Healthcare Conference som går av stapeln i San Francisco under veckan. Det finns nämligen så många intressenter att huvudkonferensen inte längre kan husera alla spännande diskussioner och möten när den amerikanska västkuststaden invaderas av representanter från life science-bolag, forskare och investerare från hela världen. En viktig sidokonferens är Biotech Showcase, en av de främsta investeringskonferenserna under branschåret. Eventet, som anordnas mellan 13 – 15 januari, kommer att ta emot drygt 3700 internationella deltagare, 2200 bolag och mer än 1000 investerare som representerar kapital värt över 400 miljarder USD.
Biotech Showcase utgör inte bara en bra chans att nätverka med övriga deltagare, utan även en möjlighet att etablera partnerskap då nära 8000 one-on-one-möten kommer att äga rum. Dessutom ger eventet en tydlig blid av investeringsklimatet inom sektorn genom presentationer från några av branschens främsta innovatörer och investerare.

Svenska bolag vid Biotech Showcase

Under Biotech Showcase representeras de svenska färgerna av hela sex bolag, däribland Göteborgsbaserad Cereno Scientific. Bolaget utvecklas en plattform av kardiovaskulära behandlingar inom det nya området epigenetik baserad på HDAC (Histone Deacetylase)-hämmare.
Tre av de svenska bolagen är baserade i Stockholmsregionen: Xbrane, Lipidor och Anocca. Xbrane utvecklar, tillverkar och producerar biosimilarer med hjälp av sin patenterade proteinproduktions-plattform och världsledande kompetens inom området. Lipidor utvecklar topikala produkter för behandling av hudsjukdomar som erbjuder möjligheter till lipidbaserade formuleringar, medan privatägda Anocca arbetar med immunterapier som syftar till att individualisera behandlingar som kan stärka den enskilda patientens immunsystem.
Oasmia, som har sitt huvudkontor i Uppsala, utvecklar nya läkemedel inom human- och veterinär onkologi. Därtill deltar även Lundabaserade BioInvent som kommer att presentera sin verksamhet med fokus på immunterapier.
BioStock har talat med några av de svenska deltagarna för att få veta mer om deras förväntningar inför Biotech Showcase. Även dessa fick beskriva sin agenda för J.P. Morgan-veckan, samt vad de hoppades få ut av sin resa till San Francisco.
Cereno Scientifics vd Sten R. Sörensen:

Sten R. Sörensen, vd Cereno Scientific
Sten R. Sörensen, vd Cereno Scientific.

–   Agendan är fullspäckad och jag ser fram emot en spännande vecka. Jag inledde vistelsen redan under helgen med East/West CEO Conference som resulterade i många spännande möten och givande diskussioner. Nu följer Biotech Showcase, där höjdpunkten blir vår websända presentation på tisdagen kl. 9.30 lokal tid. Presentationen kommer att fokusera på Cereno Scientifics innovativa approach, de framsteg vi har gjort hittills och våra progressiva framtidsplaner. Dessutom kommer jag att ha ett flertal möten i syfte att driva vårt utvecklingsprogram framåt och öka vår tillväxt. Detta gäller möten relaterade till alla delar av vår verksamhet, allt från strategi, klinisk och regulatorisk utveckling, samt investerare och ”financial enablers.”
–   Förutom en mängd stimulerande samtal och möten hoppas jag att vistelsen också ger oss möjlighet att fortsätta flytta fram Cerenos positioner samt öka vår dragningskraft på marknaden ytterligare. Vi kommer givetvis också ta chansen att nätverka och öka den internationella medvetenheten om vår vision, potential och de stora kliv framåt som vi har tagit.
Ola Holmlund, vd Lipidor

Lipidors vd Ola Holmlund:
–   Lipidor kommer att presentera på Biotech Showcase. Som publikt bolag så har vi en 25 minuters presentation nu på tisdag kl. 14, lokal tid. Förutom presentationen så har jag bokat upp ett antal one-on-one-möten för att diskutera möjliga framtida samarbeten. Det kommer att bli en hektisk vecka som jag ser fram emot.
– Det skall bli mycket spännande att få berätta om de projekt vi har i pipeline samt att få träffa intressanta bolag. Vi ligger nu nära resultat i vår första fas III-studie, som vi meddelade i vårt senaste PM. Detta gör att fler och fler bolag får upp ögonen för Lipidor och de möjligheter vi kan erbjuda. Både när det gäller projekt i pipeline, men även när det kommer till utvecklingssamarbeten runt vår formuleringsplattform AKVANO.
Xbranes vd Martin Åmark:
Martin Åmark, vd Xbrane Biopharma

– Vi presenterar Xbrane på biotech showcase tisdag kl.14 lokal tid och vi har dessutom flera möten med investerare och potentiella partners inplanerade.
– I San Francisco ämnar vi knyta nya kontakter med amerikanska investerare samt potentiella partners för försäljning och marknadsföring av våra produkter.
BioStock ser fram emot att följa denna rivstart på biotech-året och se vilka besked och avtal som konferensveckan kommer att resultera i.
Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev